Yaşadığınız şehri gezmek ya da Manisa’ya bir seyahat planlamak istiyor olabilirsiniz. Bu içerik sizin için! Manisa’nın hem doğal hem de tarihi olarak gezilecek pek çok yeri var. Manisa'da gezilecek yerler arasında piknik yapabileceğiniz büyük parklardan görkemli tapınaklara kadar farklı istediğiniz tarzda bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.

manisada-gezilecek-yerler2

Manisa’da Gezilecek 17 Yer

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, bölgenin İzmir’den sonra en popüler şehri olarak biliniyor. Spil Dağı eteklerine kurulmuş olan Manisa, adeta sessizlik ve sakinlik vadediyor. Ayrıca şehrin her bir köşesi tarihin izlerini taşıyor. Özellikle de camiler, külliyeler, anıtlar, kaleler ve hanlar Manisa’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

Halihazırda Manisa’da yaşıyor ve daha önce şehrinizi hiç gezmediğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Her iki türlü de şehri karış karış gezebileceğiniz keyifli bir liste sizi bekliyor.

Manisa'da gezilecek yerler için 17 öneri aşağıdaki gibidir:

  • Sardes Antik Kenti
  • Bintepe Tümülüsleri
  • Spil Dağı
  • Kula Peri Bacaları
  • Adala Kanyonu
  • Süreyya Tabiat Parkı
  • Şehzadeler Parkı
  • Ağlayan Kaya
  • Aigai Antik Kenti
  • Manisa Kalesi
  • Tarihi Kula Evleri
  • Yeni han
  • Sidas Antik Kenti
  • Divlit Yanardağı
  • Muradiye Cami
  • İvaz Paşa Cami
  • Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi

Manisa’nın Gezilebilecek Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri

Geçmişin izlerini taşıyan Manisa’da bulunan yerlerin her biri eşsiz güzelliğe sahip. Hanlardan camilere, antik kentlerden dağlara kadar birçok tarihi yapı bulabilirsiniz. İşte, sizin için hazırladığımız 17 öneri:..

1- Sardes Antik Kenti

manisada-gezilecek-yerler

Sardes Örenyeri, Manisa Salihli gezilecek yerler listesine ilk sıradan giriş yapıyor. Yapılan kazı araştırmalarına göre Sardes Kenti’nin Lydia Krallığı’nın başkenti olduğu biliniyor. Perslerin Lydia Krallığı’na son vermeleri ile bu bölgedeki hakimiyet ise el değiştiriyor.

Manisa’da gezilecek yerlerden olan Sardes Antik Kenti, Helenistik ve Roma dönemlerinde de önemini koruyan Bizans dönemi ile beraber bir piskoposluk merkezine haline gelmiştir. Sardes, Hristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan ve İncil’in Vahiy kısmında da bahsi geçen 7 kiliseden biridir.

Not: Bu göz alıcı antik kenti haftanın 7 günü, 08:30 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

2- Bintepe Tümülüsleri

manisada-gezilecek-yerler1

‘’Manisa’da görülmesi gereken yerler neler’’ diye sorulduğunda, akıllara ilk gelen cevaplardan biri de Bintepe Tümülüsleri oluyor. Sardes Antik Kenti’nin yakınlarında bulunan bu alan, büyük bir tümülüs kral mezarlığı olduğuna dair kanıtlar taşıyor.

3- Spil Dağı

manisada-gezilecek-yerler-1

Manisa’nın doğal güzellikleri arasında tüm görkemi ile Spil dağı dikkat çekiyor. Spil dağı ve çevresi 1968 yılından itibaren bir milli park olarak biliniyor. Spil’e çıkarken nefes kesici bir orman manzarası görmeye hazırlıklı olun…

Manisa’da gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Spil Dağı Milli Parkı’nda mangal alanları da bulunuyor. Piknik veya doğa yürüyüşü yapmak için birebir! Kar görmeyen İzmirliler de Manisa’nın kışın gezilecek yerlerinin tadını hafta sonu kaçamağı ile sık sık çıkarıyor. Burada bembeyaz manzaraya karşı sucuk ekmek yiyip kuş sesleri ile huzuru yakalayabilirsiniz.

12 Aiol Kenti'nden bir tanesi | Manisa’da bulundu tam 1900 yıllık! 12 Aiol Kenti'nden bir tanesi | Manisa’da bulundu tam 1900 yıllık!

Spil dağında yapabileceğiniz aktiviteler:

  • Piknik/mangal yapmak
  • Yamaç paraşütü
  • Seyir terasında manzaranın keyfini çıkarmak
  • Yılkı atlarını görmek (Şanslıysanız!)
  • Bungalovlarda kalmak

4- Kula Peri Bacaları  - Kula UNESCO Küresel Jeoparkı

manisada-gezilecek-yerler-2

Manisa’da Burgazköy sınırları içerisinde ker alan Kula Peri Bacaları’nın ne zaman oluştuğuna dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Tıpkı Kapadokya’daki gibi aşırı rüzgar ve yağmur sebebiyle oluşan bu jeolojik yapılar, Manisa’da gezilecek yerleri arasında ‘’Kuladokya’’ olarak da adlandırılıyor.

Not: Doğal bir yapılanma olduğundan herhangi bir giriş ücreti veya ziyaret saati sınırlandırması bulunmuyor. Peri bacaları arasında yürüyüş yapabilir, bu kalıntılara dokunabilirsiniz.

5- Adala Kanyonu

manisada-gezilecek-yerler-3

Kula Salihli Jeopark içerisinde yer alan bu Adala Volkanik Kanyon’u eşsiz bir doğal güzelliğe sahip. Manisa’da gezilecek yerler arasından birçoğu birbirine çok yakın. Kuladokya’yı ziyaret ettikten hemen sonra kanyona geçebilirsiniz. Bu bölgede sizi Su Uçtu Şelalesi de bekliyor!

Salihli Manisa’da gezilecek yerler arasındaki Adala Kanyonu; dinlenme, açık hava sporları ve bisiklet sürmek için en avantajlı alanlardan birine sahip.

6- Süreyya Tabiat Parkı

manisada-gezilecek-yerler-4

Manisa’da gezilecek yerlerin pek çoğunda olduğu gibi Süreyya Tabiat Parkı da Spil Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Burası, Manisa’da görülecek yerleri düşündüğümüzde ilk aklımıza gelenlerden oluyor. Özellikle açık hava etkinliklerine oldukça elverişli bir alan olması sebebiyle sadece sporcuların değil gençlerin ve ailelerin de dikkatini çekiyor.

Süreyya Tabiat Parkı’nda yapabileceğiniz aktiviteler:

  • Doğa yürüyüşü
  • Manzara seyretmek
  • Fotoğraf çekmek
  • ATV Turu
  • Safari

7- Şehzadeler Parkı

manisada-gezilecek-yerler-5

Eski Sümerbank arazisi üzerine kurulan bu park, sadece Manisa’dan değil; şehir dışından da birçok misafir ağırlıyor. Yemyeşil bir parkın yanı sıra; içinde çocukların yoğun ilgi gösterdiği çizgi film kahramanları ile dolu bir masal parkı, Dioremik Mesir Müzesi ve minyatür şehzade heykelleri barındırıyor.

Not: Ziyaret saatleri 09:00 ile 22:00 arasındadır.

8- Ağlayan Kaya

manisada-gezilecek-yerler-6

Niobe Ağlayan Kaya, Spil Dağı’nın yakınlarında yer alıyor. Bu bölgenin Yunan mitolojisine ait bir efsanesi de bulunuyor. Manisa’da gezilecek yerlerin birçoğunda bu tarz efsane ve mitolojik hikayeler ile karşılaşmak mümkün.

Çocuklarını kaybeden Niobe’nin hikayesi, kayanın bir kadın başını anımsatması ile gerçekçi bir hale bürünüyor. Ayrıca kayanın göz çukurlarına benzeyen girinti çıkıntılarından su damlası sızdığı için halk arasında da ‘’Ağlayan Kaya’’ olarak adlandırılıyor.

Bir Bilgi: Bu bölge, Manisa tarihi yerleri ve doğal güzelliklerinin popülerlerinden olduğu için istediğiniz bir gün ve saatte ziyaret edebilirsiniz.

9- Aigai Antik Kenti

manisada-gezilecek-yerler-7

Manisa’da gezilecek yerler arasında tarihi kalıntılara rastlamak sıklıkla mümkün. Dağlık bir bölgeye kurulan Aigai, Yunt Dağı üzerinde yer alıyor. Tarihin izini sürmeyi seviyor ve geçmişe yolculuk yapmak istiyorsanız, mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Aigai Antik Kenti’nin yapılaşması bölüm bölüm ayrılmıştır:

  • Bouleuterion (Meclisin toplandığı yer)
  • Athena Kutsal Alanı
  • Agora Binası
  • Macellum (Pazar)
  • Tiyatro
  • Ada 1
  • Nekropolis (Mezarlık)
  • Apollon Khresterios Tapınağı

Not: Manisa’da gezilecek yerler arasındaki açık hava müzeleri, her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Bu bölgeyi haftanın her günü sabah 08:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

10- Manisa Kalesi

manisada-gezilecek-yerler-8

Manisa gezilecek yerler listesinde bir başka tarihi yapı ile karşılaşıyoruz. Kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de Helenistik dönemden beri varlığını koruyabilmiş kale parçaları bulunuyor. Bu kale, iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Not: Manisa’nın tarihi ve turistik yerlerinin birçoğunda olduğu gibi kale ziyareti için de herhangi bir ücret talep edilmiyor. Haftanın her günü saat 08:00 – 20:00 saatleri arasında gidip gezebilirsiniz.

11- Tarihi Kula Evleri

manisada-gezilecek-yerler-9

Jeopark içerisinde yer alan Tarihi Kula Evleri, ‘’Türk Evleri’’ olarak da adlandırılıyor. Bunun sebebi ise evlerin temel malzemesinin ahşap olmasından kaynaklanıyor. Bu evler, Osmanlı kent dokusunu andırdığı için yerli ve yabancı turistler tarafından gezmek ve fotoğraf çektirmek için sıklıkla ziyaret ediliyor.

12- Yeni Han

manisafa-gezilecek-yerler

Tarihi 19. yüzyıla dayanan Yeni Han, günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılıyor. Restorasyon yapılarak günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getirilen bu nostaljik handa Türk kahvesi içmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Not: Hafta içi her gün saat 08:00 – 00:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

13- Sidas Antik Kenti

manisada-gezilecek-yerler-10

Manisa’da gidilebilecek yerleri merak ediyorsanız, Sidas Antik Kenti’ni de gezi rotanıza eklemelisiniz. Manisa’nın Demirci ilçesinde bulunan bu antik kent, içinde Roma ve Lidya kalıntılarını saklıyor.

Not: Sidas Antik Kenti’nin ziyaret saatleri mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. Yaz döneminde 08:00 – 19:00; kış döneminde ise 08:00 – 17:00 saatleri ziyaretler için uygun.

14- Divlit Yanardağı

manisada-gezilecek-yerler-11

Manisa’da gezilecek yerleri ararken bir yanardağ ile karşılaşacağınızı tahmin eder miydiniz? Divlit Yanardağı, Kula – Salihli Jeoparkı bölgesinde yer alıyor. Kula Volkanları’nın 15 bin yıl önce son püskürmesi ile oluşan bu Yanardağı turistik bir şekilde gezebiliyorsunuz. Kurulan ahşap iskele ile Divlit Yanardağı üzerinde keşfe çıkabilirsiniz.

15- Muradiye Cami

manisada-gezilecek-yerler-12

Osmanlı’nın klasik mimari anlayışına uygun bir yapıda olan Muradiye Cami’nin proje planı aslında Mimar Sinan’a aittir. Tamamlanması ise Mimar Mehmet Ağa ile olmuştur.

16- İvaz Paşa Cami

manisada-gezilecek-yerler-13

Osmanlı döneminde büyük bir önem arz eden Manisa’da birçok ünlü caminin bulunmasına şaşırmamak gerek. İvaz Paşa Camisinin tuğla işçiliği oldukça övülüyor.

17- Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi

manisada-gezilecek-yerler-14

Tapvuk Emre Türbesi olarak adlandırılan türbeye her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Bu yapıdan geriye kalan sadece iki hamam kalıntısı ve medrese temeli mevcut. Balta tasvirinin yapıldığı mezarın ise Yunus Emre’ye ait olduğuna inanan birçok kişi bulunuyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Manisa’da gezilecek yerler hakkında sıkça sorulan sorular şunlardır:

Manisa’da ailecek gezilecek yerler nerede?  

Manisa’da ailecek bir hafta sonu etkinliği planlıyorsanız; Manisa Kent Ormanı, Şehzadeler Parkı, Süreyya Tabiat Parkı gibi açık hava alanlarını tercih edebilirsiniz. Spor, oyun ve eğlence için bu parklar çocuklu aileler için birebir!

Manisa’da Ne Yenir Ne İçilir?

Manisa’nın gezilecek görülecek yerlerini paylaşmışken, gezerken neler yiyebileceğinizin bilgisini de verelim. İsminin hakkını veren Manisa Kebabı yemeden Manisa’dan ayrılmamalısınız. Ayrıca Alaşehir kapaması, Ekmek dolması, Kula güveci ve şekerli pide gibi diğer lezzetleri de deneyebilirsiniz.

Manisa’da Ne Yapılır?

Manisa’nın ünlü yerleri arasında birçok kaplıca da bulunuyor. Manisa’da yapılacak aktiviteler arasında kaplıca tatilleri de yer alıyor. Dilerseniz; Yoğurtçu Kalesi, Taş Yaran Vadisi, Ulu Cami ve Külliyesi, Philadelphia Siesean Kilisesi gibi tarihi ve doğal yerleri de dolaşabilirsiniz.

Editör: Ayşenur Yılmaz