Toplantıda, şehrin su kaynaklarının mevcut durumu değerlendirilerek, gelecek stratejileri ve planlamaları görüşüldü.


Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Enver Ünlü’nün yanı sıra Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Su Yönetimi Genel Müdürü Arife Sever, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, ulusal, havza ve il su kurulları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

İzmir’e uzun aradan sonra 2 dev misafir İzmir’e uzun aradan sonra 2 dev misafir


Su Yönetimi Genel Müdürü Arife Sever toplantıda yaptığı konuşmada son 5 yılda yaşanan yoğun kuraklıkla beraber suyun öneminin daha da hissedildiğine dikkat çekerek, “İklim değişikliği etkilerinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyoruz. Çünkü Akdeniz iklimi kuşağı içerisindeyiz. Bütün bilimsel çalışmalar özellikle Akdeniz iklim kuşağı içerisinde yer alan ülkelerde taşkınlar, yangınlar, kuraklık gibi iklim değişikliği etkilerinin hissedilir şekilde olacağını göstermiştir. Biz de Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi neler olabilir? Hangi ölçüde, hangi bölgemiz bundan etkilenir? Bilimsel çalışmalar ışığı içerisinde ortaya koymuş durumdayız.” dedi.

“Su varken tasarruf etmeliyiz”


Suyun zapt edilmesi gerektiğini ifade eden Su Yönetimi Genel Müdürü Arife Sever, “Su varken yer altı suları depolama veya yüzeysel depolama tesislerine depolayacaksınız ve su varken tasarruf edeceksiniz. Dolayısıyla su yönetimi son yıllarda özellikle dünyada giderek önem kazanmakta. Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyor. Havza bazında yönetim planlarını hazırlıyoruz. Taşkın yönetim planlarını, kuraklık yönetim planlarını hazırlıyoruz. Özellikle içme suyu havzalarının korunmasına ilişkin çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.


Bu süreç içerisinde suyun kentsel su verim açısından iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Sever “Çevre kirliliğini, bilhassa su kirliliğini önlemek adına birtakım çevresel altyapı tesislerine ihtiyacımız var. Bunlar kentsel atık su arıtma tesisleri, endüstriyel atık su arıtma tesisleri. Teknoloji gelişti artık bir kentsel atık suyu arıttıktan sonra biyolojik ileri arıtım yaparsınız. Filtrasyon, UV veya dezenfeksiyonla tarımda da kullanabilirsiniz. Peyzaj uygulamasında da sanayide de kullanabilirsiniz. Münferit veya o çevrelerdeki atık sulardan yine geri dönüşümden faydalanabilirsiniz. Birçok çevresel altyapı yatırımlarıyla birlikte suyu kapalı sistemde ekonominin içerisinde tutabiliriz. Dolayısıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü işte bütün bu iş ve işlemleri takip ediyor” dedi.

Kaynak: İHA