Manisa’nın Şehzadeler ilçesi yakınlarında yer alan Spil Dağı gizemi ile kendinden konuşturuyor. Spil dağı üzerinden uçak uçamadığını duyan her vatandaş ise konunun ilgilisi oluyor. Bu yazımızda Spil Dağı manyetik alanı ve magnetik kent Manisa hakkındaki tüm detaylardan bahsedeceğiz!

Spil Dagi Manyetik

Spil Dağı Manyetik Alan Özelliği Nedir?

Birçok özelliğe sahip olan ve Yunan mitolojisinde adı sıklıkla geçen Spil Dağı, Bizans döneminde ve daha öncesinde en gizemli ve sırlarla dolu dağlardan biri olmuştur.

Spil Dağı’nın manyetik çekimini sağlayan Magnesia, Manisa’ya ismini vermiştir. Yunancada Manisa şehrinin ismi Magnesia’dır. Bu isim daha sonra Manisa olarak değiştirilmiştir.

Mıknatısın ilk keşfi de 2500 yıl önce Spil Dağı’nda gerçekleşmiştir. Bu keşif M.Ö 6. yüzyılda, Yunan filozof Thales’in sözünü ettiğimiz dağa ait bir taşın demirleri çektiğini fark etmesiyle keşfedilmiştir.

Spil Dağı’nın manyetik alanı nedeniyle üzerinden hiçbir şekilde uçak geçmemektedir.

Spil Dagi Manyetik 10

Spil Dağı Adını Nereden Almaktadır?

Spil Dağı adını, kendi toprağında yetişen ve Manisa lalesi olarak bilinen bir lale türünden almaktadır. Bu lale türü aynı zamanda Osmanlı Döneminde Manisa’dan İstanbul’a götürülerek Lale Devrini başlatmıştır.

Spil Dağı’nın Özellikleri

Spil Dagi Manyetik 2

Spil Dağı dünyanın en büyük mıknatısı olarak kabul edilmektedir. Bu, dağın en önemli özellikleri arasında yer alır.

Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olan Spil Dağı’nın bitki ortası ormandır. Çevresinde derin vadiler ve bu vadilerin içerisinde de dere yatakları bulunmaktadır.

Spil Dağı topraklarında yetişen 13 bitki çeşidinin yanı sıra; Manisa lalesi gibi endemik bir türün de bu alanda yetişmesi Spil Dağı’nın korunmasını sağlayan nedenler arasında yer alır.

Spil Dağı’nda yılkı atı diye geçen ünlü yaban atlarının yanı sıra diğer yaban hayvanı türleri de mevcuttur.

Tarih, mitoloji ve flora bakımından zengin Spil Dağı, yerli yabancı birçok araştırmacının dikkatini çekerek belgesellere konu olmuştur.

Spil Dağı, jeolojik özellikleriyle de son derece etkileyici bir dağ olmuştur. Kanyonları, mağaraları, ormanları ve gölleriyle eşsiz güzelliğe sahiptir. 

Spil Dağı Yüksekliği

Spil dağı kaç metre sorusu bu gizemli dağ hakkında en çok sorulan sorulardan biridir. Spil Dağı 1517 metre yüksekliğe sahiptir. Dağın zirvesine Karadağ denilmektedir.

Not: Spil Dağı, 1969 yılından bu yana Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bağlı milli park ilan edilerek korunmaktadır.

Spil Dağı Ünlü Efsaneleri 

Birçok mitolojik öyküleriyle ün kazanmış Spil Dağı adını Anadolu düşmanı Kybele’den almaktadır.

Spil Dağı’nın eteklerinde, taşa dönüşen Niobe’nin “ağlayan kayası” yer almaktadır.

Spil Dağı’nda içi oyularak özenle hazırlanmış bir mezar bulunmaktadır ve bu mezarın Frigya ülkesi kralı Tantalos’a ait olduğu düşünülmektedir.

Spil Dağı hakkında doğruluğu kesin olarak bilinmeyen bazı teoriler de vardır. Bu teorilerden biri de dağın içerisinde büyük bir hazinenin olduğudur.

Spil Dağı’nın ünlü efsaneleri arasında Manisa Tarzanı lakabıyla, Ahmet Bedevi de vardır. Ahmet Bedevi bu dağda yaşamıştır.

Spil Dağı’nda Yaşayan Manisa Tarzanı lakabıyla Ahmet Bedevi

Spil Dagi Manyetik 12

Spil Dağı’nda yaz kış sadece tek bir şortla gezen Ahmet Carlak ya da kendi deyimiyle Ahmet Bedevi lakabı “Manisa Tarzanı” olarak bu dağın ünlü ve ölümsüz efsaneleri arasında yer alır.

 “Manisa Tarzanı” Kurtuluş Savaşı’nda savaştığı için istiklal madalyası almıştır. Kurtuluş savaşından sonra doğu aşığı Ahmet Bedevi Spil Dağı’nda yaşamaya karar vermiştir. 

Ahmet Bedevi Spil Dağı’nda yaşadığı süre boyunca dağın çevresine ağaçlar dikerek bu alanı yeşillendiren kişi olmuştur. 

31 Mayıs 1963 yılında Spil Dağı’na Ahmet Bedevi’nin kendi elleriyle diktiği ağaçlar kesilmiştir. Bu olaya dayanamayan Manisa Tarzanı, kalp spazmı geçirerek hayatını kaybetmiş ve birçok ilde heykeli dikilmiştir. 

İlginizi Çekebilir: Manisa Tarzanı Kimdir? Nasıl Öldü? Gerçek Adı ve Hayatı...

Spil Dağı Gizemi ve Kayıp Şehir Atlantis

Spil Dagi Manyetik 11

İngiliz bir araştırmacı olan Peter James, 1995 yılında Spil Dağı’na ziyaret gerçekleştirmiştir. Burada bir araştırma yapmak için Manisalı ünlü yazar Haydar Aksakal ile görüşmüştür.

James, yaklaşık bir hafta süren incelemelerinin ardından Spil Dağı’ndan çok etkilenmiş ve ülkesine döndüğünde ‘’Krallığın Çöküşü ve Atlantis’in Sırları Çözüldü’’ adlı bir kitap yazmıştır.

Ziyaretinin üzerinden 3 sene geçtikten sonra bu sefer de yanında BBC ekibi ve Yunanlı bir arkeoloğu alarak tekrar araştırma yapmaya gelmiştir. Hem belediye ile görüşmüş hem Ege Üniversitesi’nden öğretim görevlilerini çağırmış hem de TRT’den arkeolog ile birlikte çalışmış ve konu değerlendirilmiştir.

Peter James’a göre Antik Yunan filozofu Platon’un eserlerinde yer alan Atlantis’in bu bölgededir. Fakat araştırmacıların incelemelerinin sonucu, neyin izine rastladıkları gibi soruların cevabı tam olarak bilinmemektedir.

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama

Spil Dağı’nda Yer Alan Ağlayan Kaya

Spil Dagi Manyetik 9

Spil Dağı’nda yer alan ağlayan kaya efsanesinde Yunan Tanrılarının rolü büyüktür. 

Spil Dağı efsanelerinden olan “ağlayan kaya” hikayesi şu şekildedir:

  • ‘’Ağlayan Kaya, 14 çocuk doğuran Tanrıça Niobe’nin doğurganlığını kıskanan Tanrıça Leto’nun hikayesini anlatır. Niobe’nin doğurganlığı ile övünmesinden bıkan Leto, Niobe’ye ceza vermek için çocukları Artemis ve Apollon’dan Niobe’nin tüm çocuklarına ok fırlatmalarını istemiştir. Bu oklar sebebiyle tüm çocukları ölen Niobe, döktüğü gözyaşları ile Tanrı Zeus’tan taşa dönüşmeyi dilemiştir. Dileği kabul edilen Niobe, Spil Dağı’nda ölen çocuklarının başında taşa dönüşmüştür.’’

Dağın eteklerindeki bu kaya gerçekte bir yeryüzü oluşumu olsa da görünümünün tıpkı başı öne eğik ağlayan bir kadına benzemesiyle bu efsaneyi hiç unutturmamıştır.

Spil Dağı’nda Neler Yapılır?

Spil Dagi Manyetik 5

Hakkında çeşitli belgeseller çekilen ve birçok mitolojik efsanelere konu olan Spil Dağı doğa tutkunları için popüler bir ziyaret yeridir.

Ufak bir tatil veya hafta sonu için gittiğiniz Spil Dağı’nda yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Spil Dağı’nın yolları ve doğal güzellikleri, doğa severler ve yürüyüşçüler için harika bir ortam sunar. Spil Dağı çevresindeki ormanda yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Spil Dağını ziyaret ettikten sonra “Manisa’nın bekçileri” denilen yılkı atlarını görmeniz mümkündür.
  • Doğa tutkunları için Spil Dağı yakınlarında bulunan Sülüklü Göl’de çadır kampı yapabilirsiniz. Ayrıca bu dağın yakınlarında bulunan bungalov evlerde kalarak doğanın içinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.
  • Spil Dağı çevresindeki dağlar her mevsim rüzgârlı olduğu için yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
  • Spil Dağı kaya tırmanışları için son derece idealdir. Bunun yanı sıra; mağara ve kanyon keşifleri de yaparak heyecan dolu vakit geçirebilirsiniz.

Spil Dağı manyetik alanı ve hakkındaki efsaneleri anlattık. Bilim dünyası için halen gizemini korumaya devam eden Spil Dağı, doğamızın ve gezegenimizin ne kadar çeşitli ve büyüleyici olduğunu bize hatırlatır. 

Spil Dagi Manyetik 3

Kaynak: Özlem Sucu