Raporda “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Orman (7)

Alaşehir ilçesine bağlı Bahadır Mahallesi mevkiinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Antimuan Madeni Açık Ocak İşletmesi projesi karşı, Alaşehir Çevre Derneği tarafından dava açıldı.

Başkan Öküzcüoğlu’nun acı günü… Başkan Öküzcüoğlu’nun acı günü…

Orman (6)

Davada, özellikle Erenli Mahallesi’nin tarımsal sulamada kullandığı suyun tamamen yok olacağı belirtilerek ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının iptali istendi.

Orman (5)

Manisa 1. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na sunulan Bilirkişi Heyeti Raporu’nda ise orman varlığına dikkat çekilerek İşletmesi faaliyetinin, ormancılık çalışmaları açısından sakıncalı olduğu, habitatın doğrudan kaybı, bozulması ve parçalanması nedeniyle ekosistemin bozulmasına neden olacağı, faaliyet bölgenin flora, fauna ve biyolojik çeşitliliği üzerinde olumsuz etki yaratacağı, Karasal memeliler üzerindeki potansiyel etkileri, gen akışına engel oluşturabilecek habitat bozulması ve parçalanmasını ve yol ölümlerini beraberinde getireceği, Evrenli içme suyu sondajının memba tarafında kalan tesisin, Asit Maden Drenajı risklerinin değerlendirilmemiş olması gibi pek çok ebepten dolayı Manisa Valiliği Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce verilen ve 02.11.2023 tarihinde ilan edilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının uygun olmadığı kanaatine varıldığı ifade edildi.

Orman (4)

Söz konusu karar sonrası açıklamalarda bulunan Çevre Derneği avukatlarından Yıldıray Çıvgın “Bu davada özellikle Alaşehir ilçesinin içme suyu ve Erenli Köyünün tarımsal sulama suyunun tamamen mahvolacağı gerçeğine karşı hareket ettik. Bu antimon madenine bu nedenle dava açmıştık. Bilirkişi raporu da gösterdi ki bu iddiamızda haklıyız. Bu nedenle bu raporu, hukuki olarak önemli bir kazanım olarak görüyorum. Umarım mahkeme de bu rapora uygun şekilde karar vererek, projeyi iptal eder. Ancak hem Alaşehir hem Salihli gibi yörenin önemli tarım arazilerine bu saldırılar devam edecektir. Bu nedenle bu kazanımdan aldığımız güçle de daha iyi ve daha örgütlü bir şekilde mücadelemizi büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Orman (2)-1

Kaynak: Haber Merkezi