Atlas Obscura, cesur gezginler ve kaşifler topluluğunun paylaştığı keşifler sayesinde dünyadaki en sıra dışı, şaşırtıcı ve muhteşem yerlerini kataloglayarak sizlere bir keşif imkanı sunuyor.

atlas-obscura-nedir (1)-3

Atlas Obscura Nedir?

Atlas Obscura çevrim içi bir dergi ve seyahat şirketidir. 2009 yılında yazar Joshua Foer ve belgesel yapımcısı/yazar Dylan Thuras tarafından kurulmuştur. Sitedeki kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler aracılığıyla olağandışı ve belirsiz seyahat rotalarını kataloglayıp web sitesindeki makaleler; tarih, bilim, yemek ve keşfedilmemiş yerler gibi bir dizi konuyu kapsamaktadır.

atlas-obscura-nedir (1)

Atlas Obscura, bir grup gezginin gidip gördükleri yerleri, yiyip içtiklerini anlattıkları bir platformdur. Dijital mecralarda buna benzer pek çok platform çıkıyor karşımıza. Atlas Obscura’nın farkı ise dünyanın sıra dışı ve tekinsiz yerlerini odağına alması. Seyahat rehberlerinde kolay kolay karşınıza çıkmayacak, belki de yerli halkın bile bilmediği noktalardan sizlere keşif imkanı sunuyor. 

Hikayeleri şehir efsaneleriyle pekişen, hatta kendi efsanelerini yaratmış yapılar, dünyada bir benzerine daha rastlanamayacak olan doğa harikaları, hepsini Atlas Obscura’da bulabilirsiniz.

atlas-obscura-nedir (3)

Dünyanın gizli harikalarını keşfetme arzusuyla birleşmiş milyonlarca kişiden oluşan küresel bir topluluk olan Atlas Obscura listeledikleri 26.400'den fazla inanılmaz gizli bilinmeyen yerlerin her birini haritasında işaretlemiştir.

Volkanın üzerindeki bir pizzacıdan gökkuşağı renkli bir tuz gölüne, R2D2'den sonra modellenen bir gözlemevine, son yabani elma ormanlarına ve diğer binlerce mimari tuhaflığa, doğa harikalarına, yer altı mezarlarına, kriptalara ve dünyanın dört bir yanındaki benzersiz koleksiyonlara kadar olasılıklar çok geniştir.

atlas-obscura-nedir (6)-1

Atlas Obscura, Paris'te kalan son şemsiye tamirhanesinden Londra'daki el yapımı neon tabelalardan oluşan sürekli değişen depo labirentine kadar, görülmeyen yerleri keşfetmeniz için sizi turistik patikalardan çok uzaklara götürüyor.

2017’de Joshua Foer, Dylan Thuras ve Ella Morton’ın yazdığı “Atlas Obscura: Dünyanın Gizli Harikalarına Dair Kaşif Kılavuzu” adlı bir kitapları da vardır.

atlas-obscura-nedir (7)

Atlas Obscura: Bir Amaç Doğrultusunda Seyahat Etmek

Atlas Obscura gezileri bir iyilik yapmak için tasarladı. Bir seyahati gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğimize veya nasıl gerçekleştireceğimize karar verirken, ziyaret edeceğimiz topluluklar ve ekosistemler üzerindeki etkimizin yanı sıra gezegen üzerindeki etkisini de dikkatle değerlendiriyor.

atlas-obscura

Ayrıca tüm seyahatlerini sorumlu bir şekilde yürütülmesini sağlamak için dünyanın en büyük seyahat B-Corp'u ve sorumlu seyahat etme kararlılığını paylaşan bir kuruluş olan Intrepid ile ortaklık kurdu.

Atlas Obscura Küresel Bir Topluluktur

Gezi liderleri, konu uzmanları, topluluk içerisindeki kişiler, deneyim sunucuları, yazarlar, editörler, video ve podcast yapımcıları ve tabii ki gezginlerden oluşan geniş bir ağı var.

Bunların hepsi, dünyanın gizli harikalarını ortaya çıkarma ve toplumun geri kalanının bunları deneyimlemesini mümkün kılma çalışmalarının ayrılmaz bir parçasıdır.

atlas-obscura-nedir (4)-1

2016'dan bugüne binlerce gezgin, gezegendeki en dikkat çekici yerlere küçük grup maceraları için Atlas Obscura’ya katıldı.

Galapagos'ta deniz kaplumbağalarıyla yüzmekten Mısır'ın Krallar Vadisi'ndeki antik mezarları gün boyunca halka kapatıldıktan sonrasını keşfetmeye kadar gezginler, yalnızca Atlas Obscura’a deneyimlerini paylaştı.

atlas-obscura-nedir (5)

Son derece özenle hazırlanmış, son derece sürükleyici küçük grup maceraları sunan Atlas Obscura, küçük grup sayılarıyla yolculuk başına yalnızca 12-14 yolcuyla sınırlamıştır.

Seyahat başına yalnızca 12-14 yolcuyla sınırlı olan küçük grup boyutları, kraliyet balosunda özel bir partiye katılmak gibi daha büyük gruplarla elde edilemeyecek perde arkası, özel erişim deneyimleri sunmaya olanak tanıyor.

atlas-obscura-nedir (4)

Bu aynı zamanda topluluk içerisindeki kişilerle en sevdikleri yerel uğrak yerlerinde zaman geçirebilecekleri, konfor kadar karakter açısından da otelleri (çoğunlukla yerel sahipli butikler) seçebilecekleri ve genellikle yerel halka ayrılan, içeriden öğrenilen mutfak deneyimlerine sahip olabilecekleri anlamına geliyor.

Atlas Obscura'nın Farkı

Küçük gruplar

Gezilerde hiçbir zaman 14'ten fazla kişi bulunmuyor ve yolcuların yarısı yalnız katılıyor, bu da birlikte seyahat ettiğiniz kişileri tanımanızı kolaylaştırıyor.

Özel erişim

Yalnızca Atlas Obscura'nın sizi götürebileceği yerlere perde arkası erişim sağlar. Uzmanlardan ve içerideki kişilerden oluşan küresel ağı sayesinde, başkalarının açamayacağı kapıları açar.

Gizli harikalar

En az beklediğiniz yerde gizli harikaları keşfedebilme imkanı sunar. Başkalarının gözden kaçırdığı en inanılmaz yerleri arar.

En iyi birlikte seyahat edenler

Sizin gibi diğer meraklı, maceracı gezginlerle tanışıp ve yalnızca Atlas Obscura'nın sunabileceği, hayranlık uyandıran, harikalarla dolu deneyimleri paylaşmanızı sağlar.

atlas-obscura-nedir (3)-1

Atlas Obscura Ekibi

Macera ekibi, topluluğun derin merak ve macera duygusunu paylaşan tutkulu seyahat profesyonellerinden oluşuyor.

Gezi tasarımcıları, başka hiçbir yerde bulunamayacak deneyimler yaratmak için dünya çapındaki kişiler ve uzmanlarla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

atlas-obscura-nedir (2)-1

Rezervasyon ekibi ve gezi koordinatörleri, sahada geçirilecek süre öncesinde, sırasında ve sonrasında kişisel bir dokunuş sağlamaya çalışır.

Seyahat personeli, size hayatınızın macerasını yaşatmak, sizi ziyaret ettiğiniz yerlerin ve toplulukların derinliklerine götürmek ve başka hiç kimsenin açamayacağı kapıları açmak için mümkün olan her şeyi yapmakla görevlidir.

atlas-obscura-nedir (2)

Atlas Obscura İlgili Alanları

  • Sanat Kültürleri
  • Yiyecek içecek
  • Tarih
  • Tarih ve Kültür
  • Yaban Hayatı ve Doğa

atlas-obscura-nedir (6)

26.495 yerin tamamını tek bir haritada bulabileceğiniz Atlas Obscura Map için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca sizler de Atlas Obscura’nın kaçırdığı inanılmaz bir yer biliyorsanız, ilgili web sayfasına ileti gönderebilirsiniz.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz