Mobbing iddiaları sonrası Başkan Nurlu'dan Mhp'ye ziyaret Mobbing iddiaları sonrası Başkan Nurlu'dan Mhp'ye ziyaret

Esnafın bu şartlar altında borçlarını ödeme şansının bulunmadığını ifade eden Bakırlıoğlu “İktidar, kemer sıkalım diyor. Günde 33 milyon masrafı olan Saray’dan başlayalım kemer sıkmaya. Bir tek esnaf mı kemer sıkacak? Ben de esnaflık yaptım. Sabah o kepengin nasıl zor kalktığını en iyi bilenlerden biriyim. Saray’a çağrımız şudur: Almış olduğunuz karardan bir an önce vazgeçin!” dedi.   

Bakırlıoğlu’nun dinlediği bir esnaf, şunları söyledi:

“Biz sorularımızı çözmek için uğraşırken, farklı farklı sorunlar yüklenmesi, esnaf ve sanatkârları sıkıntıya sokmaktadır. Kanunun geriye dönük işlemesi nedeniyle almış olduğumuz kredilere geriye dönük faiz işlemesi ve neredeyse yapılan yüzde 100 faiz zammı ile esnafımızın sırtına bir kambur daha gelmiştir. Türkiye’de daha önce hiçbir zaman geçmişe yönelik bir düzenleme olmamıştı. Bugün bizim sırtımıza yüklenen bu yük, esnaf ve sanatkârın elini kolu bağlamıştır. “

B A K I R L I O Ğ L U

Esnafın faiz yükü hafifletilmeli

CHP’li Bakırlıoğlu, hükümetin, esnafın bu tür ekonomik baskılardan korunması için acil önlemler alması, faiz artışının kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bakırlıoğlu, "Kredi faizlerinin yükseltilmesi, esnafın borçlarını ödeyemez hale gelmesine neden olup; iş yerlerini kapatmak zorunda kalmasına yol açabilir. Bu nedenle, esnafımızın desteklenmesi ve faiz yükünün hafifletilmesi için derhal harekete geçilmelidir" dedi.

Bakırlıoğlu’nun dinlediği oda başkanı, “Mart ayında 250 bin lira kredi kullandım. 10 taksidini yani 60 bin lirasını ödedim. 190 bin lira borcum kaldı ama hesaplamayı anapara üzerinden yapıyorlar. Faiz üzerinden hesaplama yapsa bu kadar yara almayacak esnaf. Anapara üzerinden hesaplama yapıldığı için çok büyük rakamlar ortaya çıkıyor” dedi.

Faiz iki katından fazla

Esnafın yapılan zam sonrasında borcunu hesaplayan Bakırlıoğlu, şunları söyledi: “Mart 2023’de 250 bin lira kredi çekmişsin. 13 taksini ödemişsin. Bu taksitlerden 4 bin 166 lirası anapara, bin 166 lirası faizdi. Krediyi, yüzde 8.5’la kulanmışsın. Aylık 5 bin 600 lira taksit öderken, önümüzdeki aydan itibaren 4 bin 166 lirası anapara, 2 bin 700 lirası faiz olmak üzere 7 bin 400 lira para ödeyeceksin. Ödemiş olduğun faiz bin 166 liradan 2 bin 700’e, yani iki katından fazla rakama çıkacak.”

Muhabir: Behzat AKCAN