Biberiye yağının saça faydalarına değinmeden önce biberiye yağının ne olduğuna kısaca değinmek istedik.

BİBERİYE YAĞI NEDİR?

Biberiye yağı, biberiye adı verilen bitkinin yaprakları ve çiçeklerinden elde edilen doğal uçucu bir yağdır. Özlerinin yoğunlaştırılması ile elde edilir. Biberiye bitkisinin literatürdeki latince adı Rosmarinus officinalis'tır.

Şeffaf ya da hafif sarı bir renge sahiptir. Hafif odunsu, keskin bir kokusu vardır. Yapraklarını dökmeyen, çiçekleri soluk mavi renkli, özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen biberiye, çok yıllık aromatik bir bitkidir. 

Biberiye Yag Saca Faydalari Sac Uzatir Mi Nasil Uygulanir

BİBERİYE YAĞI KULLANIM ALANLARI

Biberiye yağının saça faydaları araştırılırken diğer faydalı olduğu alanlarda ön plana çıkmaktadır.

Biberiye yağı sahip olduğu içeriği sayesinde birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanların başında; Aromaterapi, masaj, saç bakımı ve cilt bakımı gelmektedir.

  • Aromaterapi: Birkaç damla biberiye yağı, bir difüzör içinde kullanılır. Ya da buhar banyosu veya inhalasyon yöntemiyle de kullanılır. Biberiye yağı ile uygulanan aroma terapiler, stresi azaltmaya, zihinsel yorgunluğu dindirmeye ve zihni canlandırmaya gidermeye yardımcı olabilir.
     
  • Masaj yağı: Masajlarda yağ olarak kullanıldığında kas ağrıları ve kas spazmlarını azaltmayı hedefler. Kasları gevşetmeye özelliği vardır. Birkaç damla biberiye yağı, hindistan cevizi ya da badem yağı gibi bir yağ ile karıştırılabilir ve masaj yapılacak bölgeye uygulanır.

Önerilen İçerik: Jojoba Yağı Faydaları Neler? Saça Nasıl Uygulanır? Ne İşe Yarar?

Biberiye Yagi Kullanim Alanlari

  • Cilt bakımı: Biberiye yağı, iltihaplanma karşıtı özellikleri ve antioksidan içeriği nedeniyle cilt bakımında da kullanılır. Yağlı ciltlerde sivilce ve akne gibi sorunları azaltmaya yardımcı olur. Yine birkaç damla biberiye yağı, cilt tipine uygun olan taşıyıcı bir yağ ile karıştırılabilir ve cilde masaj yaparak uygulanır.

Biberiye yağı cilt hassasiyetine neden olabilir, bu nedenle kullanmadan önce cildin küçük bir alanında test ederek cildin olumsuz bir tepki verip vermediğini kontrol etmek gerekir.

  • Saç bakımı: Biberiye yağının en çok merak edilen kullanım alanı saç bakımıdır. Gelin biberiye yağının saça faydalarını daha detaylı inceleyelim. 

Biberiye yağı nedir sorusunu ve biberiye yağının kullanım alanlarını yanıtlamanın ardından şimdi de biberiye yağının saça faydalarını inceleyelim.

Biberiye Yagi Ne Ise Yarar

BİBERİYE YAĞININ SAÇA FAYDALARI

Anti bakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde biberiye yağının saça faydaları saymakla bitmez. Pek çok saç problemine karşı etkili olabilmektedir. İşte saça başlıca faydaları: 

Biberiye Yağı Saçta Ne İşe Yarar?

  • Biberiye yağı ile saça masaj yapılırsa saç diplerindeki kuruluk ve kepeklenme sorununu iyi gelir.
  • Biberiye yağı, antibakteriyel etkisiyle saç derisindeki oluşan ya da oluşabilecek mantar ve bakterileri temizler.
  • Saç köklerindeki başlayan saç dökülmelerini azaltmaya yardım eder.
  • Ayrıca biberiye yağı erkeklerde saç dökülmesine neden olan adrogenetik alopesiye de iyi gelir.
  • Saç diplerine daha canlı, parlak ve sağlık bir görün sağlar.

Biberiye Yagi Saci Uzatir Mi

BİBERİYE YAĞI SAÇI UZATIR MI?

Biberiye yağı saç köklerine aşağıda bahsettiğimiz karışım yöntemi ile düzenli olarak uygulandığı takdirde saç gelişimine doğal olarak da saçların uzamasına fayda sağlar.

BİBERİYE YAĞI SAÇ ÇIKARIR MI?

Biberiye yağı yapısında bulunan yeniliyeci özellikleri ile saçları besler ve onarır. Bu nedenle de biberiye yağı saç çıkarır denilebilmektedi.

Biberiye Yagi Saca Nasil Uygulanir

BİBERİYE YAĞI SAÇA NASIL UYGULANIR?

  • Biberiye yağını, şampuanlarınıza veya saç bakım ürünlerinize 5-6 damla ekleyerek saç sağlığını destekleyebilir.
  • Su ile seyrelterek saç dipleri için arındırıcı sprey hazırlanabilir. 

Biberiye Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Biberiye yağından maksimum verim alabilmek için karışım yaparak saça uygulamak gerekir. İşte biberiye yağını saç bakımında doğru şekilde uygulama adımları.

NOT:  Test Yapın: Biberiye yağının cildinizde herhangi bir tepkiye neden olmaması için uygulamaya geçmeden önce test edin. Bileğinizin iç kısmına veya dirseğinizin iç bölgesine küçük bir miktar karışımı sürün. 24 saat boyunca cildinizi gözlemleyin. Herhangi bir kızarıklık, kaşıntı veya tahriş gözlemlemezseniz kullanabilirsiniz.

Biberiye Nereden Alinir

Seyrelterek Kullanım:

Saf biberiye tahrişe neden olabilir, bu nedenle kullanmadan önce mutlaka zeytinyağı, bademyağı, üzüm çekirdeği yağı gibi bitkisel yağlar ile seyreltilmelidir. Yaklaşık olarak 2-3 damla biberiye yağını 1 çay kaşığı taşıyıcı yağ ile seyreltebilirsiniz. Karışımı iyice karıştırın.

Saç Diplerine Uygulama:

Eğer saçlarınızın uzamasını ve dökülmelerin azalmasını istiyorsanız biberiye yağı karışımınızı saç derinize masaj yaparak uygulayın. Hafif dairesel hareketlerle saç derinize masaj yapın.

Masajla saç diplerine emilimi sağladıktan sonra saçınızı bir duş bonesi veya bir havlu ile örtün. Örtmeniz yağ karışımının saçınıza daha iyi işlemsini sağlar.

Uçlara Uygulama: 

Eğer saç uçlarınız kuru ve yıpranmışsa, biberiye yağını saç uçlarına uygulayabilirsiniz. Saç uçlarına uygulama yaparken dikkatli olunmalıdır. Saç uçları saçın diplerinden daha hassas olabilmektedir.

Saçınızı Birberiye Yağı ile Bir Süre Bekletin:

Saçta biberiye yağının verimini maksimum düzeyde alabilmek içinminumum 30 dakika maksimum birkaç saat karışımız saçınızda bekletebilirsiniz. Yağı çok uzun süre saçınızda bırakmak tahrişe neden olabileceği için uzun süreli bekletmeklerdi saç diplerinizi kontrol etmeniz önerilir.

Şampuan ile Yıkayın: 

Yağ ile saç bakımı yaptıktan sonra saçtan yağın arındırılabilmesi önemli bir noktadır. Belirtilen süre sonunda saçınıza öncelikle arıncıdırı gücü yüksek bir şampuanla masaj yapın. Ardından ılık su ve yine şampuanla ile bolca yıkayın. 

Biberiye Yağı Ne Kadar Sıklıkla Kullanılır?

Biberiye yağının saça faydalarını anlattık. Peki biberiye yağının saça etki göstermesi için ne kadar sıklıkla uygulanması gerekir?

Biberiye yağının etkilerini daha belirgin olarak görmek istiyorsanız düzenli olarak kullanmaya özen göstermelisiniz. Haftada 2-3 kez saçınız için hazırladığınız biberiye yağı karışımını kullanmanız yeterli olacaktır. Seyreltilmiş şekilde sprey yaptığınız karışımı ise hergün 4-5 fıs uygulayabilirsiniz.

Biberiye Yagi Kullanim Alanlari

Biberiye yapı saçı uzatır mı, biberiye yağı saç çıkarır mı gibi sorularla birlikte, biberiye yağının saça faydalarını anlatmanın ardından diğer faydalarını da sizler için derledik. İşte biberiye yağı faydaları...

BİBERİYE YAĞI FAYDALARI

Biberiye yağı saça faydalarının yanı sıra birçok alanda kullanılan ve faydası görülen özellikleri bulunmaktadır. İşte biberiye yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Biberiye Yağı Neye İyi Gelir?

  • Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Biberiye yağını solumak odaklanma ve hatırlama gibi beyin fonksiyonlarını canlandırır.
  • Akupresür yöntemi ile ağrı kesici etki gösterebilmektedir.
  • Strese iyi gelir.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Virüs, bakteri ve kan emici böcek türlerini uzaklaştırır.
  • Mide hazımsızlıklarına iyi gelir.
  • Antibakteriyel etkiye sahiptir. Doku ve eklem iltihabını azaltabilir.
  • Saç ve cilt bakımında yenileyici destek verir.
  • Biberiye yağının içeriğindeki bileşenlerin bazı kanser hücrelerine karşı potansiyel antikanser etkilere sahip olabileceğini öne sürmektedir. Ancak, bu konudaki çalışmaların daha fazla araştırmayı gerektirdiği belirtilmektedir.

Biberiye yağının sağlık üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebilir, bu nedenle bireyler önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve önerilen dozları aşmamalıdır. 

BİBERİYE YAĞI NASIL YAPILIR

Biberiye yağının saça faydaları ve diğer kullanım alanları nedeniyle oldukça merak edilen bir yağdır. Yağ kadar biberiye yağı nasıl yapılır sorusu da merak edilmektedir. Yapılışı son derece kolay olan yağ ile birçok farklı alanda  doğal çözümler oluşturabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Kuru biberiye yaprakları veya taze biberiye çiçekleri
  • Zeytinyağı, bademyağı, üzüm çekirdeği yağı gibi bitkisel yağlar
  • Hava geçirmeyen cam bir kavanoz

Biberiye Yagi Nasil Yapilir

Biberiye Yağı Yapılışı:

  • Eğer taze biberiye kullanıyorsanız, önce yaprakları veya çiçekleri iyice yıkayın ve kurulayın. Kuru biberiye kullanacaksanız, öğütülmüş yaprakları tercih edebilirsiniz.
  • Biberiye yapraklarını veya çiçeklerini cam kavanoza doldurun. Kavanozun yarısından biraz daha fazlasını doldurmak yeterli olacaktır.
  • Bitkisel yağı, biberiye malzemesini kaplayacak şekilde kavanoza ekleyin. Malzemenin tamamen örtülmesine dikkat edin.
  • Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve içeriğin iyice karışması için hafifçe çalkalayın.
  • Hazırladığınız karışımı güneş ışığı almayan serin bir yerde en az 2 hafta boyunca bekletin. Bu süre boyunca biberiye bitkisinin özleri yağa geçecektir.
  • 2 hafta sonunda, yağı süzmek için karışımı ince bir tülbent veya süzgeç yardımıyla süzün. Temiz bir cam şişeye veya kavanoza aktarın.
  • Artık biberiye yağınız kullanıma hazır. Bu yağı masaj yağı olarak, saç bakımında veya cilt bakımında kullanabilirsiniz. 

BACAKLARA BİBERİYE YAĞI SÜRMEK

Biberiye yağı akupresür yöntemi ile ağrı kesici etki gösterebilmektedir. Bu nedenle bacaklara biberiye yağı sürmek rahatlatıcı etki yaratırken bir yandan da selülitlere iyi geldiği söylenmektedir.

Bacaklara Biberiye Yagi Surmek

BİBERİYE YAĞI NEREDEN ALINIR?

Biberiye yağı aktarlardan, marketlerin  kozmetik kişisel bakım raflarında ya da internet üzerinden alınabilmektedir.

BİBERİYE YAĞI ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ

Her bitkide veya uçucu yağda olduğu gibi biberiye yağının kullanımı konusunda da titiz olmak gerekir:

  • Biberiye yağının düşük tetikleyici özellikleri nedeniyle hamilelik döneminde önerilmez.
  • Emzirme döneminde anne sütünden bebeğe geçebilme durumu nedeniyle lohusa dönemde de kullanımı tavsiye edilmez.

Biberiye Yagi Neye Iyi Gelir

  • Epilepsi hastalarının kullanması önerilmez.
  • Her şeyde olduğu gibi biberiye yağının da aşırı kullanımı tahrişe ve/veya zehirlenmeye yol açabilir.
  • Kan hızlandırıcı etkileri nedeniyle kanamalı olan kişilere önerilmez.
  • Yüksek tansiyon hastalarının ve mide problemleri yaşayan kişilerin biberiye yağından uzak durması gerekir.
  • Biberiye yağının ağız yolu ile kullanımı önerilemez.

Kaynak: ÖZLEM SUCU