Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları. 10-16 Mayıs tarihleri arası engelliler haftası olarak kutlanmaktadır. Çok klişe bir sözü kullanmak isterim, ‘Engellilere biz engel olmayalım yeter’ bu kısa cümle aslında birçok şeyi anlatıyor.

En basit bir soruna parmak basmak gerekirse, aslında bizler için basit görülen sorun onlar engelli vatandaşlarımız için çok güç verici duruma sahiptir. Şöyle ki, kaldırımlarda engelli araçların inip çıkabilecekleri rampalar bulunmaktadır. Bu rampalar bazı kendini bilmez sürücüler tarafından işgal ediliyor. O rampaların önüne araçlarını park ediyorlar. Kaldırımdan tekerlekli sandalyesi veya akülü aracıyla inmek isteyen engelli kardeşlerimiz inemiyorlar. Aslında bu sorun onların sürekli olarak başlarına geliyor. Engelli park yerlerine sanki araçları engelliymiş gibi park ediyorlar.

Burada ve ülkenin tamamında şehir yerleşkelerinde engellileri engelleyecek binalar, işletmeler var. Örneğin bir binaya girmek isteyen bir engelli kardeşim asansör yoksa ve engelli rampası da yapılmamışsa engelli vatandaşımız oraya nasıl çıkacak.  Özellikle eski yapılarda bu daha fazla. Yeni yapılan yapılarda bu sıkıntı yok denecek kadar aza indirilmiş durumda. Cadde ve sokaklarda bulunan işletmelerin önlerine bakacak olursak birçoğunda engelli rampasının olmadığı görülmektedir bu da engelli vatandaşlar için büyük bir sorun. Tabi bunlar bizim kendi gözlerimizle gördüğümüz, göz önünde olan sorunlar. Mutlaka daha onlarca sorunlarla karışı karşıya kalıyorlardır.

 Bizim toplum olarak şunu iyi bilemiz lazım, yine klişe bir laf söyleyeceğim ‘ Hepimiz birer engelli adayıyız’ evet biz hepimiz engelli adayıyız. Bugün sağlam bir insan olabiliriz ama yarın bunun değişmeyeceğiniz garantisi var mı? Bu hafta engelliler haftası ama toplum olarak lütfen onları sadece bu hafta hatırlamayalım. Eminim onlarda sadece bir hafta hatırlanmak istemezler yaşamı boyunca unutulmamak isterler. Sosyal medyada bir paylaşım gördüm bir öğretmen 23 Nisan Kutlamalarında öğrencisini kucağına alarak halk oyununu onunla birlikte oynuyordu. Bu öğretmeni yürekten alkışlıyorum. O görüntüler beni çok duygulandırdı. İşte bizim bu duyguyu her zaman onlara göstermemiz lazım.

Tanıdığım ve çok sevdiğim bir arkadaşım vardı bedensel engelli bir arkadaşım. Onun yaşama azmi ve başarı hırsı bana her zaman örnek olmuştur. Evet engelleri olabilir ama onlar engelleriyle baş edebilmenin yollarını biliyorlar. Biz engel olmayalım yeter…