Çam Terebentin Nedir?

Çam ağaçlarının gövdelerinden akan aynı zamanda da ağaçların çizilmesiyle alınan reçinesinin damıtılması ile elde edilen yoğun kıvamlı, az akışkan sıvıdır. Doğal bileşenlerin kasıtlı olarak laboratuvar ortamında doğal hali ile karışımların ana ham maddesi olarak sıklıkla kullanılır. 

Çoğunlukla terebentin yağı ve terebentin esansı olarak iki türde kullanılmaktadır. 

Çam Terebentin Yağı Nedir (4)

Çam Terebentin Yağı Nedir?

Aromaterapi yağlar çeşitliliği içerisinde bulunan çam terebentin yağı birçok rahatsızlık ve hastalık için şifa olan yağlardan birisidir. Ağaçların reçinesine verilen isme terebentin denir. Çam yağı ya da çam terebentin olarak adlandırılan çam reçinesi antibiyotik ve antiseptik özelliği ve enfeksiyon, kas ağrıları, solunum yolu gibi rahatsızlıklarda destekleyici tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca odunsu bir kokuya sahip olup birçok tuvalet, deterjan, parfüm içeriklerinde de kullanılmaktadır.

Çam Terebentin Yağı Nedir (3)

Çam Terebentin Yağı Nasıl Üretilir?

Kendiliğinden ağaçların gövdelerinden, kozalaklı bölgelerinden akan reçineler toplanarak, büyük bir hijyen ve titizlikle özel arıtma ve damıtma yöntemleri ile elde edilerek, kullanıma hazır hale getirilir. Doğal ürünler kullanmak isteyen, kimyasal ürünlerden uzak durmak isteyen tüketiciler için belirli gramajlarda şişelenerek sunulur.

Çam Terebentin Yağı Nedir (2)

Çam Terebentin Yağının Faydaları Nelerdir?

Ağrılara iyi geliyor

·  Çam terebentin yağı, eklem ağrısı ve romatizmalı ağrılar üzerinde hızlı bir ağrı kesici etki yaratıyor.

Akciğerleri rahatlatıyor

·  Burundan yapılan buhar banyosuyla nefesi açıyor, akciğerleri rahatlatıyor.

Burun ve boğaza iyi geliyor

·  Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında burnu ve boğazı çok rahatlattığı biliniyor.

Strese çözüm oluyor

·  Stres ve yorgunluğu giderici bir etki oluşturduğundan banyo suyuna katılması da tavsiye ediliyor.

Beynin sağlıkla çalışmasına destek oluyor

·  Kokusuyla özellikle konsantrasyonu arttırdığı söyleniyor.

Bakteri kaynaklı sorunlara iyi geliyor

·  Antibakteriyel ve antiseptik özellikler gösterdiğinden cilt üzerinde oluşabilecek bakteri kaynaklı hastalıkların önüne geçiyor.

Kan dolaşımını hızlandırıyor

·  Bu sayede vücuda dinçlik katıyor, aynı zamanda varis gibi cilt rahatsızlıklarının oluşumunu olabildiğince engelliyor.

Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor

·  Egzama ve sivilce gibi cilt sorunlarına çözüm olduğu, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak kırışıklıkların oluşumunun önüne geçtiği de biliniyor.

Saç sağlığına katkı sağlıyor

·  Düzenli kullanıldığında sağlıkla parlayan saçların olmasına yardımcı oluyor.

Kepeğe çözüm oluyor

·  Saç derisini beslediği için kepek oluşuna engel oluyor, var olan kepek sorununa çözüm oluyor.

Saç dökülmesini engelliyor

·  Yine saç derisini beslediği ve saç köklerinin daha sağlam olmasını sağladığı için saçların dökülmesinin önüne geçiyor.

Saçların daha hızlı uzamasına destek oluyor

·  Saçların çok daha kısa sürede hızla uzamasını sağlıyor.

Yağlanma problemini de ortadan kaldırıyor

·  Şampuana eklenerek uygulandığında hem şampuanın saça verebileceği zararları en aza indiriyor hem de saçların yağlanma sorununun önüne geçiyor.

Çam Terebentin Yağı Nedir (5)

Çam Terebentin Yağı Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Çam terebentin yağı harici olarak kullanıldığından doğru şekilde kullanıldığında bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak güçlü etkileri olan bir yağ olduğunu unutmamak ve onu tek başına kullanmamak büyük önem taşıyor.

Çam terebentin yağını kullanırken zeytinyağı, badem yağı ya da şampuan gibi farklı maddelerle karıştırıp kullanarak güçlü etkisini biraz azaltmak gerekiyor. Aksi takdirde saç derisinde ya da cildin diğer bölgelerinde tahriş, yanma, kızarıklık gibi sorunlar oluşmasına neden olabiliyor.

Çam Terebentin Yağı Nedir (2)-2

Saçınıza ya da cildinizin farklı bir yerine çam terebentin yağı uyguladıktan sonra dayanılmaz bir acı, kızarıklık ya da kaşıntı gibi sorunlar yaşarsanız hemen güzelce durulayıp bir daha kullanmamalı ya da öncesinde mutlaka bu alanda uzman doktorlara danışmalısınız. Özellikle alerjik bir bünyeniz varsa çam terebentin yağını hemen uygulamamalı, önce küçük bir bölgede test edip üzerinden 24 saat geçmesini beklemelisiniz. 24 saat içinde hiçbir sorunla karşılaşmazsanız tariflerde geçtiği şekilde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Çam Terebentin Yağı Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Sabun endüstrisinde,
  • cilt bakım ürünlerinde,
  • banyo ürünlerinde,
  • masaj yağlarında,
  • deterjanlarda ve dezenfektanlarda

kullanılan çam terebentin yağının kozmetikte önemli bir yeri vardır.

Çam Terebentin Yağı Nasıl Kullanılır?

Saç uzatmak ya da saç derisini onarmak amacıyla çeşitli yağlar ile seyreltildikten sonra saç yüzeyine sürülür. Belirli bir süre dinlendikten sonra şampuan ile iyice durulanarak kullanılır.

Çam Terebentin Yağı Nedir (1)-2

Solunum yolu enfeksiyonlarında ise ürün kaynar bir su içerisine ilave edilir. Kaynayan ve çam terebentin yağı içeren bu su buharı solunarak rahatsızlıkların geçmesi beklenir.

Çam Terebentin Yağı Nedir (6)-1

Ağrı problemleri için ise ürün diz, dirsek gibi ağrıyan eklem bölgelerine bir pamuk aracılığı ile sürülür. Kısa bir süre beklendikten sonra yıkanır.

Çam Terebentin Yağı Nedir (5)-1

Rahatlatma ve sakinleştirme amacı ile tercih edildiğinde ise banyo suyuna bir miktar ilave edilmesi yeterli olur. 

Çam Terebentin Yağı Nedir (4)-1

Çam Terebentin Yağı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çam terebentin yağı harici olarak kullanıldığından bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Zeytinyağı, badem yağı ya da şampuan gibi farklı maddelerle karıştırıp kullanarak güçlü etkisini biraz azaltmak gerekiyor. Aksi takdirde saç derisinde ya da cildin diğer bölgelerinde tahriş, yanma, kızarıklık gibi sorunlar oluşmasına neden olabiliyor. Çam ağaçlarına alerjiniz varsa yağı kullanmayın. Ayrıca böbrek hastaları, hamilelerin ve emziren annelerin kullanmaması tavsiye edilir.

Çam Terebentin Yağı Nedir (7)-1

Çam Terebentin Yağı Saç Çıkarır mı?

Çam terebentin yağı düzenli kullanımda saç derisini ve köklerini besler. Saç çıkarması için üretilmemesine rağmen canlı ve dolgun bir saç görünümüne destek verir. Sonuca ulaşma süresi ve düzeyi kişisel özelliklere bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Çam Terebentin Yağı Nedir (7)

Çam Terebentin Yağının Saçta Kullanım Şekli Nasıldır?

Eğer saçlarınız için bu yağı kullanmaya karar verdiyseniz en uğraşsız ve pratik yöntem olarak bu yağı şampuanınızın içine ilave etmeyi deneyebilirsiniz. 300 ml bir şampuan şişesini düşünürsek içine 25-30 damla çam terebentin yağı eklemeniz yeterli olacaktır. Şampuan şişenizin içine bir seferde bu yağı ekleyebilirsiniz.

Çam Terebentin Yağı Nedir (8)

Saçlarınızı yıkamadan önce şampuan şişenizi güzelce çalkalayıp kullanmanız ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayıp güzelce durulamanız yeterli olacaktır.

Çam Terebentin Yağı Nedir (6)

Aynı şekilde saçlarınıza maske yapıyorsanız o maskelerin içine de saçlarınızın yoğunluğuna göre 5-10 damla çam terebentin yağı ilave edebilirsiniz.

Çam Terebentin Yağı Saça Kullanımı

Eğer bu yöntemleri uygulamak istemiyorsanız çam terebentin yağını aynı miktarda zeytinyağı ya da badem yağıyla karıştırıp saçlarınıza kökten uca sürebilir, bu şekilde en az 3-4 saat bekleyip güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz. Bu yağ maskesini de 4-5 günde 1 tekrarlayabilirsiniz.

Çam Terebentin Yağı Yüze Sürülür mü?

Cilt yapısına bağlı olarak ürünler, doğrudan insan cildine uygulanabilir. Fakat bu yöntem kızarıklık ya da tahriş gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi tercih edilirliği oldukça düşüktür. Cilt için kullanımı çeşitli maskelere ilave edilerek oluşur. Bir ya da iki damla ürün, kil maskesine eklenip farklı bir maske elde edilebilir. Bu karışım, yüze uygulandıktan sonra bol su ile iyice durulanır. Düzenli kullanımda sağlıklı ve canlı bir cilde kavuşma imkan sunar.

Çam Terebentin Yağı Cilde Uygulanır Mı

Çam Terebentin Yağı Kırışıklıklara İyi Gelir mi?

İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde bu özel yağ, kırışıklık sorununa çözüm getirir. İnce çizgilerin kısa bir sürede giderilmesine kaynaklık eder. Düzenli kullanım alınan sonuca doğrudan etkide bulunur.

Çam Terebentin Yağı Nedir (2)-1

Çam Terebentin Yağı Kirpiklere Sürülür mü?

Saç uzatma etkisi ile bilinen çam terebentin yağı, kirpik ve kaş uzatmak amacıyla da oldukça fazla talep edilir. Bu yöntemler de bir pamuk ya da kulak çöpü aracılığı ile çeşitli yağlarla seyreltilen ürün kirpik dibi ya da kaşa uygulanır. Uygulama sonrasında bol su ile durulanması oldukça önemlidir. Kalıntı bırakmadan yapılan durulama işlemi kaş ve kirpik uzatma da büyük öneme sahiptir. 

Çam Terebentin Yağı Nedir (1)-1

Çam Terebentin Yağı Nereden Alınır?

Çam terebentin yağını aktarlardan ya da online satış sipariş sitelerinden kolayca temin edebilirsiniz.

Muhabir: Ayşenur Yılmaz