Geleneksel yemekler için bir rehber olan TasteAtlas, her yıl farklı kategorilerdeki yemekler için bir dizi ödül veriyor. 2023 yılında ise dünyanın en iyi dana yemeği kategorisinin kazananı Türk mutfağına ait çökertme kebabı oldu! Bize de bu ağız sulandıran lezzetin tarifini vermek düşer…

cokertme-kebabi-tarifi-8

Çökertme Kebabı Nereye Ait?

Türk mutfağından öne çıkan bir lezzet olan çökertme kebabı, Muğla, Bodrum ve Milas gibi bölgelere özgü kendine has bir tarife sahip bir yemektir. Özellikle de Ege bölgesinde oldukça meşhur olan bu yemek bir kebap çeşididir.

‘’Bodrum kebabı’’ olarak da bilinen çökertme için özel olarak Muğla şehrine ait demek mümkün. Bölgenin özgün mutfak kültürünü yansıtması ile spesiyal tariflerden biri olarak bilinmektedir.

Evde Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?

Kebap türü olmasına karşın çok da ağır olmayan çökertme, çentik ya da Bodrum kebabı olarak adlandırabileceğimiz bu tadı damaklarda kalan yemeğin tarifini paylaşmak istiyoruz…

Bu lezzeti tatmak için Bodrum’a kadar gitmenize yok… Evinizde de çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Malzemeleri ve püf noktalarını öğrendikten sonra güzel bir akşam yemeği ziyafeti çekebilirsiniz!

İşte, çökertme kebabı malzemeleri:

  • 300 gram dana konrtfile
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kalığı taze çekilmiş tane karabiber

Et marinasyonu için gerekli malzemeler ise şu şekildedir:

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • ½ su bardağı süt
  • 1 su bardağı soda
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (pişirmek için)

Kibrit patates için bulundurmanız gereken malzemeler şöyledir:

  • 2 adet orta boy patates
  • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı (kızartmak için)

Çökertme kebabı sosu nasıl yapılır diyorsanız, gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 adet rendelenmiş domates

Not: Bu malzemeler 4 kişilik bir çökertme kebabı için verilse de kullanılan malzemelerin gramajı ve sayısı kişilere göre değişebilir.

Not: Servis için ise bir kâse sarımsaklı yoğurt hazırlayın!

Malzemeler hazır, peki nasıl yapacağız diyorsanız, hemen anlatalım… Aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayarak dünyanın en iyi dana yemeği çökertme kebabını hemen yapabilirsiniz!

cokertme-kebabi-tarifi-2

Çökertme kebabının nasıl yapılacağının detayları aşağıdaki gibidir:

1.      Öncelikle biftek ya da bonfile dilimlerini fazla yağlı kısımlardan arındırın. Ardından uzun ve ince şeritler halinde kesin.

2.      Etin marinasyonunu yapmak için tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Kabın üzerini streç filmle kaplayarak buzdolabında eti 1 saat kadar dinlendirin.

3.      Kabuğunu soyduğunuz patatesleri kibrit şeklinde ve büyüklüğünde kesin.

4.      Kestiğiniz patatesleri bol suda durulayarak kâğıt havluyla kurulayın.

5.      Kibrit patatesleri derin yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın.

6.      Patatesleri kâğıt havlu serdiğiniz bir tabağa alarak dinlendirin.

7.      Varsa döküm tavada, yoksa da normal bir tavada az miktarda sıvı yap ile etleri kızdırın. Tereyağını ekleyip marine olan etleri yüksek ateşte pişirin. Renk almaya başlayan etlere tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin, sonrasında etleri ocaktan alın.

8.      Çökertme kebabının domates sosu için tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Üzerine pul biber ve rendelenmiş domatesi ekleyerek 10 dakika pişirip ocaktan alın.

9.      Yemeğin servisi için ise tabaklara sırasıyla; kızartılmış kibrit patates, çırpılmış sarımsaklı yoğurt, domates sos ve sotelenmiş et dilimlerini koyun. Soğumadan yemeyi unutmayın! :)

İlginizi çekebilecek bir başka tarif: Salihli'de Düğünlerin Vazgeçilmezi Topalak Yemeği Tarifi! Enfes Bir Lezzet!

Çökertme Kebabı Patatesi Nasıl Çıtır Olur?

cokertme-kebabi-tarifi-3

Bodrum Kebabının en temel özelliği kibrit patateslerin çıtır çıtır olmasıdır! Evde çıtır patates yapmak ise sanılandan çok daha kolay. Gelin, anlatalım…

Çökertme kebabı patatesi püf noktası aşağıdaki gibidir:

  • Kibrit patateslerinizin çıtır çıtır olması için bol suda durulamanız gerekiyor. Ardından kuruladığınız patatesleri az miktarda nişasta ile harmanlarsanız, kızgın yağda veya fritözde kızarttığınız patatesler daha çıtır olacaktır.

Çökertme Kebabı En İyi Hangi Etten Yapılır?

cokertme-kebabi-tarifi-4

Çökertme kebabının en iyi dana yemeği seçilmesinde de etken olan en önemli şey, kebabın en iyi dana etinden yapılmasıdır. Genellikle dana kuşbaşı şeklinde hazırlanan et, baharatlarla da marine edilir.

Kişisel tercihlere ve yöresel farklılıklara bağlı olarak da bazı yerlerde kuzu eti kullanılabiliyor. Bu durumda da etin türü ile kalitesi Bodrum kebabının lezzetini etkileyebiliyor.

Etin yumuşak olması ve ağızda dağılması için ise sıklıkla dana bonfile tercih edilir.

Çökertme Kebabı İçin Et Nasıl Marine Edilir?

cokertme-kebabi-tarifi-5

Tadı damaklarda kalan, ağız sulandıran ve yumuşak bir çökertme kebabı eti için marinasyon işlemi oldukça önemli.

Peki, eti nasıl marinasyon edeceğiz? Aşağıdaki adımları uygulayarak bu adımı başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz:

  • Doğranmış dana etinin üzerine tarifte verdiğimiz marinasyon malzemelerini eklemelisiniz.
  • Bu işlem sırasında etin her tarafının marine karşımı ile kaplandığından emin olmalısınız.
  • Kapaklı bir kaba veya streç filmle kaplanmış bir kabın içinde buzdolabında en az 2-3 saat marine olmaya bırakmalısınız.
  • Eğer bir gece gibi daha uzun bir marine işlemi yapmak istiyorsanız, etleri kızartmadan önce oda sıcaklığında bekletmeyi unutmamalısınız.

Çökertme Kebabının Eti Nasıl Pişirilir?

Çökertme kebabının etini en iyi şekilde pişirmek, enfes bir yemek deneyimi için de oldukça önemli.

Marine edilmiş eti pişirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, eti öncelikle yanmaz bir tavanın içinde az miktarda sıvı yap ile kızdırmanızdır. Ardından tereyağını ekleyerek yüksek ateşte pişirebilirsiniz.

Baharatları eklemek için ise etlerin hafif renk almasını beklemelisiniz. Renk alan ve yumuşayan etleri 15-20 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.

cokertme-kebabi-tarifi-6

Çökertme kebabının başka varyasyonları olduğunu da biliyor muydunuz? Eğer evinizde olan malzemeler arasında dana bonfile yoksa, kıymalı veya tavuklu çökertme kebabı tariflerini de deneyebilirsiniz!

Google Haritalar'a yeni özellik: Radar noktaları artık gözükecek! Google Haritalar'a yeni özellik: Radar noktaları artık gözükecek!

Orijinal Bodrum kebabından tek farkları ise kullanılan etin türü oluyor. Kıymalı çökertme kebabı için domates soslu, soğanlı bir kıyma karışımı hazırlıyorsunuz; tavuk çökertme kebabı için ise marine ettiğiniz tavukları pişiriyorsunuz.

cokertme-kebabi-tarifi-7

Hangi alternatifi tercih ederseniz edin, çıtır kibrit patatesli bu tarif mideleri bayram ettirecek! 2023 yılında TasteAtlas tarafından en iyi dana yemeği seçilen Muğla yöresine özgü bu Çökertme Kebabını mutlaka denemelisiniz! Şimdiden afiyet olsun. :)

Kaynak: Özlem Sucu