Uzm. Dr. Vahit Demir, “Kanımızda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) sayısında azalma olmasına anemi ya da kansızlık diyoruz. Alyuvarların içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin isimli proteinde düşme olmasıyla alyuvar sayısı azalır ve anemi ortaya çıkar. Anemi çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, dünyada ve ülkemizde sık görülen bir sağlık problemidir.

Besleme yetersizliği, kan kayıpları, alyuvarların hızlı yıkılması, genetik nedenler, kanserler, çeşitli ilaçlar anemi sebepleri arasındadır.

En sık görülen anemi türü demir eksikliği anemisidir. En çok üreme çağındaki kadınlarda adet kanamalarına bağlı olarak gelişir. Gelişme çağındaki çocuklarda ihtiyacın artmasına ve beslenme yetersizliğine bağlı olarak görülebilir. Erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda demir eksikliği anemisi saptandığında mide ve bağırsaklardan demir kaybını araştırmak üzere endoskopi yapılması gereklidir.

Demir eksikliğinin yanı sıra B12 ve folik asit eksikliğine bağlı olarak ta anemi gelişebilir.B12 hayvansal bir vitamindir ve en çok kırmızı ette bulunur. Bu nedenle vejateryanlarda b12 eksikliği daha sık görülebilir. Folik asit en fazla sebze ve meyvelerde vardır.

Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, çarpıntı, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, kulak çınlaması, dilde ve ağız içinde yaralar, tırnaklarda kırılganlık ve lekeler, saç dökülmesi sık görülebilen anemi semptomlarıdır.

Anemi tedavisinde nedene yönelik tedavi uygulanır. Demir eksikliği B12 eksikliği gibi anemilerde ilaç tedavisi verilir” dedi.

Muhabir: Fatma Uysal