Zencefil (Ginger)

Kış aylarında soğuk havalara karşı zencefil tüketerek önlem almak bir gelenek haline geldi. Uzmanlar tarafından soğuk havalarda tüketilmesi önerilen zencefil, genelde limon, zerdeçal, bal ve tarçın gibi malzemelerle karıştırılarak tüketiliyor.

Bunun yanı sıra kış çaylarında da tercih edilen zencefil, düzenli kullanıldığında vücudun direncini arttırıyor. Özellikle sabahları kalkmakta zorlananlara ve gündüz çok üşüyenlerin zencefil kullanması öneriliyor.


Özellikle de kış mevsimine geçiş aylarında düşülen bir yanılgı var. Genellikle bu tarz doğal takviyeler grip olduktan sonra içiliyor oysa tam tersi vücudun bağışıklığını ve direncini kuvvetlendirmek için kış ayları geldiği an içilmeye başlanmalı.

Şimdi de gündemde her sabah rutininizde mini bir fincan içtiğinizde sizi koruyacak ginger shot (zencefil shot) var. Bakalım bu ginger shot nedir?

Zencefil Nasil Tuketilir

Ginger Shot Nedir?

Saymakla bitmeyen faydalarıyla şifa deposu olarak görülen ginger shot merak uyandırmaya ve araştırılmaya devam ediyor. 

Özellikle Tiktok başta olmak üzere Instagram, Pinterest gibi birçok mecralarda sıkça karşımıza çıkan Ginger Shot her geçen gün daha da araştırılır ve tüketilir hale geliyor.

İşte çok merak edilen ginger shot (zencefil shot) nedir sorusunun yanıtı...

Zencefilin Faydalari Nelerdir

Zencefil Shot Nedir?

Taze zencefil bitkisi ile hazırlanan ve yoğun kıvamlı bir içecek olan Ginger shot, birkaç hazırlanma yöntemine sahiptir. Bu yöntemler tamamen kişinin isteğine göre şekillenebilir.

Zencefil shotın içerdiği malzemeler, bazen sadece taze zencefil iken bazen ise limon, portakal, zerdeçal, acı biber ve hatta manuka balı gibi ek gıdalarla zenginleştirilebilir.

Taze Zencefil

Zencefil Shot Faydaları Neler?

Peki adından bu kadar söz ettiren bu zencefil shot faydaları nelerdir? Zencefilin besin içeriğinde C ve K vitamini, magnezyum, potasyum bulunur. Kişilerin sağlığına birçok yararı olan bu bileşenler sayesinde zencefil shotı rutinlerine ekleyen kişiler oldukça faydasını görmektedir. 

Zencefilin besin içeriğinde C, K vitamini, magnezyum ve potasyum bulunur ve aynı zamanda içeriğindeki gingerol bileşeni sayesinde doğal bir antiinflamatuar ve antibiyotiktir.

Vücut için oldukça yararlı bir besindir ve vücuda birçok faydası bulunur. İşte Zencefil shotın başlıca faydalarını sizler için derledik…

Zencefil Shot Tarifi

Ginger Shot Faydaları:

  • Mideyi rahatlatarak sindirime yardımcı olur

Zencefi sindirim sistemini destekler ve sindirim sistemine oldukça fazla fayda sağlar. Zencefil shot, sindirim sistemindeki hareketliliği artırarak sindirimi kolaylaştırır.

Zencefil; karın şişkinliği, gaz problemleri, kabızlık, mide hazımsızlığı ve mide bulantısı gibi durumlara iyi gelir.

Özellikle de hamilelik döneminde sabah bulantıları, deniz tutması ve/veya kansere bağlı mide bulantılarında hafifletici rol oynar.

Zencefil Shot

  • Ağrı ve iltihapların azalmasına yardımcı olur

Zencefilin içeriğinde bulunan gingerol bileşeni anti-inflamatuar özellikleri sayesinde zencefili ağrıları hafifleten, doğal bir ağrı kesici haline getirir. Eklem ağrıları ve kas iltihaplarına karşı da doğal bir destek sağlar.

Ağrı kesici özelliği ile oldukça bilinen zencefil için klasik bir ağrı kesici ilaç gibi ağrıyı anında kestiğini söyleyemeyiz. Zencefil anlık ağrılar ve bu ağrıların yok edilişindense, uzun vadeli ağrıları giderme konusunda daha başarılıdır. Ağrıları daha uzun vadede dindirme ve kronik iltihaplanma belirtilerini azaltma konularında etkin bir rol oynar.

Zencefil Shot Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Değindiğimiz üzere zencefil, antiinflamatuar ve antibiyotik etkisi sunduğu gibi bunun yanında antiviral ve antibakteriyel gibi çeşitli özellikler de sunmaktadır.

Zencefilin barındırdığı bu bileşenler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardım eder. Bu sayede zencefil shot, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlar ve doğal bileşenler, vücudu hastalıklara karşı korur.

Zencefil Shot Faydalari Nelerdir

  • Kan şekeri ve insülin seviyesini dengeler

Zencefil ve kan şekeri üzerine yapılan bazı çalışmalar, zencefil takviyelerinin yüksek kan şekeri düzeylerini azaltabileceğini göstermektedir.

Çünkü uzun süreli kan şekeri kontrolünün bir belirteci olan hemoglobin A1c'yi iyileştirebileceğini belirtmektedir. Diyabet hastalığı olan kişilerde açlık kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcıdır. Bu sayede de kan şekeri dengelenmesi sağlayabilmektedir.

Ayrıca bazı araştırmalar da düzenli zencefil tüketiminin, vücuttaki karbonhidratları parçalayan metabolizmayı ve glikoz metabolizmasını arttıran bazı enzimleri azaltabileceğini göstermektedir.  Bu sayede zencefilin insülin duyarlılığını arttırabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmuştur.

Zencefil Shot Nasil Yapilir

  • Metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur

Her sabah rutininize ekleyebileceğiniz ve zevkle içeceğiniz zencefil shot ile hem bağışıklığınızı koruyup hem de metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün. Metabolizma hızını artırmaya yardımcı zencefil, kilo kontrolüne yardımcı olabilmektedir.

Bu nedenle de “Zencefil kilo vermeye etkili midir?” sorusu sıkça sorulmaktadır. Güncel araştırmalara bakıldığında zencefilin açlığı azaltabileceği ve sindirim sırasında yakılan kalori miktarını arttırabileceği görülmektedir.

Zencefil içeriğinde bulunan bazı bileşkenler sayesinde vücudun yiyecekleri parçalamak için yaktığı kalori miktarını arttırabilmektedir. Ayrıca açlık seviyelerini kontrol eden ve tokluk hormonu olarak bilinen grelin hormonunu arttırdığı için tokluk hissini uyandırır.

Zencefil Shot Fayadalari

Zencefil shot tüketen kişi normale oranla daha az açlık hissii hissedeceğinden yemek yemeyi sınırlandırır. Bu sayede, özellik sabahları aç karnına içilen ve düzenli tüketilen zencefil shot kilo vermeyi destekler, metabolizmayı canlandırır, kas gelişimine fayda sağlar.

Zencefil ödem attırıcı özelliği sayesinde de kilo vermeye yardımcı oluyor. Bu şekilde de zencefil shot, kilo verme sürecinde bireylerin önemli bir yardımcısı haline gelmektedir.

Zencefil Shot Cilde Faydalari

  • Kolesterolü düşürür

Birçok faydası bulunan zencefilin bir diğer faydası ise, kolesterolü düşürdüğü gerçeğidir. Yüksek kolestrol durumlarında kalp ve damar sağlığı da olumsuz yönde etkilenir. Eğer günlük yapılan egzersiz rutininin ardından zencefil shot içilirse, LDL denilen kötü kolesterol olarak da bilinen kolesterolün düştüğü görülmektedir.

Kısacası zencefil zengin içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürebilir ve bu da kalp sağlığını koruma açısından önemlidir.

Zencefil Ve Limon Cayinin Faydalari Nelerdir Toz Zencefil Cayi Nasil Hazirlanir 1651918800 5371

  • Cilt sağlığına önemli derecede katkı sağlar

Vücuda içeriden yaptığı yardımları sıraladık. Bunun yanı sıra cilde de iyi gelmektedir. Zencefil shot, cilt sağlığını iyileştirmesi ve akne gibi cilt sorunlarına karşı yardımcı olması ile adından sıkça söz ettirir.

İçeriğindeki antioksidan özellikler kan akışını artırmayı sağlar. Bu da yara dokusunun cilde daha iyi karışmasına yardımcı olur. Yağlı veya sivilceye eğilimli cilt görünümünü sıkılaştırır ve pürüzsüzleştirir.

Zencefil shot daha fazla kan dolaşımına yol açan etkisi sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardım ederek, toksinleri temizler, cilt tonlarını eşitleyerek ciltte gençleştirici etki sağlar. Zencefil görünür yara izlerini de en aza indirger.

Ginger Shot Nedir

Peki ginger shot (zencefil shot)’ın bunca faydasından yararlanabilmek için ne yapmalıyız, nasıl tüketmeliyiz? İşte Ginger shot hazırlanışı, zencefil shot tarifleri…

Zencefil Shot Nasıl Yapılır?

Zencefil shot, özellikle soğuk kış dönemlerinde nezle/soğuk algınlığına karşı koruyucu bir içecektir.

Aynı zamanda Ginger shot, enerji seviyesini artırabilir ve sindirim sistemine yardımcı olabilir. İşte doğal malzemelerle  hazırlanarak içilen, vücudu toksinlerden de arındıran zencefil shot tarifi…

Zencefil Shot Tarifleri

1. Ginger Shot Tarifi

Gerekli Malzemeler:

  • 1 parmak büyüklüğünde soyulmuş taze zencefil kökü
  • 1 adet limon
  • 1 adet portakal
  • 1 adet greyfurt
  • Su
  • 1-2 çay kaşığı bal

Shot Karışımının Hazırlanışı ve Tüketimi:

  • Taze zencefil kökünü iyice yıkayın ve kabuklarını soyun.
  • Zencefili ince dilimler halinde kesin ya da rendeleyin.
  • Limonu, greyfurtu ve portakalı sıkarak taze meyve suyunu elde edin.
  • Dilimlenmiş ya da rendelenmiş zencefilleri,  limon, portakal ve greyfurt sularını birkaç çay kaşığı bal ve suyu ile blender veya mutfak robotunda karıştırın.
  • Malzemeler iyice karışana kadar karıştırma işlemine devam edin.
  • Daha sonra bütün malzemeleri süzün.

Ginger Shot

  • Süzülen malzemeleri görseldeki gibi küçük şişelere doldurabilirsiniz.
  • Bu şekilde buzdolabında saklayarak her sabah rutininizde düzenli olarak tüketebilirsiniz.
  • Bu şişelere sahip değlseniz herhangi bir buzdolabı kabına koyup dondurarak da saklayabilirsiniz.
  • 1 hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

 Zencefil Shot Faydalari Nelerdir

2. Ginger Shot Tarifi

Gerekli Malzemeler:

  • Yarım su bardağı taze limon suyu
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 gram taze zencefil

İsteğe bağlı olarak;

  • 1 ila 3 çay kaşığı bal
  • 1 ila 2 çay kaşığı acı biber
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

Shot Karışımının Hazırlanışı ve Tüketimi:

  • Zencefili soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Zencefili ve diğer tüm malzemeleri blender veya mutfak robotunda karıştırın.
  • Elde edilen karışımı ince gözenekli bir süzgeçten geçirin ve sıvıyı bir kaba alın.
  • Tükettiğinizden geriye kalan miktarı, bir buz kalıbına aktarın ve dondurun.
  • Geceden buz kalıplarını çıkarıp sabah biraz su ile çözündürerek shot atabilirsiniz. 
  • İsteğe bağlı olarak minik şişelere koyup sabahları bu şişelerden de tüketebilirsiniz.

Balli Zencefil Tarifi

3. Ginger Shot Tarifi

Gerekli Malzemeler:

  • 1 adet limon 
  • 1 adet portakal
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Büyük diş sarımsak boyutunda taze zencefil
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Shot Karışımının Hazırlanışı ve Tüketimi:

  • Kök zencefili küçük küçük doğrayın.
  • Su, zencefil, zerdeçal, karabiber, bal, dilimlenmiş portakal ve limonu mikser yardımıyla karıştırın.
  • Tüm malzemeler iyice karıştığında karışımı temiz bir tülbentten ya da süzgeçten geçirin.
  • Elde ettiğiniz pürüzsüz karışımı buzdolabında 1 hafta boyunca saklayabilirsiniz.
  • Karışımı haftanın 7 gününe bölerek 1 shot şeklinde olarak şekilde tüketebilirsiniz.

Zencefil Nasil Tuketilir

Zencefil Shot Nasıl Tüketilmelidir?

Zencefil shot, sabahları aç karnına veya öğünlerden önce bir çay bardağı tüketilmesi önerilir.

İlk etkilerini hemen hissetmeyebilirsiniz, ancak düzenli tüketim sonucunda faydalarını görmeye başlayacaksınız.

Ginger Shot Zararli Midir

Zencefil Shot Zararlı mıdır?

Zencefilin bellirli dozda her gün kullanılmasında sorun yoktur. Fakat gün içerisinde gerçekleşecek fazla tüketimi zararlıdır.

Ciddi ve kronik hastalığı bulunanlar zencefil shot içmeden önce doktora danışmalıdır. 

Kaynak: ÖZLEM SUCU