Son dönemde moda haline gelen ve adlarından sıkça söz ettiren meditasyon türlerinde değişik süreçlerle başladı ve farklı deneyimler sunuyor. Bunlardan biri de karanlık inziva.

Sosyal medyada gündem olan videolarda, bir grubun merak ettiğini bir grubun merakın yanında sık sık eleştiri yaptığını görüyoruz. Bu tarz erkinlikleri “para uzağı” olarak adlandıranlar da “kesinlikle denemeliyim” diyenler de mevcut. Dini ritüellerin yerini 'modern' dünyada bu ve benzeri meditasyonların aldığına dair birçok eleştiri de paylaşılıyor.

Karanlik Inziva Cagla Sikel

KARANLIK İNZİVA NEDİR?

Karanlık inziva sessiz inziva adıyla da bilinir; duyguların kontrolsüzce yaşanması veya bastırılması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları deneyimlemeyi hedefleyen bir çeşit meditasyondur.

Sosyal medyada kişisel gelişime yönelik paylaşımları, meditasyon ve yoga eğitmenliği ile tanınan Çetin Çetintaş bu kavramı öne sürerken karanlık inziva sayesinde kişilerin çok zengin bir deneyim yaşadıklarını söylüyor.

Özetle karanlık inziva, duyguları görmeden yönetebilmek, kendine güvenmek ve bilinmezin sınırsızlığı gibi kavramları içinde barındırıyor.

Karanlik Inziva Nedir

KARANLIK İNZİVA TEHLİKELİ Mİ?

Meditasyon sürecini ve karanlık inzivayı yöneten Çetin Çetintaş şu sözleri kullanıyor:

“… Birçok kişinin aklında tehlikeli durumlar olabileceği yankısı oluşuyor. Ancak meditasyona katılan kişiler ekip içerisinde olan çalışma arkadaşları tarafından korunmaya devam ediyor. … Odalar kişilerin kendine istemsizce zarar vermesini engelleyici şekilde dizayn ediliyor. Yemekhane ve pratik alanlarına katılımcılar gözetmenler eşliğinde gidiyorlar."

Karanlik Inziva Tehlikeli Mi

KARANLIK İNZİVA KAÇ GÜN SÜRÜYOR?

Görme duyusu sayesinde algılanan birçok şeyi kişinin elinden alarak yalnızca duyularıyla hissederek görmesini hedefleyen karanlık inziva 4 (dört) gün sürüyor. 4. Günün sabahı gözleri açarak sonlanıyor.

KARANLIK İNZİVA NASIL YAPILIYOR?

Sessiz inziva yaşamla ilişkiyi derinden dönüştürücü birçok özel pratiğin içinden geçilen bir süreci kapsıyor. Sınırlı sayıda katılımcının olduğu 4 günlük inzivada katılımcılar algılanan dünyayı görmeden görmeye çalışıyorlar.

Karanlık inzivayı deneyimlemek isteyen kişiler, kendileriyle, iç benlikleriyle, duygularının sebep olduğu durumlarla oluşlarını sorgulamaya başlıyor.

Karanlik Inziva Nedir Karanlik Inziva Nasil Yapilir

  • Bu süreçte her deneyim inziva boyunca göz bantlarıyla tamamen kapalı şekilde gerçekleştiriliyor.
  • İnzivaya katılan herkes tek kişilik odalarda kalıyor.
  • Yemekhane ve pratik alanlarına katılımcılar gözetmenler eşliğinde gidiyorlar.
  • Yemeklerini de gözetmenler aracılığıyla yiyor.
  • Telefon kullanamıyorlar.
  • Katılımcılar, sık sık meditasyon yapıyor.
  • Daha sonra ormanlık bir alanda doğanın ortasına bırakılarak, duygularıyla kaldıkları binayı bulmaları isteniyor.
  • 4. günün sabahı gün doğumuyla birlikte gözlerini açıyorlar ve inziva yolculuklarını tamamlıyorlar.

Karanlik Inziva Kac Gun Suruyor

KARANLIK İNZİVA NEREDE?

Karanlık İnziva nerede sorusu da oldukça sorulan sorulardan. Karanlık inziva Kırklareli'nde Kioo Retreat Center isimli bir yerleşkede gerçekleşmekte. 

Kioo Retreat Center, 43 dönüm arazi üzerine kurulmuş, 7500m2 kapalı alanı, 250’nin üzerinde konaklama kapasitesiyle 2023 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

Karanlik Inziva Nerede

KARANLIK İNZİVA PROGRAMI: NELER YAPILIYOR?

Çetin Çetintaş'ın sitesinde yazan bilgilere göre;

  • 06:00-07:30 Meditasyon
  • 07:45-08:45 Yürüyüş Meditasyonu 
  • 08:45-09:15 Doğayı Dinleme Meditasyonu
  • 09:30-11:00 Kahvaltı
  • 12:00-12:45 Zihin Pratikleri
  • 14:00-15:00 Meditasyon
  • 15:30-16:30 Yin Yoga
  • 17:00-18:00 Doğayı Dinleme Meditasyonu
  • 18:30-20:00 Akşam Yemeği

Etkinlik ilk gün saat 16:00’da başlayıp son gün saat 13:00’de bitiyor.

Karanlik Inziva Ücreti

KARANLIK İNZİVA NE KADAR? KARANLIK İNZİVA ÜCRETİ 

Çetin Çetintaş'ın sitesinde yazana göre Nisan 2024'te gerçekleşecek inzivanın ücreti şu şekilde;

Karanlık İnziva Ücreti : 9800TL’dir. Konaklama ve ulaşım bu ücrete dahil değildir. 

KARANLIK İNZİVAYI KİM DÜZENLİYOR, NE AMAÇLANIYOR?

Temelde amaçlarını 'kalp gözünü açmak' olarak özetlenen karanlık inziva meditasyonu, karşılarındaki insanın benliğini olduğu gibi anlamanın yolunu açtığı öne sürülüyor. Bu inziva algılanan dünyayı zihnimizin ne kadar kendi yanılgılı algısıyla tamamlayarak “gördüğünü” fark etmeyi sağlıyor.

Karanlık inzivayı düzenleyen Yoga eğitmeni Çetin Çetintaş karanlık inziva ne amaçlıyoru şu şekilde ifade ediyor:

“Bir söz vardır 'Kabımız kadar ancak bilebiliriz' diye. Karanlık inzivada amacımız o kabımızdan taşıp her şeyle bağımız olduğunu hissederek her şeyi derinden kalpten deneyimlemek."

Karanlik Inziva Cetin Cetintas

"… Biz kendimizi keşfetmek ve içimizde neyi uyandırabiliriz bunu keşfetmek için bu pratikleri yapıyoruz. Bir sanatçı huzuru aramak için sanat yapmıyor. Bilim adamı bilimi aramak için bilim yapmıyor. Biz de bilim adamı gibi sanatçı gibi kendi varlığımız üzerine daha neler açığa çıkarabiliriz? İçimizde görmediğimiz neler var? Bunlar için bu yolculuklara çıkıyoruz."

Karanlık inziva üzerine yazdığımız bu yazıyı okuyan kişilerin çoğu aşağıdaki yazımızı da okudular. İnceleyebilrisiniz; 
Çetin Çetintaş Kimdir? Ne İş Yapıyor, Kaç Yaşında?

Cetin Cetintas Kimdir-1

Bir katılımcı ise karanlık inziva sürecini şu sözlerle anlatıyor:

"Önce gözleri kapadık. Sonra kalp gözünü açmak için adım attık. Karanlık inziva duygularımızın yanıltıcılığından özgürleşerek yaşama güveni ve var olan her şeyle bağlantımızı keşfetmeye çıktığımız büyülü bir yolculuk. Bu süre 4 gün boyunca gözleri tamamen kapalı bir şekilde yoga pratiklerini uygulayıp gündelik hayattaki tüm ihtiyaçlarını gerçekleştirdiler. "

Karanlik Inziva Nerede Yapilir

ÇAĞLA ŞİKEL'İN KARANLIK İNZİVA DENEYİMİ

Çağla Şikel'in inzivadayken çekilen görüntüleri sosyal medya üzerinde oldukça ilgi çekti ve konuşuldu. Bir yandan da karanlık inzivası sürecine dair oluşan merakı biraz olsun giderdi. 

İşte Çağla şikel'in karanlık inziva deneyiminden o görüntüler:

Kaynak: özlem sucu