Edinilen bilgiye göre, Salihli ilçesi, Yılmaz, Çavlu, Keli, Atatürk, Zafer, Beşeylül, Gaziler ve Kirveli Mahalleleri mevkiinde, 2021-İR-01 numaralı Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatlı saha sınırları içerisinde, Sanko Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan jeotermal enerji santralinde kapasite artışı planlanıyor. 

1 milyar 365 milyon TL değerindeki proje kapsamında, ÇED Gerekli Değildir kararı bulunan 10 MWe Jeotermal Enerji Santrali kapasitesinin 25 MWe’ye çıkarılması, 80 MWe kapasiteli yeni bir Jeotermal Enerji Santrali tesis edilmesi ve 28 adet jeotermal kaynak arama sondaj kuyusu (üretim ve re-enjeksiyon kuyusu) planlanıyor. Bu sayede 10 MWe için santralde yapılacak kapasite artışı ile yıllık enerji üretimi yaklaşık 200 milyon kWh/yıl, yeni kurulacak olan 80 MWe santral ile yıllık enerji üretimi yaklaşık 640 milyon kWh/yıl olacak. Böylece santrallerde Hava Soğutmalı Binary ORC (Organik Rankine Çevrimi) Sistemi kullanılarak yıllık 840 milyon kWh/yıl enerji üretilecek. 

Kapasi̇te Arttirim Karari

17 santral kuyusu projesi yargıdan dönmüştü

Şirketin  Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy mahallelerinde açmak istediği 17 adet jeotermal elektrik santrali kuyusu projesi yakın zamanda Salihli Çevre Derneği ve vatandaşlar tarafından açılan davada mahkeme tarafından iptal edilmişti.

Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin kararında jeotermal enerji projelerinin Gediz Havzası’nda çevre dengesini bozabileceği, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, canlılar ve tarıma olumsuz etkilerinin olacağı belirtilmiş; Manisa Valiliği’nin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı hukuka uygun bulunmamıştı.  Sanko Enerji’nin hali hazırda Salihli’de üç adet jeotermal elektrik santrali bulunuyor.

Muhabir: Onay Ozan