Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları. Yeni bir köşe yazısıyla yeniden sizlerleyim. Doğa ve ormanla ilgili birçok yazı kaleme aldım. Neden? Derseniz bence yaşantımızın en önemli konularından bir tanesi doğadır.

21-26 Mart haftası orman haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftayı aslında çok seviyorum. Çünkü bu hafta içerisinde binlerce, hatta ülke genelinde yüzbinlerce ağaç toprakla buluşuyor. İsterdim ki, yılın 365 günü orman haftası olsun ve bizler her gün yüz binlerce ağacı toprakla buluşturup doğaya bir nefes daha kazandıralım. Çünkü doğa ve orman dünyanın akciğeri gibidir. İnsan akciğerlerine bakmazsa ona zarar verirse nefes alması güçleşir, hatta sonu ölümle biter. İşte ormanlarda tamda böyledir. Onlar ciğerlerimizin nefes almasını sağlarlar.

İlkbahara girdik önümüz yaz. Geçtiğimiz yıllardan hatırlayacağımız gibi orman yangınları yaz aylarının kabusu durumunda. Ve üzücü olan şey ise ormanlarda çıkan bu yangıların neredeyse tamamı insan eliyle kaynaklı çıkan yangınlar.

Örneğin sıcak yaz günlerinde bunalan bazı vatandaşlar kendisini doğaya, ormanlık alanlara, serinlemek istediği yerlere atarlar. Burada mangal yakılır ve gitme vakti geldiğinde ise mangallar tamamen söndürülmezse bir kıvılcım bile koca bir ormanı kül etmeye yeter. Başka bir örnek verirsek yine ormanlık alandayız içip attığımız cam şişe doğada mercek görevi görür ve ormanların cayır cayır yanmasına yetecek bir sebeptir. Bunlar oldu mu? Evet birçok kez oldu. Tabi ki dinlenmek, gezmek, kırlarda dolaşmak, ormanlık alanlarda serinlemek güzel bir şey. Ama ormana zarar vererek değil. Ormana gittiğimizde bunu kendi ormanımız değil, ‘tüm toplumun ormanı’ olarak düşünerek hareket edersek yangınların da önüne geçmiş oluruz.

 Yine orman yangınlarının en büyük sebeplerinden birisi de ormanlık alanlarda geçen karayollarında daha da dikkatli olmalıyız. İçilen sigara asla ve asla araç içerisinden dışarı atılmamalı. Böylesi yangın olaylarıyla defalarca karşılaştım. Aslında hiç sigara içilmemesi taraftarıyım. Ama işte içenler oluyor ne yazık ki, içenlerinde dediğim gibi çok dikkatli olması gerekli.

 Ciğerlerimizin daha da sağlıklı olması dileğiyle orman haftamız kutlu olsun, toprak yeni fidanlarla buluşsun…