Sizlere evde, kafede, yalnız ya da arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz psikolojik testlerden derlemeler yapacağız. Her hafta bir yenisini eklediğimiz psikolojik tesleri tümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Bu psikolojik testler oyunlaştırılmış, herhangi bir tanı ve teşhis barındırmayan eğlenmeniz ve kendinize dair düşünmeniz için hazırlanmışdır. Öncelikle Kokoloji: Kendini Keşfetme Oyunu kitabının içindeki eğlenceli testlerle başlıyoruz.

Kokoloji Kendini Kesfetme Oyunu

Kokoloji: Kişilik Testleri

The Game of Self Discovery" yani "Kendini Keşfetme Oyunu" olarak tanımlanan "Kokoloji", Waseda ve Rissho Üniversitelerinde profesör olan Isamu Saito ve Tadahiko Nagao tarafından geliştirilmiştir.

Kokoloji kelimesinin kaynağı "koko" Japonca akıl ve ruh anlamlarına gelmektedir. İki kelimeyi bir arada barındırarak oyun haline getirilen sorularla bilinç dışını analiz eden bu testler için oldukça yerinde bir isim olmuştur.

Kokoloji Psikolojik Oyunlar

Şubat 2006'da Türkçe'ye çevrilen Kokoloji (1) kitabı ardından Kokoloji 2 ve Kokoloji 3 Gerçek Kalp kitapları da yayınlamıştır.

Kokoloji 1 kitabının içinde yer alan oyunlardan bir tanesini sizler için derledik. Belirli aralıklarda yeni testler yükleyeceğiz. Testi uyguladıktan sonraki deneyimlerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz. Okuyor olacağız.

Isamu Saito Kokoloji

Psikolojik Testler

Kokoloji kitaplarında bulunanan testler basit görünümlü sorulardan oluşmakta. Tüm hikayaler boyunca zihninizin hareketli olması ve hikayeyi zihninizde canlandırmanız beklenir.

Kokoloji Kişilik Testleri tanı, teşhis niteliği taşımamaktadır, alanında uzman Profesör Isamu Saito’nun bilimsel temellere dayanarak ortaya koyduğu oyun tadında testlerdir. Bilimsel psikolojik testlerle karıştırılmamalıdır.

Cevapları verirken aklınız ilk gelen cevabı söylemelisiniz. Böylece cevaplarınız sizi daha iyi temsil edecektir.

Psikolojik Testler

Verdiğiniz cevaplar sonucu bazı sonuçlara varılmakta. Testlerin ve verdiğiniz cevapların simgelediği temsil ettiği kavramlar değişmektedir.  

Cevaplar psikolojik gerçeklere dayanarak irdelenerek sonuçlara bağlanmıştır. Sonuçlarda kişiliğiniz hakkında direkt bir yargı değil de esnek yorumlarda bulunulması bunun profesyonel bir test değil "oyun" olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.

Bu testleri kimlere yapabilirsiniz?

Kokoloji testi, insanın kendini tanıması için çok güzel bir araç olduğu kadar başkalarını tanıması için de öyledir. Özellikle yeni tanıştığınız ve düşünceleri hakkında çok az bilgi sahibi olduğunuz kişilere yapabilirsiniz.

Kim bilir, belki onlar hakkında onların bile farkında olmadığı bilgileri birlikte öğrenirsiniz. Birini daha iyi tanımanın dışında aile ve arkadaşlarınızla eğlenmek ve ortama renk katmak için de kokolojiyi kullanabilirsiniz.

Keyifli vakit geçirirken bir yandan da birbiriniz hakkında yeni şeyler öğrenme şansı yakalamış olursunuz. 

Psikolojik Col Testi

Başlamadan Önce Genel Bilgilendirme

  1. Bir kağıt kalem alın. (Tek değil topluluk ile oynayacaksanız herkes kendi notunu tutmalıdır.)
  2. Cevaplarınızı birbirinize göstermeyin. (Kişiler istemsiz olarak birbirinden etkilenebilir)
  3. Her soruda aklınıza ilk geleni söyleyin.
  4. Test boyunca betimlemelere odaklanın ve zihninizde canlandırın.
  5. Oyunda kalın, oyunu cevapları tahmin etmekle geçirmeyin.
  6. Cevap verirken kendinize karşı dürüst olun.
  7. Sırası gelmeyen paragrafları okumayın.

Psikolojik Testler Kokoloji Colde Yolculuk Oyun



KOKOLOJİ : ÇÖLDE YOLCULUK

Masanızın üstü bitmemiş işlerle dolu. İş arkadaşlarınız çoktan evlerine gitmiş. Saate bakıyorsunuz, o da size bakıp gülüyor. İçinizde gittikçe ağırlaşan bir duyguyla, işleriniz acaba hiç bitmeyecek mi diye düşünüyorsunuz. Zamanın içinde donduğunuzu hissediyorsunuz. Beklemek kimi zaman herhangi bir acıdan çok daha özel bir tür işkencedir. Can sıkıntısı ve bunalma bir araya geldiğinde en sağlam insanı bile paniğe uğratabilir. İlk yolculuğumuz bizi sonsuzluk ile yüz yüze getirecek. Kendinizi hazırlamak için bir dakika bekleyin ve uçsuz bucaksız çöle girin.

  1. Hiç sonu yokmuş gibi görünen ıssız ve geniş bir çölde bir deveye binmiş gidiyorsunuz. Yorgunluktan bitap düşene kadar deveyi sürdünüz. Sizi taşıyan deveye hangi sözcükleri söylersiniz?

  2. Tam susuzluktan öleceğinizi düşünürken önünüzde çok güzel bir vaha göründü. Ama birisi sizden önce oraya varmış. Bu diğer yolcu kim? Tanıdığınız birinin adını verin.

  3. Çölde zaman çok yavaş geçiyor ve uzaktan bir kasabanın ışıklan görünene kadar sanki asırlar geçti. Nihayet varacağınız yere geldiniz. Yolculuğunuzun sonuna geldiğinizde neler hissediyorsunuz?

  4. Uzun zamandır üzerinde ilerlediğiniz deveyle ayrılma zamanı geldi. Deveden inerken yeni bir sürücü geliyor ve sizin kalktığınız eğere oturuyor. Yeni binici kimdir? Hayatınızdaki bir başka kişiyi seçiniz.

Psikolojik Testler Colde Yolculuk

ÇÖLDE YOLCULUK İÇİN CEVAPLARINIZIN YORUMLARI

Buradaki çöl ve deve, kişisel bağımsız yolculuğunuzu sembolize eder. Tam olarak söylemek gerekirse bu senaryo sizin sevdiğiniz bir insandan ayrılmanız durumundaki duygularınızı açığa çıkarır. Cevaplarınız yollarınızı ayırma vakti geldiğinde nasıl tepki vereceğinizi göstermektedir.

  1. Deveye söylediğiniz sözcükler aşkın bittiğini fark ettiğinizde kendi kendinize söyleyebileceğiniz şeylerdir. Şöyle cesaret verici sözler mi söylediniz: "Bir şekilde başaracağız!" ya da "Merak etme, bu sonsuza kadar böyle gidemez." Yoksa karamsar bir havanız mı vardı? "Kaybolduk, hiç umut yok, sanırım burada öleceğiz?"

  2. Psikoloji terminolojisinde vaha, kişinin sorunlarını çözmesini sembolize eder. Burada karşılaştığınız kişi sizi rahatlatmış, size yardım etmiş ya da ileride ihtiyacınız olduğunda yardımını isteyebileceğiniz birisi olabilir.

  3. Yolculuğun sonunda vardığınız kasaba kırık kalbiniz iyileştiğinde duygularınızın yeniden yola girmesini sembolize eder. Kasabaya vardığınızda hissettikleriniz biten aşkınız hakkındaki gerçek hislerinizdir.

  4. Yeni binici sizin gizlice rekabet, kıskançlık hisleri beslediğiniz ya da için için kızdığınız birisidir. İsmini verdiğiniz bu kişi aşkta bir rakibiniz mi, yoksa bir zamanlar kalbinizi kırmış olan birisi mi?

DİĞER TESTLERİMİZİ DE İNCELEMEK İSTERSENİZ;

PSİKOLOJİK TESTLER : KOKOLOJİ

Psikolojik Testler Kokoloji Dag Testi

Umarız bu testin eğlenmenizde, kendinize dair düşünmenizde ve kendinizi keşfetmenizde bir payı olmuştur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kokoloji kitaplarının içinde yer alan yüzlerce oyunu sırasıyla sizler için derleyeceğiz.

Kitaptaki her test aynı olmadığı gibi bazı testler daha derinlikli bazıları ise daha yüzeysel kalabilmektedir. Yine de beğenmediğiniz veya eksik gördüğünüz oyunların zayıf yönlerini tartışmak bile keyifli olabilir.

Deneyimlerinizi bizlerle paylaşabilir ve derlediğimiz diğer psikolojik testlere göz atabilirsiniz.

Kaynak: ÖZLEM SUCU