İzmir'deki orman yangını 8 saat sonra kontrol altında İzmir'deki orman yangını 8 saat sonra kontrol altında

Salihli Devlet Hastanesi'nde görev yapan Hekim Birliği Sendikası iş yeri temsilcisi Op. Dr. Hakan Arlı görev yaptığı esnada muştalı saldırıya uğraması nedeniyle Hekim Birliği Manisa Şubesi çağrısıyla sağlık çalışanlarından saldırıya tepki gelirken, yapılan basın açıklamasına bazı sendika üyeleri de destek verdi.

 Salihli devlet hastanesi poliklinikler girişi ön kısmında Hekim Birliği Sendikası ve sağlık çalışanları adına bir açıklama gerçekleştiren Hekim Birliği Sendikası Manisa Şube Başkanı Mehmet İritaş, hekim ‘Şiddete sıfır tolerans’ çağrısı yaparak, “ Bugün burada, 21 Mayıs Salı günü Salihli Devlet Hastanesi'nde görevi başında saldırıya uğrayan değerli meslektaşımız Op. Dr. Hakan Arlı'ya yönelik şiddet girişimini kınamak için toplandık. Bu vahim olay, sadece Dr. Arlı'ya değil, tüm sağlık camiamıza yapılmış bir saldırıdır. Şiddetin hiçbir türlüsüne geçit vermemek ve yeni acıların yaşanmaması için buradayız. Ülkemizin en büyük hekim sendikası olarak, "Sağlıkta Şiddete Artık Yeter" demek ve gerekli önlemlerin alınması konusunda yetkilileri harekete geçmeye davet etmek için buradayız. Defalarca Sağlık Bakanlığı'na ilettiğimiz taleplerimize rağmen, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Şiddet kanayan yaramızdır. Biz hekimleri, ailelerimizi ve sevdiklerimizi yakıp yıkan bu şiddet olayları, yönetimler için sıradanlaşmış ve normalleşmiş, sadece birer istatistikten ibaret hale gelmiştir. Buna izin vermeyeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

D S C 0819

“SİZLERİ UNUTMADIK”

Görevleri başında hayatlarını kaybeden meslektaşlarını anan İritaş, “Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anıyoruz. Dr. Ersin Arslan, Dr. Edip Uğurcan Kürklü, Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Melike Erdem, Dr. Kamil Furtun, Dr. Abdullah Biroğul, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Hüseyin Ağır, Dr. Said Berilgen, Dr. Fikret Haciosman, Dr. Kaan Erol, Dr. Ekrem Karakaya... Sizleri unutmadık, unutturmayacağız.” dedi.

“DİĞER MESLEKLERE GÖRE 16 KAT FAZLA”

Sağlıkta şiddetin diğer mesleklere göre 16 kat faz diyerek açıklamasını sürdüren İritaş, “Tıp alanında mesleki şiddet, tüm şiddet olaylarının %25'ini oluşturmaktadır. Sağlık sektöründe yaşanan şiddet, diğer sektörlere göre 16 kat daha fazladır. Son 10 yılda sağlıkta şiddet vakaları %600 oranında artmıştır ve kadın hekimler en fazla şiddet mağduru olan meslek grubudur. 2021 yılında Beyaz Kod verilerine göre Türkiye'de günde ortalama 80'den fazla sağlıkta şiddet vakası yaşanmıştır. Hekimlerin %84'ü meslek hayatlarında en az bir kez fiziksel veya sözel şiddete uğradığını belirtmektedir. Bu vahşete dur demek ve yetkililere görev ve sorumluluklarını hatırlatmak için buradayız. Sağlık hakkının korunması ve çalışan güvenliğinin sağlanması, doğrudan devletin sorumluluğundadır. Yetkilileri görevlerini hakkıyla yapmaya davet ediyoruz.”

D S C 0824

TALEPLER

 Açıklamasının sonunda ise taleplerini ileten İritaş, “

-  Şiddet yasasının doğru uygulanması; getirilmesi. Ceza veyaptırımların etkin ve caydırıcı hale

-  Sağlık kurumlarında şiddet olaylarının vuku bulabileceği yerlere fiziki panik düğmelerinin konulması.

-  Sağlık kuruluşlarına giriş ve çıkışın sağlandığı kapıların kontrollü ve yeterli sayıda olacak şekilde azaltılması.

-  Sağlık kuruluşları kapı girişlerine X-ray cihazı başta olmak üzere; kuruma girecek kişilerin kesici, delici ve ateşli silahlar açısından kontrolünün yapılacağı cihazların konulması.

- Mesleğimizin itibar ve değerini ortaya koyacak siyasi dilin hakimiyeti ve basın söyleminin yaygınlaşması.

-  Artan iş yükünün, yoğunluğun ve sağlık hizmetindeki bilimsel kriterlere uymayan beklentilerin azaltılması; yeterli sayıda personel ve uygun fiziki, teknik altyapının sağlanması.

Dr. Hakan Arlı'ya tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kayıplarımızı saygıyla anıyor ve içimizdeki acıyı paylaşarak yeni şiddet olayları yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı'na, tüm yetkililere ve kamuoyuna talep ve önerilerimizi duyuruyoruz. Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans” diye konuştu.

“X RAY CİHAZLARI İLE KONTROL EDİLMELİ”

Dr. Hakan Arlı ise: “Görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ama maalesef bazen istenmeyen olaylar başımıza gelebiliyor. Bu insanlar şiddet meyilli insanlar. En azından girişlerde önlem alınması X RAY cihazlarının bulunması gerek. Poliklinik kapsına geliyor, belki cebinde suç aletiyle geliyor. Cebinde taşıdığı başka bir şey olsa fiziksel temasa maruz kalabilirdim. En azından girişlerde, çıkışlarda bu tür önlemler alınması gerek diye düşünüyorum. Umarım bir daha kimse bu şekilde şiddete maruz kalmaz.”  İfadelerine yer verdi.

Muhabir: ONAY OZAN