Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından misafir edilen, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları Dr. Nurengin Mete, Dr. Nuray Körükmez ve Mühendis Özlem Asker İlçemizdeki zeytinlikleri gezdiler.

Zeyti̇n (1)11

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin de eşlik ettiği zeytin uzmanları, Zeytin Halkalı Leke (𝘚𝘱𝘪𝘭𝘰𝘤𝘢𝘦𝘢 𝘰𝘭𝘦𝘢𝘨𝘪𝘯𝘢) hastalığı ve Zeytin Güvesi (𝘗𝘳𝘢𝘺𝘴 𝘰𝘭𝘦𝘢𝘦) zararlısı ile zeytin ağaçlarının gelişme süreci ve meyve bağlama (tohur tutma) durumları hakkında arazi şartlarında bir dizi araştırma ve incelemeler yaptı.

Günün sonunda, saha çalışmasında gözlemlenen durum değerlendirerek, zeytin hastalık ve zararlıları ile etkin mücadele için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Zeyti̇n (2)11

İŞTE YAPILAN DEĞERLENDİRMELER

Zeytin Bahçelerinde çiçeklenme döneminin sona erdiği meyve tutumunun tamamlandığı görülmüştür. Yoğun Halkalı Leke Hastalığının görüldüğü bölgelerde özellikle Domat ve Edremit çeşidi zeytin ağaçlarında yaprak dökümünün fazla olduğu, bu durumun meyve tutumunu olumsuz etkilediği gözlendi.

Budama, gübreleme ve hastalık zararlılarla mücadelesi düzenli şekilde yapılmış olan zeytinliklerde meyve tutumunun yüksek olduğu tespit edildi.

Zeyti̇n (5)11

Zeytin Halkalı Leke Hastalığı kontrolünde ilaçlı mücadelenin tek başına yetersiz kalabildiği, Bitki beslemenin ve budamanın hastalık mücadelesinde önemli rol oynadığı gözlemlendi.

Zeytin budaması ile ilgili olarak, üzerinde gereğinden fazla kalın dal bırakılan ağaçlarda çiçeklenme ve meyve tutumunun düşük olduğu tespit edildi.

Gemlik çeşidi de dahil olmak üzere tüm zeytin çeşitlerinde son dönemde yapraklarda yoğun sararma ve döküm sorununun var olduğu, bunun sadece Halkalı Leke hastalığına bağlı olmadığı ve Yaprak Leke Hastalığı (𝘊𝘦𝘳𝘤𝘰𝘴𝘱𝘰𝘳𝘢 𝘴𝘱𝘱.) adı verilen farklı bir fungus (mantar) türünden kaynaklandığı belirtildi.

Zeyti̇n (4)11

İlkbahar yağışları göz önüne alındığında meyve tutumu sonrası sulama imkanı olan üreticilerin bitki besleme ürünleri ile birlikte sulama yapmaları önerildi.

Zeytin Güvesi tuzakları kontrol edilerek popülasyon yoğunluğu gözlendi. Verilen ilaçlama ilanı sonrası uygulama yapılan alanlardaki mücadelenin etkinliği kontrol edildi.

Zeyti̇n (3)11mna

Özellikle bahar döneminde derin toprak işleme yapılmış ve köklere zarar verilmiş bahçelerde sürgün gelişimi ve meyve tutumunun olumsuz etkilendiği değerlendirildi.

40 derece sıcaklıkta hırka giyiyorlar! 40 derece sıcaklıkta hırka giyiyorlar!

Kış dönemi yağışların fazla olduğu yıllarda, taban arazilerde yetiştirilen ve su tutan zeytin bahçelerinde Solgunluk/Kuruma (𝘝𝘦𝘳𝘵𝘪𝘤𝘪𝘭𝘭𝘪𝘶𝘮 𝘥𝘢𝘩𝘭𝘪𝘢𝘦) hastalığının yoğun seyrettiği belirtildi.

Muhabir: Behzat Akcan