Yeniay, “Kulak kıvrımlarının yeterli oluşmaması nedeni ile kulak kepçesinin normalden daha öne ve yana doğru açık olması durumuna "kepçe kulak" adı verilmektedir.”

“Kulakta en sık görülen şekil bozukluğudur. Toplumda görülme sıklığı yüzde 5’dir. Bu genelde aileden gelen bir şekil bozukluğudur” diyen Yeniay, “Otozomal dominant kalıtım gösterir. Günümüzde pek çok kişinin özellikle okul çağındaki çocukların en büyük komplekslerinden biri olan bu durum kültürden kültüre farklılık gösterir. Kepçe kulak batı toplumlarında bir alay konusu olmasına rağmen örneğin Japonya’da özellikle genç kızlarda sevimlilik, şirinlik ve güzellik belirtisi olarak kabul görmekte ve ayıp sayılmayıp tam tersine tercih nedeni olarak kabul edilmektedir.” Dedi.

KEPÇE KULAK AMELİYATI

Erkekler tarafından da yoğun talep gören bir estetik ameliyattır. Bunun sebebi de, kadınların saçlarıyla kulaklarını kolayca gizleyebildikleri halde erkeklerin kısa saçlarından dolayı bunu saklayamamalarıdır.

KULAKLARIN KEPÇE GÖRÜNMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

En sık iki nedeni vardır. Kulak iç kıvrımın yetersiz olması diğeri de kulak çukurunun derinliğinin fazla olmasıdır. Bu durumlar tek başına veya beraber bulunabilir.

Aman dikkat! Genlerde mutasyona neden olabiliyor Aman dikkat! Genlerde mutasyona neden olabiliyor

KEPÇE KULAK AMELİYATI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

5 yaşından itibaren her yaşta yapılabilir. En iyi tedavi zamanı ise ilkokula başlamadan yani 6 yaşında cerrahi olarak düzeltilmesidir. Kulaklar 4-5 yaşlarında gelişimini tamamladığı için 6 yaşında ameliyat olmalarında bir sakınca yoktur. Okul öncesi ameliyat, çocuğun arkadaşları tarafından kulakları yüzünden alay konusu edilme olasılığını ortadan kaldırdığı için tercih edilmelidir.

KEPÇE KULAK AMELİYATI ERİŞKİNLERDE DE YAPILABİLİR Mİ?

Erişkinlerde de kolaylıkla kepçe kulak düzeltme ameliyatı yapılabilir ve hiçbir sakıncası yoktur. Erişkin çağda kulak kıkırdakları çocuklara göre daha serttir. Bu nedenle farklı cerrahi teknikler uygulanır. Böylelikle başarılı bir sonuç alınabilir.

KEPÇE KULAK AMELİYATININ FAYDALARI NELERDİR?

Kepçe kulak estetiği kişinin görünümünü çok belirgin olarak değiştirir. Bu durum kişinin sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir.

ANNE BABALARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Çocuklar sıkıntılarını içine atarak bunalıma girebilirler. Şayet çocuğunuz bu durumdan şikayet ediyorsa  onu ciddiye alıp ona yardımcı olmaya çalışmalısınız. İlerde ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

KEPÇE KULAK TEDAVİSİ NASILDIR?

Kulak estetiği ameliyatı ciddi riskler taşıyan bir müdahale değildir. Ameliyat süresi, tercih edilen tekniğe göre 60-120 dakika arasında değişir. Ameliyattan sonra kulak bandını 2 hafta süre ile takmak gerekir. Kesiler genellikle kulak arkasındaki kıvrımda kalacağından görünen bir iz kalmaz. Duymayı etkilemez. İyileşme 1 hafta içinde tamamlanır. Kulak görünümü düzelen hastada psikolojik olarak da büyük rahatlama görülür.

SİZİN KEPÇE KULAK AMELİYATINDA TERCİH ETTİĞİNİZ FARKLI UYGULAMALAR VAR MI?

Öncelikle otoplasti, benim uzmanlık tezimdir. Bu nedenle bütün cerrahi tekniklere hakim olduğumu söyleyebilirim. Çok sayıda hasta ameliyat ettiğim için zamanla kendi tekniğimi geliştirdim. Böylelikle kendi tekniğim ile opere ettiğim hastalarda çok yüksek memnuniyet sağlamayı başardım.

SİZİN KULLANMIŞ OLDUĞUNUZ CERRAHİ TEKNİĞİN DİĞER TEKNİKLERDEN FARKLARI NELERDİR?

En önemli farkı kullanmış olduğumuz dikiş ipleri tamamen erir. Bu sayede zamanla hastanın kulak arkasından acı ve iltihap yapabilen dikiş telleri çıkmaz. Böylelikle hasta hiç ameliyat olmamış gibi ömür boyu rahat eder. Erimeyen dikişler ile yapılan ameliyat sonrasında kepçe kulak deformitesinin nüks etmeriski daha yüksektir. Kendi tekniğimde ise kıkırdakları yumuşatıp direncini kırdığımız için nüks etmez. Diğer en önemli farkı ise kulak kıkırdağına istediğimiz şekli verebilmemizdir. Böylelikle çok doğal kulak kıvrımları elde edebilmekteyiz”

Kaynak: Onay Ozan