Manisa'nın Salihli başta olmak üzera Akhisar ilçeleri ile Ege Bölgesi'nin birçok ilinde en önemli ihracat ürünlerinden olan ve ekonomiye önemli katkı sağlayan zeytinde sezon hazırlıkları devam ediyor. 

A W214913 01

Zeytin güvelerine karşı üreticileri uyarılıyor. Bölge genelinde zeytin ağaçları yeni sezon için hazırlanırken, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri üreticileri zeytin güvelerine karşı uyardı.

Zeytinlerde meyve dökümünü arttıran zeytin güvesine karşı mücadele çerçevesinde meyvelerin karabiber büyüklüğüne geldiği anda ilaçlanması gerektiğini belirten ekipler, mücadelenin ruhsatlı tarım ilaçları ile yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Caretta caretta koruma çalışmaları sürüyor Caretta caretta koruma çalışmaları sürüyor

Zeytin Güvesi Yaprak

Zeytin güvesi nedir?

Zeytin Güvesi ergin kelebeğinin boyu 7-8 mm, kanat açıklığı ise 13-16 mm kadardır. Genel görünüşü gümüşi renklidir. Ön kanatların üzerinde siyah renkli lekeler ve kenar uçlarında ise gümüşi saçaklar bulunur. Dişilerin vücudu, erkeklerden daha tombul yapılıdır.

Zeytin Güvesi Nedir

Zeytin Güvesi zararı nedir?

En önemli zarar ise, meyve neslinin neden olduğu yeni oluşan meyvelerde Haziran ayı civarında ve henüz yağlanmamış iri danelerde Eylül-Ekim aylarında görülen meyve dökümleridir.

Zeytin Güvesi Ilaçlama

Zeytin Güvesiyle Nasıl Mücadele Edilir?

Bilindiği gibi zeytin verim ve kalitesinin arttırılmasına yönelik alınması gereken önlemler arasında hastalık ve zararlılarla mücadele büyük önem taşımaktadır. Zeytin Güvesi özellikle meyve döneminde oluşturduğu meyve dökümleri ile önemli ekonomik zararlara yol açan zararlıların başında gelir.

Zeytin Güvesi

Konu ile ilgili olarak yetkililer, üreticileri uyarmaya devam ediyor.

Yetkililer “Zeytin plantasyonlarında zeytin güvesi ile mücadele zamanını belirleme noktasında monitör tuzaklama çalışmaları Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Yapılan tuzak kontrolleri ve zeytin ağaçlarındaki fenolojik gözlemlerimiz neticesinde, meyve dökümüne sebep olan ‘Zeytin Güvesi Meyve Nesline’ karşı ilaçlama yapılması gerekmektedir. Zeytinlerde meyve dökümünü engellemek amacı ile meyveler karabiber büyüklüğüne geldiği zaman ilaçlamanın yapılması önem arz etmektedir. Zeytinci üreticilerimizin dikkatine” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: İHA