1950 yılında Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırması sonucu Birleşmiş milletler Türkiye’den yardım istedi. Bir Türk askeri tugayı savaş bölgesine gönderildi. İsmi Süleyman Dil birliği olan astsubay savaş meydanında ölenler arasında ağlayan bir ses duyunca ölen annesine sarılmış Kim Eunja adında Koreli 5 yaşında küçük bir kız bulur. Bu kız yetim annesi ve babasını savaşta kaybetti. Onu yanında birliğe götürür. Kız çocuğu savaşın vahşetini gördüğü için korkudan bir süre konuşamıyor. Ona yüzü aya benzediği için Ayla ismini verdi.

Ayla Süleyman askerden ayrılmıyor. Ayla kendisine gösterilen ilgi ve sevgiden çok memnun. Süleyman Aylayı kızı gibi seviyor ve onun ihtiyaçlarını karşılıyor. Film gerçekten savaş/dram olmasına rağmen Ayla filmi bütün dünyada büyük yankılar uyandırıyor.

Ayla filmini her seyrettiğimde gözlerimden yaşlar geliyor. Ayla filmini seyreden kişilerin çoğunun aynı şekilde ağladıklarına inanıyorum. Filmde dram ve sevgi sahnelerini gördüğünüzde duygulanmamak mümkün değil. Film adeta tüm dünyaya, insanlara savaşın acımasız yönlerini ve insan sevgisini gösteriyor. Savaş ve küçük yaştaki Aylanın savaşta yaşadığı dram insanları çok etkiliyor.

Ayla filmi 2016 yılında çekilmeye başlandı. 2017 de gösterime giren Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı dram ve savaş filmidir.

Süleyman Astsubay 15 ay sonra Türkiye’ye dönmesi gerekirken Aylayı yanında götüremedi. Güney Kore yasaları buna izin vermiyordu. Ayla öz babası gibi sevdiği Süleyman astsubaydan ayrılmak istemiyordu. Aylayı Kore’den götürmek için birçok yolu denedi ama başarılı olamadı.60 yıl sonra gazetecilerin yardımıyla Aylayı buldular ve Güney Kore’de Ayla ve Süleyman bir araya geldiler.

Kore Savaşı'nda Astsubay Süleyman Dil Birliği’nin başından geçen olaylardan esinlenilerek beyaz perdeye aktarılan "Ayla" filmi ABD’den 8 ödül aldı. Birçok ülkede katıldığı bütün film festivallerinde “En iyi yabancı film ”ödülünü kazandı.

Ayla, 1994'ten beri dünyanın dört bir tarafından uzun ve kısa metraj filmleri, belgesel, animasyon ve öğrenci filmlerini izleyiciyle buluşturan festivalde, "En İyi Yabancı Film" ödülü ile izleyici oylarıyla belirlenen "En İyi Film" ödüllerini kazandı.”

Ayla filmi savaşın insanlar için bir felaket olduğunu dile getiren ve bir askerin insanlık sevgisini gösteren herkesin izlemesi ve ders alması gereken bir film. Savaşların olması ve insanların savaşlarda öldürülmesi bir insanlık dramıdır.

Savaşın dramını ve insan sevgisini görmek istiyorsanız “Ayla filmini “mutlaka herkesin izlemesi gerekir.

Savaşta binlerce insan ölüyor ve sakat kalıyor. Şehirler yerleşim yerleri yıkılıyor. Savaş bir insanlık suçudur savaş bir cinayettir.