Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları, yeni bir yazımla yine sizlerleyim. Nisan ayına girdiğimiz şu günlerde Nisan ayının ilk haftasında hepimizi yakından ilgilendiren bir konu üzerinde durmak istedim. 1-7 Nisan tarihleri Dünya Sağlık Günü ve Kanser Haftası olarak kutlanmaktadır.

Dünyada en önemli şey insan sağlığıdır. Sağlık paradan da, puldan da daha önemlidir. 2020 yılında yaşadığımız pandemi aslında sağlığın ne kadar önemli olduğunu göstermişti. Koronavürüs salgını sonrası dünya genelinmde milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. Allah bir daha bizlere böylesi tür salgınları yaşatmasın.

Sağlıklı bir yaşam için uzman tavsiyelerini dinlemek ve onların gösterdiği yoldan gitmek çok önemli. Günlük spor ve uzmanların tavsiye ettiği beslenme yöntemleri ile birlikte yaşam kalitemizi arttırabilir ve sağlıklı bir yaşam geçirebiliriz.

Sağlık insanlık için önemli demiştim. Düşünün parmağımızın ucu yansa nasıl acı çekiyoruz. Vücudumuzun her bir bölgesindeki bir ağrı bizleri nasıl sıkıntıya düşüyoruz. Tabi bazı hastalıkların kaynağı biz olsak da bazı hastalıklar genetik olarak bizlere geçen hastalıklardır. Örneğin herkesin yakından bildiği hastalık şeker hastalığı gibi. Bu tür hastalıklarda da uzman tavsiyeleri çok önemli ve uzman kontrolünde hastalığı baskılayacak uygulamalar.

 Yazımda korona salgınından bahsettim evet tehlikeli bir salgındı. Ama ondan tehlikeli bir hastalık var ki oda kanser hastalığı. Bu hastalık sinsice vücuda giren bir hastalıktır. Birçok kanser türü olduğunu hepimiz biliyoruz. Sinsi bir hastalık demiştim bu hastalığın önüne geçmek içinde düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılmasıdır. Kanser hastalığında erken teşhis  ile hastalıktan kurtulma imkanı yakalanabilir. Ama geç kalınmış durumda yapacak bir şey kalmıyor ve ölümü beklemek zorunda kalıyorsun. Tanıdığım biri vardı. Doktora gitti ve Akciğer kanseri olduğunu öğrendi. Hastalık dördüncü evresindeydi yani son evresi doktor ona ‘neden hiç kontrole gelmedin’ dedi. Yüzüne söylemese de yaklaşık 1 yıllık bir ömür verildi. Tedavi süreci başladı, kemoterapi aldı saçları dökülmeye başladı, ölümüne yakın zamanlarda ise radyoterapi aldı ama kanser diğer organlara da bulaşmıştı. Doktorun dediği gibi yaklaşık 1 yıl yaşadı ve genç yaşta toprağa vermenin acısını yaşadık.

Bunu neden anlattım? Bu tür hastalıkların önüne geçmek için erken teşhis ve sürekli sağlık kontrolü yapmak çok çok önemli. Diyor bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlığınızı ihmal etmeyin, sağlıkla kalın…