İngiltere'yi İkinci Dünya Savaşı'nda olası bir saldırıdan korumak amacıyla deniz üzerine inşa edilen Maunsell Kaleleri, şimdilerde terk edilmiş yerler görmeyi sevenlerin görmek istediği yerlerden biri.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (4)

Maunsell Kaleleri Neden İnşa Edildi?

Halen ayakta kalmayı başaran ancak halihazırda harap bir halde bulunan Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts), Thames nehrini takip eden Alman hava saldırılarını bir dönüm noktası olarak caydırmak, bildirmek ve bu önemli nakliye kanalına uçaklarla mayın döşeme girişimlerini önlemek için 1942 yılında Thames  ve Mersey haliçlerine inşa edildi, Kraliyet Donanması tarafından işletildi.

7 takım olarak yapılan bu kulelerin her bir takımı 5-7 arası kaleden oluşmaktadır. Kıyıya yakın olan 5 tanesi sadece denizden gelen tehlikeler için yapılmış olup uzak olan 2 tanesi ise havadan gelen tehlikelere karşı donatılmıştır. Petrol platformunu anımsatan bu yapılar 1964 yılında terk edilmiştir.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (6)

Kaleler 1950'lerin sonlarında hizmet dışı bırakıldı ve daha sonra korsan radyo yayıncılığı da dahil olmak üzere diğer faaliyetler için kullanıldı. Kalelerden biri tanınmayan Sealand Prensliği tarafından yönetilmektedir. Tekneler ara sıra kalan kaleleri ziyaret ediyor ve Project Redsands adlı bir konsorsiyum, Red Sands'te bulunan kaleyi korumayı planlıyor. Maunsell kalelerinin estetik çekiciliğinin çürüme, geçicilik ve nostalji estetiğiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir.

2007 ve 2008 yazları boyunca, 1960'ların korsan radyo istasyonlarını anan bir istasyon olan Red Sands Radio, 28 günlük Kısıtlı Hizmet Lisanslarıyla Red Sands kalesinden işletiliyordu. Daha sonra kalenin güvensiz olduğu ilan edildi ve Red Sands Radyosu operasyonlarını karadaki Whitstable'a taşıdı.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (5)

Gemilere karşı savunma yapmak için nehir ağızlarında ve benzer yerlerde kaleler inşa edilmişti; örneğin 1855'ten kalma Medway ağzındaki Tahıl Kulesi Bataryası, 1865'te tamamlanan Plymouth Dalgakıran Kalesi, Dört Spithead Kalesi: At Kumu Kalesi, No Man's Land ve 1865-1880 arasında inşa edilen St Helens Kaleleri ve 1880'lerde inşa edilen Spitbank Kalesi, 1919 sonlarında tamamlanan Bull & Haile Kumları üzerindeki Humber Kaleleri ve Birinci Dünya Savaşı denizaltı karşıtı savunmasının bir parçası olarak tasarlanan Nab Kulesi ancak yalnızca 1920'de uygulamaya konuldu.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (2)

Maunsell Kaleleri’ni Kim İnşa Etti?

İngiliz hava savunmasının önemli bir bileşeni olan deniz kale inşaatı Gaius Ansell Maunsell'in projesi altında ünlü mühendis Guy Maunsell tarafından 1942 yılında inşa edilmiştir.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (2)-1

Maunsell Kaleleri Coğrafi Konumu

Maunsell’in deniz kaleleri, kaderin harap durumda olan en sıra dışı askeri teçhizatlardan biridir. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’de bulunan Mercy ve Thames nehirlerinin ağzında inşa edildi.

50’lerin sonlarında yapılar bozuldu ve kullanılmayı bıraktı. 1960’lı yıllarda, terk edilmiş offshore platformlarından biri, bölgedeki bağımsız bir Sealand eyaleti ilan ederek bölge halkından birinin eline geçti. Kalelerin geri kalan kısmı hâlâ perişan haldedir.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (3)

İlk tasarım için 87 kulenin gerekli olduğunu belirtmek önemlidir ancak üç kale yapısında sadece 21 kule inşa edilmiştir. Kulelerin her biri radarlarla, uçaksavar silahlarıyla ve arama ışıklarıyla donatıldı ve bugün bazı kulelerde bir zamanlar güçlü silahların parçaları bulunabiliyor. Her kale topraklarındaki savaş sırasında 120 asker vardı. Savaş yıllarında, deniz kalelerinin faydaları çok değerli idi. Onlardan 20’yi aşkın Alman uçağı ve 30’dan fazla roket füzesi yok edildi.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (1)-2

Maunsell Kaleleri Yapısal Özellikleri

Büyük Britanya’yı Almanlar’dan korumak amacıyla yapılan deniz kalelerinin projesini Guy Maunsell tasarlamış olsa da uygulama aşamasında İngiliz ordusu ve donanmasında yer alan pek çok uzman çalışmıştır. Başarılarının en büyük nedenlerinden biri de budur. Maunsell Kaleleri’nin içlerinde 5 ila 7 kule olan 7 ayrı kule grubu kıyıya yakın ve uzak olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun amacı hem denizden hem de havadan gelecek tehlikelere karşı önlem almaktır. Amacını en iyi şekilde yerine getiren bu savunma yapıları sayesinde sayısı 20’yi aşkın Alman uçağının düşürülüp yok edildiği bilinir.

Sizler de bilinmeyene yolculukta Atlas Obcura'nın haritasında yer alan bu görülmeye değer kaleleri görmek istemez misiniz? Bence herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri.

Maunsell Kaleleri (Maunsell Sea Forts) (1)-1

Kaynak: Ayşenur Yılmaz