“Sonuç olarak bir kişi, yüzlerce kişi hakkında bu şekilde şikayet yapıp, hakaret suçu şikayetini adeta bir gelir kapısına dönüştürür. Bu artık günümüzde oldukça sistemli bir hal almıştır. Hatta bazı avukatlar, bunu “projeleştirip” bazı ünlülerle anlaşmaya bile çalışmaktadır.”

Son yıllarda hukukumuzda yeni bir menfaat alanı mevcut. Hakaret davaları…

Öncelikle hakaret nedir, cezası nedir ona bakalım. Hakaret suçu Türk Ceza Kanununda “Şerefe Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiştir. Kanunun 125. Maddesi şu şekildedir:

“Hakaret

Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...)46 veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3) Hakaret suçunun; a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.”

Yine yasamıza göre hakaret uzlaştırma kapsamında kalan bir suçtur (Kamu Görevlisine Hakaret hariç). Buna göre hakaret suçundan bir şikayet söz konusu olduğunda ve dava açmaya yeterli suç şüphesi var olduğunda dosyada önce uzlaştırmacı görev yapacak ve tarafları uzlaştırmaya çalışacak.

2021 yılında hakaret şikayetleri yaklaşık %75 artış gösterdi. Bunun bir sebebi var. Özellikle sosyal medyada kendisine hakaret ettirmeye çalışan birçok ünlü – az ünlü kişiler bulunmakta. Bu kişiler bir avukat ile anlaşırlar, bu avukatın ekibi ya da kişinin kendi ekibi internette sosyal medya platformları üzerinden bu kişiye hakaret edenleri ve kimliklerini tespit etmeye çalışır. Tespit edilenler hakkında şikayet yapılır. Şikayet sonucunda uzlaştırma aşamasında hakaret ettiği iddia edilen şüpheliden tazminat talep edilir. Böylece ceza davası riskiyle karşılaşmak istemeyen şüpheliler tazminat adı altında bir miktar parayı şikayet edene öder.

Sonuç olarak bir kişi, yüzlerce kişi hakkında bu şekilde şikayet yapıp, hakaret suçu şikayetini adeta bir gelir kapısına dönüştürür. Bu artık günümüzde oldukça sistemli bir hal almıştır. Hatta bazı avukatlar, bunu “projeleştirip” bazı ünlülerle anlaşmaya bile çalışmaktadır.

Hakaret suçunun temel amacı, kişinin şeref ve saygınlığına haksız bir saldırı olduğunda kişinin haklarının korunmasıdır. Oysaki bu dosyalarda bu amaçtan çıkılmakta, adeta insanlar hakaret etmeye kışkırtılmaktadır.

Hatta son zamanlarda bazı Cumhuriyet savcıları, özellikle bu işten menfaat temin edilmeye çalışıldığını belirterek takipsizlik kararı vermeye başlamıştır. Bu kararların hukukiliği tartışılsa da hakaret suçuna ilişkin yeni bir düzenlemenin şart olduğunu düşünüyorum.

Siz yine de kimseye internet üzerinden hakaret etmeyin.

Saygılarımla.

Yıldıray ÇIVGIN