Merhaba,

Piyasa öyle farklı ki hangisini nasıl yazsam bilemedim.

Her geçen gün fiyatlardaki artış, piyasadaki durgunluk ve siftah bile yapmadan o gün dükkânını kapatmak zorunda kalan ufak esnaf. Tabi Türk Lirasının hızla değerinin düşmesi, alım gücünün her gün azalması en büyük sorunlarımız. Bu sorunlarda beraberinde para akışını yavaşlatmaktadır.

Öncelikle ısrarla söylüyorum. Türk lirası değer kaybetmeye devam edeceği için uzun vadeli bankadan taksitli kredi almanız avantajınıza olacaktır. Çünkü 6 ay sonra yüksek dediğiniz taksitlerin aslında çok düşük olduğunu gösterecek bir piyasadayız. Yani faiz yüksek olabilir fakat taksitler 6 ay sonra o kadar ufak kalacak ki siz bankadan aldığınız nakit ile bugün işinizi gördüğünüze şükür edeceksiniz. Bankalarda yavaş yavaş vadeler de açıldı. Şuan 36 ay vadeli kredi alabiliyorsunuz. Buda gayet iyi bir vade. Hatta şuan için uzun vade. Eğer ihtiyaç varsa ve sisteminizin dönmesi için gerekli ise taksitli alabilirsiniz .

Özellikle bahsetmek istediğim diğer konu, vadeli faiz oranlarına kanıp lütfen arsanızı, arazinizi, evinizi satıp mevduata yatırmayın. TL değeri sürekli düştüğü için siz günü kurtarmakla kalırsınız ama orta ve uzun vadede paranızın eridiğini çok rahat görürsünüz.  Yapılan hesaplamada değerini bu yıl koruyan ( bakın koruyan diyorum kazandıran demiyorum ) sadece altın olmuş. TL %50-60 faizler verse de enflasyon reelde %200-300 arası olduğu için ( bu hesaplama TÜİK’den alınmış değil yaşayarak belirlenmiş orandır ) paranız eriyor.

Şimdi gelelim seçim ekonomisine…

Seçime aylar kala tüm belediyeler var gücüyle hizmete başladılar. Her yerde iş makinaları asfalt yapımları, kaldırım taşları, toz, toprak hepsini görmeniz mümkün. Alt yapı, üst yapı ne varsa mart sonuna kadar çalışılacak görünüyor. Bunları yadırgamıyorum. Parti ayırmadan hepsinde durum bu… Konuyu bağlayacağım yer, bu çalışmaların ekonomi ayağını da hükümetten beklediğimi bildirmektir.

Hükümette piyasaları hareketlendirmek, nakit akışını hızlandırmak ve biraz nefes vermek için bazı destekleri piyasaya sürecektir. Bunlar uygun faizli ve uzun vadeli kredi olabilir, KOSGEB, Kalkınma Ajansı gibi kurumlardan belli taahhütler karşılığı alınacak faizsiz destekler olabilir ya da herkesin dört gözle beklediği SGK ya da maaş destekleri olabilir.

Geçen hafta ilk sinyaller geldi. Güneş enerjisi ya da sanayide temiz, döngüsel ekonomi yatırımı yapacak işletmeler için yüksek tutarlı faizsiz destekler açıklandı. Aynı anda bankaların bazılarında vadeler açıldı. Bunların devamının gelmesini bekliyorum. İzleyelim ve bekleyelim.

Bu dönemde özellikle ihracatçıların değeri anlaşıldı, ithalatı azaltmak için ithal ikamesi ürünler üretenlerin kıymeti bilinmeye başladı, teknolojiyi geliştirenler ve yenileyenlerin destekleri arttırıldı. Hatta yazılım ihracatçılarına ciddi anlamda desteklerin yolda olduğunu da biliyorum. Bu anlamda işe yönelecek kişiler varsa hiç zaman kaybetmeden şirketleri açarak yazılım işine hızlıca girsinler derim.

Bir de 10 yıl vadeli %15-%30 arası faiz oranı ile yatırım teşvik belgesi olanlara kredi açıldı . İki aşamalı onaydan geçecek olan kredi  daha çok teknolojik yenilik içeren üretimcilere hitaben çıkarıldığı görülmektedir.

Tarımsal desteklerde yeni yılda açılacak. Hibe olarak açılacak tarım desteklerini, yüksek tutarlı tarımsal yatırımlarınızda değerlendirmek isteyebilirsiniz. Burada üzerine basa basa hatırlatma yapmak istediğim konu, yatırım yapmak istediğiniz yerin hibe açılmadan önce ruhsatının alınmasıdır. Ruhsatsız olan yerlere devlet destek vermemektedir. Sakın ben alırım, tanıdık var bildik var, onlar bizden gibi laflar etmeyin çünkü bulunduğumuz ova verimli topraklardan oluşmaktadır. Bu verimli toprakların üzerine tarımsal üretim yapacak binalar, tesisler için onay almak gerçekten zor oluyor. Benim ki bir tavsiye tabi. 

Kısacası seçim öncesi ayık olalım, çıkabilecek destekleri değerlendirelim. Arsa, arazi ev dükkân o bu satıp bankaya koyalım diye düşünmeyelim. Bunlar paranızı eritir. Benden bu kadar, destekleri instagramda Yelda Tüfekçi Danışmanlık sayfamdan takip edebilirsiniz. Bol ve bereketli kazançlar dilerim.