Merhabalar

2023 ‘ü kapatıp 2024 e girerken size bir son dakika haberi vermek isterim.

Özellikle bölgemiz için faydalı olan ,tarımsal alanda faaliyet gösteren her kesimin başvurması gereken tarımsal hibelerin açıklandığı haberi ile geldim. Tebliğ resmi gazetede yayınlandı.

Hem de yüzde elli hibe ile açılan destek için 14.000.000 TL’ye kadar yatırımlar finanse edilebilecektir.

Hem makine ,ekipman desteği hem de sabit yatırımların finansmanı için açılan destek Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından verilmekte olup biraz detaylarından bahsedeceğim. Yeni tesis yatırımları için 14 milyona kadar destek varken, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 12 milyon liraya, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda 10 milyon liraya kadar destek açıklandı.

Tebliğde, kadın ve genç yatırımcılara, tarımsal amaçlı örgütlere, kırsal alanda ikamet eden yatırımcılara ve hastalıktan ari işletmelere ilave puan verilerek öncelikli olarak hibe desteğinden faydalanmalarına yönelik düzenleme yapıldı.

Her yıl açıklanan desteklerden 2023 yılı için, ülkemizde yaşanan deprem sebebi ile başvuruların çoğunda geri dönüş alınamamıştı. Malum devletimizin deprem bölgesine yönelik para aktarımının öncelikli olması buna etken olmuştu. Ama hala yatırım planı olanlar için bu destek bence önemlidir.

Bu yıl için özellikle yatırıma yeni başlayacaklar ya da mevcut yatırımlarına ilave yapacaklar için olmazsa olmaz konumuz işletmelerin ruhsatıdır. Devlet hiçbir kaçak yapıya tarımsal da olsa destek vermemektedir. Önce yapılacak ya da devam eden yatırıma istinaden ruhsat alınması gereklidir. Ruhsat başvuruları uzun sürdüğü için eğer hali hazırda ruhsatınız yoksa bu desteğe yetişmeniz zor olabilir.

Yine diğer bir konu lütfen harcama yapacaksanız devletin sizin elinize para vermediğini, harcama sonrası faturaların ve ödemelerin beyanı ile paralarınızın alındığını bilmenizi isterim.

Bu noktada daha fazla detay almak ya da yatırım için proje hazırlayıp sunmak isterse benimle irtibata geçilmesinde fayda var. Çünkü olmazsa olmaz şartların kontrol edilerek sonrasında başvuru aşamasına geçilmesi mantıklı olacaktır. Her yatırımcı başvuru şartını karşılayamayabilir. Boşu boşuna para ödemeyin lütfen!

Piyasada bir çok gereksiz bilgi olduğu için sizin için başvurmanız imkânsız gibi görünen bir destek kalemini, ufak bir dokunuşla başvurulur hale getirilebildiğimizi de bilmenizi isterim. O yüzden işin uzmanı ile konuşmanız iyi olacaktır.

Hepimize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir yıl dilerim.