Merhaba Sektör Medya Grubu'nun değerli okurları 9 Şubat Dünya sigarayı bırakma günü olarak belirlenen bir gün. Bende yaklaşık 15 yıl önce sigara kullananlardan birisiydim. Yaklaşık 12 yıl boyunca içitim. Ne anladın? Diye soracak olursanız vallahi hiç bir şey anlamadım. Hem sağlığıma zarar verdi hem cebime. Hadi cebimde bir yerden sonra arka plana atalımda dünyada sağlıktan başka kıymetli hiçbir şey yok olamazda.

 Ben bir ağabeyimi akciğer kanserinden kaybettim. Ağabeyim bir fabrikanın boyahanesinde yaklaşık 2 yıl çalıştı. Onun etkisi sigaranın etkisiyle akciğer kanserine yakalandı. Kanser olduğunu son evresinde olduğunu öğrendi ve doktorlar ‘yaklaşık 13 ay yaşar’ dediler öylede oldu. 13 ay sonra hayatını kaybetti. Bu illet 39 yaşında yani genç yaşta elimizden aldı. Hastalığını öğrendiğinde sigarayı bırakması için aile bireyleri olarak birlikte sigarayı bıraktık. O gün bugündür de dudağıma sürmedim, sürenlere de bırakmaları için tavsiyelerde bulundum. Sigara içmeseydi belki biraz daha fazla yaşayabilirdi.

 Sigara insanı birden öldüren bir şey değil içten içe bitiren bir illettir. Sadece kanser değil, birçok hastalığı da tetikleyen bir illet. Sigara paketlerinin üzerinde eskiden içerisinde bulunan katkı maddeleri yazardı. Şimdiki paketlerde yazıyor mu bilmem. İsterseniz gelin içerisinde bulunan maddeleri gelin yeniden hatırlayalım. Sigaranın içerisinde bulunan ve insan sağlığını tehdit eden maddeler katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4.000'den fazla kimyasal madde içermekte. Sigara kullanan her insan her dumanda biraz daha zehirlenmekte. İçimize neden böyle bir zehir çekelim?

 Sigaranın zararları ortada gelin hep birlikte 9 Şubat dünya sigara bırakma gününde sigaralarımızı kırıp atalım. Sağlıklı yaşama merhaba diyelim…