28 Ç.etem Renkli
                                    28 Ç.Ethem Renkli

Yunanlıların İzmir’e çıktığı 15 Mayıs 1919 tarihinde başkent İstanbul da işgal altındaydı. Vatanın bu perişan ve teslimiyetçi halini görüp kabullenemeyen birçok yurtsever subay, er ve sivil Anadolu’ya geçmeye başlamışlardı.  Mustafa Kemal’in Samsun’a hareket ettiği gün, bir başka vapurda Bandırma’ya Hamidiye kahramanı Rauf (Orbay) Bey’i götürüyordu. Rauf Bey Bandırma’da Harp okulundan arkadaşları olan Çerkes kardeşler Reşit, Tevfik ve Ethem Beylerle buluştu.

Ç.ethem Ve Kadrosu

 

                                                    Çerkez Ethem Kadrosu

Reşit ve Tevfik Beyler Balkanlarda savaşmış deneyimli birer subaydırlar ancak diğer kardeş Ethem babasının ‘Bir ailede iki asker yeter, sen çiftle çubukla ilgileneceksin!’ sözüne uymak zorunda kaldığı için Harbiye’ye gidememiştir. Ancak Askerlik rüyalarını süslemektedir. Askerliğini süvari başçavuşu olarak tamamladı ama eve dönmeden İstanbul Küçük Zabit (Ast subay) mektebine kaydoldu ve Astsubay oldu. Çatalca’da Bulgarlara karşı savaştı. Ağabeyleri gibi Teşkilatı Mahsusa (Gizli Servis) da görev aldı.

Teşkilattaki görevi nedeniyle 1918 yılında, İran ve Irak’ta gerilla hareketlerine katıldı ve yaralandı. Mondros anlaşması imzalandığında Bandırma’daydı ve topladığı Çerkeslerle etrafta çete savaşları yapıyordu.

Rauf Beyle Bandırma’da yapılan görüşmenin sonunda, Ethem’in Salihli’deki Kuşçubaşı Eşref’in çiftliğine giderek bir direniş örgütü kurması kararlaştırıldı. Eşref’in, Teşkilatı Mahsusa’nın kurucu başkanı olduğu söyleniyordu ve Salihli’deki çiftliği gizli gerilla üssü olarak kullanıyordu. Mustafa Kemal, görev yaptığı Suriye cephesinden İstanbul’a çağrılınca, cephenin kısa sürede çökeceğini görmüş ve buradaki silah ve cephanenin bir miktarını gizlice Salihli’ye Kuşçubaşı çiftliğine göndermişti. Bu nedenle çiftlikte yeterli sayıda silah, cephane ve para bulunuyordu. Rauf Bey, Ethem’e: “Karargâhını Salihli’deki Eşref Beyin çiftliğinde kurarsın. Burada silah mühimmat, yiyecek, para, at her şey var. Bütün bunları dilediğin gibi kullan!” diyerek Salihli’ye gönderdi.

25 Mayıs günü Bandırmadan trenle yola çıkan Ethem, aynı gün Akhisar’a vardığında Yunan güçlerinin Manisa’yı almak için yola çıktığını öğrendi. Akhisar’dan tanıdığı birkaç Çerkesle, atlı olarak Gölmarmara yoluyla Salihli’ye Kuşçubaşı Çiftliğine geldi.

Gelecek yazımızda Çerkes Ethem ve Kuvvayı Seyyarenin milli mücadele günlerini anlatmaya çalışacağız. Hoşça kalın değerli okurlarım.

Mustafa Uçar