Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerleri okurları. Dünyaya ilk gözlerimizde açtığımızda ilk gördüğümüz kişi ebelerimiz oldur. Sıcak ve sevgi dolu elleri ile bizleri anne ve babalarımıza teslim eden ebelerdir.

İnsanlık kadar eski bir meslek olan ebelik, elbette bugünkü profesyonel haline uzun erimler ve deneyimler sonucunda ulaştı. Ebeliğin bugün tanımı yapılan, yalnızca doğurma değil doğum sonrası bakım ve sürdürülebilirlik görevi, ebeliğin tarihçesinde en eski zamanlardan itibaren yerini almıştır. M.Ö 5000 yıllarına ait olduğu kabul edilen resimlerde doğum yapan kadınlara yardım eden ebeler görülmüştür.

Dünya Ebeler Günü kutlaması fikri 1987 yılında Hollanda’da bulunan Uluslararası Ebeler Konfederasyonu tarafından ortaya çıkarılmıştır. Devamında 1991 yılının 7 Mayıs'ında ilk kez kutlanan Dünya Ebeler Günü daha sonra her yıl 5 Mayıs tarihine sabitlenmiştir. Ülkemizde ise ayrıca bir Ebeler Haftası kutlaması bulunuyor. 21-28 Nisan haftası olarak belirlenen Ebeler Haftası, Dünya Ebeler gününden 1 hafta öncesine tarihlenmiş oluyor. 

Ebe, Annelerimizi doğum öncesi doğuma hazırlayan ve hamilelik sürecinde her daim yanlarında olduklarını hissettirendir. Ebe, biz dünyaya gözlerimizi araladıktan sonra, desteğini yine annemizden esirgemeyen, bebeklerin gelişim çağlarını, aşılarını, beslenme sürecinde yardımcı olandır.

Ülkemizde, geçmiş yıllara bakıldığında anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesindeki en temel unsurlardan birisi ebelerdir. Bu istatistik olarak verilere yansımıştır. Yani sağlık alanında yapılan atılımlar ile birlikte geleneksel ebelik yönteminden çıkılmış ve ebeler daha donanımlı  hale getirilmiştir.

Ebeler anne ve çocuğu ile doğum öncesinden doğum sonrasına kadarki süreçte destek olmakta ve aileleri çocuklarının gelişimleri için her daim bilinçlendirmektedir.

Bu kutsal görevi icra eden ebelerimizin haftalarını kutlar, kucak dolusu sevgiler sunarım. İyi ki varsınız…