Her yıl Mayıs ayı’nın ikinci Pazar günü Anneler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da,Anneler Günü’nü 12.Mayıs.2024 tarihinde  kutlayacağız. Yazıma;”ana başta taç imiş, her derde ilaç imiş. Bir evlat pir olsa da, anasına muhtaç imiş” dörtlüğüyle başlıyorum.

*Cennet anaların ayağı altındadır *diyen peygamberimiz ne güzel anlatmış ananın önemini bir cümlede. Ben de anneler günü münasebetiyle duygularımı, konuyla ilgili anımı ve şiirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum…

Can Yücel’e hep babana yazmışsın, annene yazmamışsın nedeni nedir? denilince*analara  şiir yazmak zor. Anneler kendileri şiirdir..*dediği rivayet edilir. Evet gerçekten öyle. Hele de analar sağ değilse hasreti boğazda düğümlenir ilham donar gönüle düşmez ve kalem yazamaz. Rabbim cümle ölmüş analarımıza rahmet eylesin….Bu vesileyle başta şehit ve Gazi anneleri ve eşleri olmak üzere tüm yaşayan annelerimize, anne adaylarına, anne olamasa da sabredip şükreden analara sonsuz sevgi ve saygılarımı sunar, anneler günlerini kutlar, büyük küçük demeden hürmetle her iki ellerinden öperim…

Lafı uzatmadan yaşanmış bir anımı öyküleştirip yazıyorum ve üç şiirimle süsleyip sözü noktalıyorum. Annelerinizin kıymetini yaşarken bilin doya doya..yoksa ben gibi mezarına sarılırsınız ağlaya ağlaya..

ANNELER GÜNÜ HATIRAM*(YAŞANMIŞ ÖYKÜLER)* YAZAN;SEDAT GÜNAY

Salihli Kurtuluş F.L.K.ilkokulu müdürüyken sınıfın birinde düzenlenen ‘ANNELER GÜNÜ KUTLAMASI’na davet edildim. Anneler sıralarda oturuyorlardı. Öğrenciler ise bir köşede toplanmışlardı. Sınıf öğretmenim nezaketen masasına oturmamı önerdi. Zorunlu olarak oturdum (Başöğretmenim Atatürk’ümüzü örnek alarak zorunluluk olmazsa Öğretmenin masasına oturmam sıraya otururum).

Program başladı. Şiirler okundu. Sözler söylendi. Her çocuk ve annesi tahtaya çağrılarak, çocuğu annesine hazırlanan hediyeleri veriyordu. Öğrenciler arasında bir kız çocuğu başladı hüngür hüngür ağlamaya. Koştum sarıldım ve sordum ağlama sebebini.*Annem yok. Öldü. Babaannem gelecekti gelmedi. Şimdi Ben hediyemi kime vereceğim? Dedi. yüreğim parçalandı, gözlerim buğulandı ve ağlamamak için kendimi zor tuttum. Dudaklarımı ısırdım durdum. Ve dedim ki;-“Bak yavrum okul müdürleri tüm öğrencilerin hem annesi hem babasıdır. Bu müdür amcan da varsayalım senin annen. Anlıyorum senin annen de benim annem gibi gelemeyecek. Hediyeni annenin yerine müdür amcana versen olmaz mı?... dedim ağlamayı bırakarak bana bir sarıldı ki anlatamam. Sanki ölen annesine sarılıyor gibiydi. Ben de ona sarılıp başını saçlarını okşadım.

Artık konuşmalıydım. çok etkilendim çok duygulandım ve önce annelere dedim ki;”Cennet’in ayakları altına serildiği annelerim. Benden yaşça küçük olsanız da her iki elinizden ben de annemin yerine müsaadenizle öpüyorum. Hepinize sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Çünkü benim annem de sizlere ömür 7 yıl oldu gelinmez yere gideli…Sağlığında değerini bilemiyor insan…birazdan gidip toprağına sarılıp öpeceğim.. Lütfen her iki annenizin de yani kayınvalidenizle birlikte kendi annenizin her iki ellerinden öpünüz. Hatta yetmez ayaklarının altını öpseniz yeridir. Hediyelerle gönlünü ve duasını alınız. Kıymetlerini sağken biliniz. Anne duası sizi koruyan kasko sigortası gibidir. Anne duası almayanın iki dünyada da iki yakası bir araya gelmez. (espiri yaparak gülünsün diye; mesela bakın ben kravat takmasam iki yakam bir araya gelmez çünkü ben de anamın duasını pek alamadım..görev derken,siyaset derken,dernek şiir derken yeterince ilgilenemedim çok üzdüm).Annelere hitabımı *Anneler gününüz kutlu ve mutlu olsun diyerek*bitirdim.

                                       Bir de öğrencilere seslendim; “Yavrularım benim, müdür amcanız kurban olsun sizlere. Annelerinizi üzmeyin. Onların sözlerini dinleyin. Anneler yazılmış en güzel şiirdir. Okunması gereken ve okumaya doyulmayan en güzel kitaptır. Okuyun. Annelerinizi sevip sayıp onların duasını alın. Sağlığında annelerinizi çok sevin öpün ellerini yanaklarını. kıymetini iyi bilin. Bak benim annem yok. Birazdan kabrine gidip toprağını öpeceğim. Anneler gününü üzülerek kutlayacağım. Siz şanslısınız. Annenin kötüsü olmaz. Olmaması en büyük eksikliktir. Hep bir yanınız eksiktir. Annen yoksa kimsen yoktur. Allah sizleri annenize, annenizi de size bağışlasın. Acılarınızı göstermesin dedikten sonra Öğretmenime teşekkür ederek, hüzünlerle dolu kalple ve göz yaşlarımla sınıftan ayrıldım. Her anneler gününde hatırlarım bu hüzünlü anıyı ve gözyüzüm bulutlanır ve sağanak sağanak boşalır yüreğime.

ANAM 

Işığımdı anam, söndü...

Gündüzüm geceye döndü...

Gönlüm; yetim, öksüz kaldı,

Elem keder ile doldu…

Gönül bahçemde güllerim soldu,

Aşığımdı anam, öldü…


 

Büyüsem de bebektim gözünde,

Sevgim kor kordu özünde..

Ellerinde nasır,

Buruşukluklar ve çile izi çizgiler,

Yılların yorgunluğu vardı yüzünde..

Sevmelere doyamadığım,

Dizlerinde uyuduğum,

Beşiğimdi anam, öldü…


 

Ya anne baba olunca anlaşılıyor,

Ya da ölünce anlaşılıyormuş değeri,

Anladım ama ne fayda,

Giden gelmiyor ki geri..

Gönül evimin kapısının,

Eşiğiydi anam, öldü.

SEDAT GÜNAY,14.03.2014
 

BİR YANIN EKSİKTİR

Sevdiğin bir insanı,

Kaybedince zamansız,

Alt üst olur hayatın..

Ne tadın kalır ne tuzun,

Kaplar yüreğini kapkara hüzün..

Ne gönlün güler, ne yüzün..

Ömrün hepten kış olur..

Bir türlü bahar görmez özün..

Bahar gelir gelmesine de,

Hep bir yanın eksiktir..

Yalnızlık kaplar sol yanını..

Kırılmış cam misali ,

Keser durur canını...

Yokluğu dondurur kanını....

veeee,  Bahar’ın Kış’a.

Gerçeğin  dūşe döner..

Yūreğin taşa,

Gõzlerin yaşa dõner....

veee...anlarsin ki artık

 Yalan dūnya senin için,

Boştur.. ve boşa döner...

SEDAT GÜNAY,14.MART.2014
 

ANA HASRETİ

Allah’ın emri gelince kul ölüyor,

Azrail ve toprak yutuyor anam...

Toprağa karışıp toprak oluyor,

Toprakta yok olup yitiyor anam..

Kaç aylar yıllar geldi geçti gitti..

Senli günlerim ne çabuk da  bitti..

Senin hasretin her geçen gün  arttı,

Hasretin burnumda tütüyor anam…

Bir muhabbette anne denilince ,

Anne sevgisinden bahsedilince,

Hele de anneler günü gelince,

Yokluğun içim  acıtıyor anam..

Sanma unutuldun, sanma unuttum,

Senin öğütlerini bir bir tuttum..

Senin istediğin bir evlat oldum

Kalbim sen diye atıyor anam..

Allah gani gani  rahmet eylesin ,

Makamını al-i Cennet eylesin..

Bize  dua ve şefaat eylesin,

Şimdi kabristanda  yatıyor anam.

SEDAT GÜNAY SALİHLİ