Merhabalar Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Çevre Koruma Haftası içerisindeyiz. Bu hafta ilk köşemi bildiğiniz gibi Dünya çevre gününe ayırmıştım. Dünya ve çevre ile alakalı o kadar yazılacak şey var ki buna haftalarca devam edebilirim.

Bu hafta çevre koruma haftası içerisindeyiz. Bu konu gerçekten çok önemli bir konu. Havalar giderek daha da ısınıyor ve sıcak yaz günlerine giriş yapmış durumdayız. Yaz aylarının en tehlikeli sorunlarından birisi çevre adına orman yangınlarıdır. Orman yangınlarının temel sebebi insanlardır. Ağaçlar dünyanın akciğerleri gibidir. Nasıl ki sigara ciğerlerimize zarar verip bizi hasta ediyorsa, orman yangınları da dünyanın ciğerlerini hasta ediyor gibi düşünmeliyiz.

 Her insan doğada, yeşil alanda zaman geçirmek ister, piknik yapmak ister ama bilinçsiz yapılan her şey, orman yangınlarına sebebiyet verebilmektedir. Konuyu örneklerle açacak olursak, düşünün ormanlık alanda bir piknik yaptık. Piknik sonrası cam şişeleri doğaya fırlattık. Bu cam şişeler güneşte mercek görevi görür ve yangın çıkmasına sebebiyet verebilir. Ya da mangal yaptık ve yaktığımız mangalın içerisindeki külleri söndürmedik, tam söndürdüğümüzü sandık. Tam söndürdüğümüz anlamadan, ya da söndürmeden gittiğimiz zaman işte yangına kapı aralamış olursun.

Uzun yoldasın ve içtiğin sigarayı araç içine değil de ormanlık alana fırlattığın zaman bu yangına sebep olur. Orman yangınlarıyla ilgili biraz araştırma yaptım ve gördüm ki, orman yangının başlıca temel nedenleri bunlar.

 Ormanlar bir kişiye ait alanlar değildir, ormanlar hepimize aittir ve onları korumak ta hepimizin görevidir. Yanan her ağaç, dünyayı öldüren bir kurşun gibidir.

 Toplum olarak yapmamız gereken en önemli şey büyük, küçük el ele verip sürekli olarak, bulduğumuz her fırsatta ağaç dikmek olmalıdır. Ağaç, bizi ultraviyole ışınlardan koruduğu, gölgeleri ile buharlaşmayı büyük oranda önleyerek büyük oranda su tasarrufu sağladığı bilinmektedir. Ürettikleri meyveler ile büyük bir gıda kaynağıdır. Tüm bunların yanında, doğal afetlerden gördüğümüz zararı minimize ederler.

 Çevre haftamız kutlu olsun, haydi doğaya bir ağaç daha kazandıralım…