Ehliyet ve kimliğimi değiştirmek için 2019 yılında sağlık ocağına gittim. Doktor bilgisayardan baktı devlet hastanesi göz polikilikliğine gideceksin raporlu ilaçların var. Elimize bir form kâğıt verdiler. Sağlıkla ilgili, bir sürü soru soruları çarpı işaretiyle işaretlememiz istendi.

Doktora ben araba kullanmıyorum. Ehliyet ve kimliğimi değiştireceğim dediğim halde hemşireye tansiyonumu ölçtürdü. Biraz yüksek dedi. Onu kâğıt üzerinde değiştirdi. Yoksa dâhiliye doktoruna da gidersin dedi. Benim gözlerim sağlam uzağı yakını görüyorum dedim.

Devlet hastanesi göz doktoruna çıktığımda göz muayenesinde ehliyeti değiştireceğimi söyledim.50 lira döner sermayeye ödedim. Makbuzunu gösterdim. Göz muayenesine başladı. Harfleri gösterdi hepsini okudum. Fakat altı ay sonra kontrol diye yazdı. Gözlerim, ayaklarım, ellerim her yerim sağlam. İnceledi de inceledi. Vallahi doktorlar her geleni böyle incelerlerse çoğu kimse ehliyeti yenilediğine pişman olur. Ehliyeti yenilemeseydim bu durumla karşılaşmayacaktım.

Aradan dört sene geçti. Başka bir tanıdığım kişi sağlık ocağına gittiğinde doktora “Bak beni uğraştırma, oraya buraya gönderme benim gözlerim her tarafım sağlam dedim. Sağlam raporu verdi. Devlet hastanesine göndermedi. tansiyonumuda ölçmedi. Sağlam raporunu nüfus müdürlüğüne götürdüm ehliyeti değiştirdiler.”

Sağlık ocağında ve hastanelerde doktordan doktora uygulama değişiyor. Doktor bakıyor karşıdan harfleri okutuyor biliyorsa sağlam sağlık raporunu veriyor. Hastanedeki doktorlar başvuru sahiplerini çok inceliyor. Bu şekilde inceleme yapılırsa ehliyet alanların sayısı azalacağı gibi her üç ayda, altı ayda, bir senede muayene ve kontrole gelinecek. Belirtilen sürede kontrole gitmezseniz ehliyetiniz olsa bile trafik cezası yazılır. Bu durum hastanelerdeki yoğunluğu da arttırır.

Ehliyeti olan vatandaşlarımız ehliyet yenilemenin zorlaştığını söylüyorlar. “Sağlık ocağına gittim. Doktor TC’mi girerek bilgisayardan baktı. Sen falanca tarihte 10 sene önce dâhiliyede yatmışsın raporlu ilacın var. Seni devlet hastanesi dâhiliye polikilikliğine gideceksin. Ben raporlu ilaç falan kullanmıyorum.

Doktor onu o zaman yazmış olabilir. Kullandığım ilaç listelerine bakın dedim. Bilgisayarda kaydın var görülüyor dedi. Bende hastaneye gitmedim. Eski ehliyetimi kullanıyorum. Ehliyet yenilemeyi zorlaştırdılar. Benim gözlerim, kulağım, ellerim sağlam 40-50 senedir motor ve araba kullanıyorum neyi araştırıyorlar.”

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikte sağlık muayenesinde sürücü adaylarının ve sürücülerin sahip olacakları sağlık şartları ile göz, iç hastalıkları, kulak-burun-boğaz, ortopedi, ruh ve sinir hastalıkları muayenelerine ilişkin esaslar belirlenmiş.

Sürücü adaylarının ve sürücülerin sahip olmaları gereken sağlık şartlarına ve muayenelerine ilişkin genel esasları incelediğinizde sürücülerin sağlık raporu almaları zorlaştı.

Sürücüler sürekli doktorların yeni ehliyeti olan sürücüle için belirlediği periyodik tarihlerde sağlık kurumlarında muayene olacak ve kontrolden geçecekler. Sağlık şartları muayenelerinde esneklik sağlanabilirdi. Sürücü adayı görüyorsa, elleri, ayakları sağlamsa uzuv kaybı yoksa bu kişilerin sağlık muayeneleri 8-10 yılda bir yapılabilir.

Eski ehliyeti olanlar yazımızda belirtilen gerekçeleri söyleyerek yeni ehliyet almak istemiyorlar. Alanlarda bin pişman.

Mevzuat ve yönetmelikte sürücüler lehine değişiklikler yapılırsa sağlık kurumlarının iş yükü azalır. Yeni ehliyet sahipleri huzur içinde yolculuk edip, araçlarını sürebilirler.