Bir ülkenin kalkınabilmesi ve medeni olabilmesi için o ülkenin kültür ve sanata önem vermesi ve kültür sanat faaliyetlerini desteklemesiyle mümkündür. Kültür ve sanat etkinlikleri insanların hayattan zevk almalarını ve yaşantılarının daha güzel olmasını sağlar.

Bizim çocukluğumuzda ilk ve orta ve lise öğrenimimizde, çevremizde resim, müzik, spor, yüzme, kültür, sanat, spor etkinlikleri yoktu. Bırakın bu etkinlikleri etkinliklerin yapılığı bina ve mekânlar yoktu. Kendi imkânlarıyla veya büyük şehirlerde böyle bir etkinlik varsa müracaat edebiliyordu. Günümüzde il ve ilçe belediyeleri kültür, sanat, müzik, spor kursları açmakta bireylerin kültür, sanat, müzik, spor öğrenmeleri, yetişmeleri için kurslar düzenlenmektedir.

Bütün Türkiye’de belediyeler kültür, sanat, müzik ve spor kursları açıyor. Belediyelerimiz gerçekten bu çalışmalarıyla milletimizin takdirini kazandığı gibi kültür, sanat, müzik, resim, spor ve el sanatlarının gelişmesi yeni sanatçıların doğmasına vesile olmaktadır. Belediyelerimiz dışında kültür ve turizm bakanlığımız, özel eğitim kurumları, özel kişilerin kulüplerin açtığı kurslar kültür ve sanat etkinlikleriyle kültür ve sanata katkıda bulunmaktadır.

TRT Türkiye radyo televizyon kurumu tarafından kültür ve sanat kanalı olan TRT-2 açıldı. Bu televizyon kanalı 24 saat Türkiye ve tüm dünyaya kültür, sanat, resim, müzik, sinema, el sanatları, tarihi ve turistik şehirlerimizin tanıtımını yapmaktadır.

TRT televizyon ve radyolarının kültür ve sanata büyük katkıları devam etmektedir. TRT-2 sanat kanalının yanında TRT müzik kanalında Türk müziğinin örnekleri verilmekte, müziğin bütün türleri bu kanalda izleyici ve sanatçılarla buluşmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk eğitime, güzel sanatlara, sanatçılara büyük değer verdi. Büyük insan ülkemizin gelişmesi için gece gündüz çalıştı. Ömrünün büyük bir bölümü milli mücadele ve cephelerde geçti. Cumhuriyeti kurdu. Biz bugün özgür ve bağımsız yaşıyorsak bunu Atatürk’e ve Cumhuriyete borçluyuz. Dünyadaki en güzel yönetim cumhuriyettir. Cumhuriyet yönetiminde yaşayan insanlar hak hukuk adaletin güvencesindedir.

Sanat, kültür ve spor yeryüzünde insanların en büyük uğraşlarından biridir. Önemli olan bireylerdeki bu yeteneklerin keşfedilmesi ve gerekli eğitimin verilmesiyle kişilerin sanat, kültür ve spor alanlarında yetiştirilmesidir.

Bir iki gazete dışında gazetelerde kültür ve sanat sayfalarının olmadığını görüyoruz. Magazin sayfaları alabildiğine çok. Spor sayfaları günde en az iki, üç, dört tam sayfa. Gazetedeler de her gün bir sayfa kültür ve sanat sayfası ayrılsa okuyucular kültür ve sanat konularında bilgi sahibi olur. Kültürlü kişiler olarak onların ve ülkemizdeki sanat ve kültür etkinliklerinin gelişmesini sağlar.

Bir milletin medeni olabilmesi sanat, kültür ve bilime verdiği önemle ölçülebilir. Uygarlık bir anlamda kültür ve sanatı, bilimi sevmekle, çalışmakla mümkündür.

Büyük önder Atatürk "Bir milleti yaşatmak için birtakım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkûmdur. Birçok unsurlar o felaketin derecesini fark etmez.

Fark ettiği gün de ne kadar müthiş bir etkinlikle çalışmak gerektiğini tahmin edemez."
‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ “

Toplum ve birey olarak kültür ve sanata değer vermeliyiz. Kültür ve sanat bir toplumun gelişmesini sağlayan en önemli unsurdur.