Ülkemizin vakit geçirme, eğlence mekânlarından birisi olan kıraathanelere kısaca kahvehane diyoruz. Kıraathaneler için en çok kullandığımız isim “Kahve’” dir. İnsanların çoğu boş zamanlarını kahvelerde geçirmektedir. Tanıdığı kişilerle, arkadaşı ve yakın dostlarıyla kahvede buluşuyorlar.

Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır sözü boşuna söylenmemiş. Birlikte içtiğiniz bir Türk kahvesinin sizin dostluğunuzun samimiyetinizin bir ifadesi olarak anılacak. Kahveyi içtiğiniz kişi sevdiğiniz bir arkadaş, bir dost, bir sevgili ise o kişilerle kahve içilmesi unutulmaz. Hayatınızın ilerleyen dönemlerinde arkadaşınızla, el ele tutuştuğunuz sevgilinizle içtiğiniz kahve ve çay aklınıza gelir.

Kahve ve çayın iyisi, kahvenin ve çayın kalitesine bağlıdır. İyi kahveciler müşterilerine çay ve kahveleri kaliteli kahve ve çaydan yapar. Çay kurun satışını yaptığı çaylar, kahvede ise pahalı ama kaliteli kahveler tadını ve kokusunu aldığınız çay ve kahve damak zevkine uygundur. Kişiden kişiye kahve ve çay içme sayıları değişmektedir. Günde 5-10 bardak çay, bir iki fincan kahve içenler olduğu gibi sadece 1-2 bardak çay içenlerde var.

Müşterilerin bir kısmı taze ve kaliteli çayı renginden kokusundan bilirler. Taze çayın rengi canlıdır, karşıdan baktığınızda çayın taze olup olmadığını anlarsınız bardak içindeki çay iç beni der. Evde misafiriniz geldiğinde mutlaka çay ve kahve ikram edilir. Kahveler içildikten sonra “kahve falına” da bakılır. Kahve falına bakan kişinin kahve fincanı ve tabağına bakarak söylediği sözler herkesin ilgisini çeker.

Kahveneler de toplantı ve görüşmelerde yapılır. Çevremizdeki olaylar ve kişilerle ilgili bilgi ve haberlerde söylenir. Çevremizdeki olaylar, kişilerin hastalığı, işi, kişilik özellikleri anlatılır. Siyasette konuşulur. Kahvelerin toplum hayatımızda önemli bir yeri vardır.

Kıraathane ve kahve sözcükleri Arapçadan Türkçeye geçti. Türk kahveciler federasyonu bilgilerine göre ülkemizde kayıtlı dört yüz bin kahvene bulunmaktadır. Nüfus çoğalttıkça kahvehanelerin sayıları da artmaktadır.

Genellikle kahveye stres atmak, arkadaşlarıyla sohbet etmek, vakit geçirmek için gidilir. Çalıştığı işyerinin stresinden, evdeki stresten kaçanlar kahvede soluğu alırlar. Kime sorsanız kahveye geliş nedenini söyler. Emeklilerin bir hobisi ve işi yoksa zamanı geçmediği için kahveye gidiyorlar.

Kahvehaneler sevinci, derdi, sorunu olan insanların buluşma yeri. Kahveye gidince tanıdığı kişilere derdini ve sorunlarını anlatabilir. Burada yaşadığı stres ve sıkıntıların çözümünü de bulabilir.

Kahveneler de gazeteleri okumak ve günlük aktüel olayları konuşmak içinde gidilir. Gazeteyi okuyan kişi eleştirmek istediği bir haber, bir olay varsa kahvehanenin içinde oturan diğer kişilerin dikkatini çekmek için tepki göstereceği haberi sesli okur ardından “Şuna bakın haberi okudum sizde duydunuz. Böyle bir şey olabilir mi” diye başlayıp. Olayı eleştirir, yorumunu da yapar

Müşterilerin kahveneler de aradığı özellikler. Temizlik, kaliteli çay, kahve ve içecekler, müşteriye saygı ve nezaket.

Kahvenelerin toplum hayatımızda önemli yeri olduğunu biliyoruz. Kahvehanelere gelen kişiler sürekli birbirleriyle etkileşim içindedir. Yeter ki kahvehanelerin olumlu yönlerini örnek alalım ve iyi bir kahvehane kültürüne sahip olalım.

Yazımızı şair Ahmet Demir’in yazdığı “Kahve” isimli şiiriyle bitirelim.                                               

KAHVE

Kahve bize çay bize

Mecliste söz bize

Hoşça vakit geçirelim

Yarenlerle biz bize

Ahmet Demir

Ne dersiniz sevgili okurlar?

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşça kalın!