Ülkemizde üç tane telefon ve internet operatörü var. Türk Telekom, Türkcell, Vodafone, Türk Telekom alt yapısına bağlı PTT sel ve Bimcell şirketi var. Her yıl faturalı cep telefonu kullananlar bir yıllık telefon sözleşmesi yapıyorlar. İnternet kullananların sözleşmesi Türk Telekom’da iki yıl, özel telefon ve internet şirketlerinde tahattüt süresi bir ve iki yıl arasında değişiyor.

Telefon operatörlerinde mevcut müşteri ve yeni gelen müşterilerinde ayrım ve farklı tarifeler yapılıyor. Taahhüttünüz bittiğinde yeni gelen müşterilere indirim, mevcut müşterilerin tarifeleri yükseliyor. Telefon şirketleri adeta mevcut müşterilerin tarifelerini yüksek tutarak onları cezalandırıyor. Telefon kullanıcıları her sene başka bir telefon operatörüne geçmek zorunda bırakılıyor.

Yeni müşteri ile mevcut müşteri tarife ücreti arasında yüzde 40-50 fark var, mevcut müşteri tarifesi yeni müşteri tarifesine göre pahalı.

Bir telefon kullanıcısı “En büyük sıkıntı 12 ay tamam sonra tarife ikiye katlanıyor. Buna çözüm bulmak gerekir. Her sene operatör değişikliği yapacağız. Bunun önüne geçmek lazım.”

“ Önce size hoş geldin diyorlar, seneye güle güle diyorlar. Böyle serbest piyasa olmaz.”

“Telefon operatörleri yeni gelen müşterilerine indirim yapıyorlar.”

Ağustos ayının birinde Türk Telekom telefon operatörünün mevcut müşteri tarife fiyatlarını inceledim. En düşüğü 3 GB, 750 dakika,250 mesaj 136 lira, yeni gelen müşterilerde tarife ücreti 70 lira, kamu çalışanlarının birçok tarifesi de düşük. Telefon operatörünün müşteri temsilcini aradım taahhüttüm bitti dedim. Bana size en uygun tarife 12 aylık taahhütlünüze aylık 136 liralık tarife olduğunu söyledi. Fiyat tarifesinin pahalı ve yeni gelen müşterilere indirim yapıldığını ifade ettim. Sonuç alamadım.

Türk Telekom’un çevrimiçi işlemler menüsünün şikâyetler bölümüne girdiğimde şikâyeti yazıyorum, gönder butonuna basıyorum. Mesaj gitmiyor. “Mail de ilgili mail değeri giriniz ”diyor. Mail yanlış mı diye kontrol ediyorum mail doğru. Bir saattir uğraştım bir türlü olmadı. Türk Telekom’un ana sayfada iletişim yazan bölümündeki şirketin mail adresine gönderdim. İletişim telefonumu da mesaja ekledim.

Telefon kullanıcıları taahhüt bittiğinde mevcut müşterilerin yeni ücret tarifesinde telefon aylık kullanım bedeli iki katına çıkınca sıkıntı ve stres yaşıyorlar.

Her sene telefon kullanıcıları tahattüt sona erdiğinde bir telefon şirketinden diğerine geçmek için uğraşmasınlar. Telefon şirketleri uygun bir tarifeyle mevcut müşterilerinin haklarını koruyarak kendi telefon şirketinde kalmalarına yardımcı olabilirler.

Telefon ve internet hayatımıza büyük kolaylıklar getirdi. Telefonla dünya elimizin altında cep telefonları ve internet yüzyılımızın en büyük yeniliğidir. Saniyeler içinde bilgiye erişime ve iletişime geçiyorsunuz.

 Ulaştırma bakanlığı telefon şirketleriyle toplantı yaparak telefon ve internet kullanıcılılarının karşılaştığı sorunlar çözülebilir. Telefon şirketleri ortak kararlar alarak çözüme katkı sağlayabilirler.