Cumhuriyetin aydınlık yüzlü şairidir Gülten Akın. Şiirinde yaşadığı, gezdiği Anadolu insanının dertlerini, çilekeş yaşamını anlatmıştır. Mahpusların teyzesidir, annesidir en çok. Oğlu Murat Cankoçak uzun yıllar Mamak Cezaevinde yatmıştır. İşte en çok anamızdır o, bize seyranlar yazan, ilahiler yazan. “Eller” ilahisinde şöyle seslenir oğluna:

"Ellerini görsem oğlumun

Uzun esmer parmaklı ellerini"

Gülten Akın yalnızca bir şair değildir. devrimci gençlerin anası teyzesidir en çok. Gülten Akın şiiri toplumcu gerçekçi yapının temel taşlarıdır. Püfür püfür dağ kokar ova kokar. En çok ezilmişlerin teri kokar. En çok devrimlerimiz demişken, Erdal Eren’e yazdığı bir şiirde şöyle seslenir:

"Büyü de

Büyüyüp onyedine geldiğinde

Büyü de baban sana idamlar alacak"

27284cf1-9c3d-4545-8228-a98183e86d31

                                                                                                                                                            Fotoğraf: Salihli Şiir İkindileri’nden…

Gülten Akın şirinde sanatçının yaşadığı dönemin siyasal ve kültürel izlerini bulabiriz. Ne güzelde anlatır kendi ruh halini:" beni sorarsan kış işte". Çünkü ömrü bir kış içinde geçmiştir çoğunlukla. Şiirinde halk kültüründen folklor öğelerinden yararlanır.

Şiir dışında yazın türlerine fazla ilgi göstermedi, ancak yedi adet kısa oyun yazdı. Ürettiği tiyatro metinlerinde kadın, evlilik, düzene yönelik eleştiriler, yoksulluk, yalnızlık, yaşlılık ve yabancılaşma gibi konular üzerinde durdu.

" ah kimselerin vakti yok

durup ince şeyleri anlamaya"

bir derya Gültan Akın şiiri, bir okyanus. Okudukça insanı acılara boğan. Çünkü en çok bizim acılarımızı yazdı, mahpusluğumuzu.

Hepimiz bir oğulduk ona. İsyanın şiri, başkaldırının...

Selam olsun Gülten Akın şiirine ...

-Gülten Akın Cankoçak 23 Ocak 1933 Yozgat - 4 Kasım 2015 Ankara- şair ve yazar.-