Dost ; sevdiğin, saydığın, güvendiğin, sırdaş olduğun, senin olmadığın yerde seni savunan, her zaman senin yanında olan, sevgisini her zaman hissettiren, değerli bir seçilmiş insandır. Günümüzde candan yürekten sevilecek ve güvenilecek dost zor bulunsa da siz iyi dost olmaya ve iyi, doğru, güvenilecek, ömür boyu sevilecek, sayılacak ve dost kalınacak kişiler arayın bulun ,bulduysanız kaybetmeyin….

Üç türlü dost vardır; bir kısmı gıda gibidir, ekmek gibidir. Sen onu hep ararsın sorarsın. Bir kısmı ilaç gibidir; gerektiğinde arar sorarsın. Bir kısmı hastalık gibidir, mikrop gibidir, o seni gelir bulur. Ondan kaçabildiğin kadar kaç,

Dostluk; ömür boyu sürmeli. Günlük değil ömürlük olmalı. Menfaate dayanmamalı. Dost dediğin; dostunu dar zamanında yalnız bırakmamalı, Onu Menfaat için satmamalı. Dostuna zaman ayırmalı ve her zaman dostluğunu göstermeli.

“Bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” demiş bir filozof.. Peygamberimiz Hz Muhammed; ” kişi dostunun dini üzeredir” buyurmuştur. Dolayısıyla dostumuzu seçerken iyi seçelim karakterimize, kişiliğimize, ahlakımıza, yaşantımıza uygun bir kişilikte olmalıdır.

Dost; Sırtımızı korkmadan güvenle yaslayabileceğimiz ve omuzumuzu dayayabileceğimiz, iyi ve kötü anlarımızda yanımızda olan ve yanında olmak istediğimiz kişidir. Peygamberimiz;” mümin kendisiyle dostluk kurulabilen insandır. Kimseyle dostluk kurmayan ve kendisiyle de dostluk kurulamayan insanda Hayır Yoktur” demiştir. Dost dostun aynası olmalıdır. Hatası olunca uyarmalıdır.  Uyarılan dost ise gücenmeyip dostunu dinlemeli, küsmemeli  ve takdir etmelidir. Dostluk samimiyete dayanmalıdır. Çıkar gözetilmeden, Allah için dostluk kurulmalıdır. Dostluk bozulduğu zaman  sırrınızı ele anlatmayan ve sizi hep iyi hatırlayan dostlarınız olsun inşaAllah...                      

En hakiki dost Allah'tır. Allah ile dost olanın, sırtı yere gelmez. Allah tutarsa elimizden ve yüreğimizden, yaşamımız daha güzel olur. Marifet, Allah ile dost olup, Allah için sevecek dostlar bulmalıyız. Allah ile dost olabilen insanlara, Allah dostlarına selam olsun. Ne mutlu onlara.

Dostça kalın. Hoşça kalın. Sevgiyle kalın. Allah’a emanet olun. Allah yar ve yardımcımız olsun…Sedat Günay/2023/Salihli

Dostluk üzerine yazdığım iki şiirimi de sizlerle paylaşıyorum….

2-5691-699