Merhaba, umarın herkes iyidir, huzurludur. Bu ekonomide nasıl iyi olacağız diye söylenenleri duyar gibiyim.

Haklısınız ama bu ekonomik dönemi mecburen ve illaki geçirmek zorundayız. Çünkü ekonomi çok eskiye dayanan bir bilim ve araştırmalar sonucu aklın yolu bir, uygulanacak politikalar da belli. Biz ileride daha refah bir düzene geçmek için bana kalırsa 2 yıl kadar bu sürece dayanacağız.

Dayanmayıp başka fikri, şansı olan var mı?

Yoksa o zaman aktaralım naçizane bilgilerimi..

Günümüzde en çok konuşulan konu olan faiz artışlarından bahsedelim bence. Şuan birçok işletme için en önemli sorun faiz artışlarıdır. Neden önemli bu artışlar? Neden bu kadar sorun? Neden insanları tedirgin ediyor bu çıkışlar? Faizle para almıyorsam banane ki.

Faiz artışı sebep, ekonomik daralma sonuç diyelim o zaman………..

Patronlar, girişimciler, iş adamları, ufak esnaf, bireyler herkes ama herkes büyümek ve gelişmek için ufak ya da büyük yabancı kaynak ihtiyacı duymaktadır. Bu noktada başvurdukları yer bankalar ve finans kurumlarıdır. Bankalarda tüm dünyada bilindiği gibi paranın zaman değeri olduğu için faizle parasını vade sonunu belirlemek kaydıyla size verir.10 puan ile faiz ödemek yerine artık 30-40-50-60 puanlarla faiz ödemesi yapmaktayız. Dolayısı ile hepimizin maliyetleri ciddi şekilde arttı. Öte yandan yaşadığımız çılgın enflasyon sebebi ile kira, elektrik, su gibi sabit maliyetlerin yanında benzin, personel, kırtasiye vb. gibi değişken maliyetlerimizde üst seviyede. Hem paranın maliyeti hem de giderlerin artması sonucu özellikle büyük potansiyeli olan firmaların giderleri de bütçenin fazlasıyla dışına çıktı.

Tabii bu faiz artışların ekonomik bir dayanağı var. Yapılıyor ve yapılması daha da gerekli. Enflasyon ile mücadele edebilmek için bunu yapmamız şart.  Geç kalınmış bir karar olarak görüyorum ama zararın neresinden dönülse kardır.

Bu kararların girişimcilere, piyasaya getireceği sonuçları konuşacak olursak: elbet fazlası var eksiği yok. Yatırımlar faiz artışları sebebi ile duracaktır. Yeni girişimler özellikle beklemeye alınacaktır. Kapasite artırışları ötelenecektir. Kısacası ekonomide aktiviteler azalacaktır. Dolayısı ile de işsizlik artacaktır. Girişimciler maliyetleri azaltmak için çıkış yapacaktır ya da yeni alım yapmayacaktır. Tüketim azalacak, İnsanlar iktisat yapmaya yönelecektir. Alım satımlar azalacaktır yani.

Bu iş kime yarayacak peki? offff offff bu ortama parayla girdiyseniz şöyle kenara çekilin ve paranızın yüksek faiz ile artmasını izleyin. Yıllardır beklediğiniz o muhteşem günler geldi. Yalnız bu muhteşem faizlere sevinmeden önce unutmayın ,bu ortamda siz iyi olabilirsiniz ama ülke ekonomisi duruyor, yavaşlıyor, bekliyor….Birde enflasyon sebebi ile harcamalarınızda artıyor . Enflasyon yokken %30 ile paranızı faize yatırsaydınız zengin olurdunuz net. Ama şimdi siz harcamalarınızı %100 den fazla zamlarla karşılamaya çalışacağınız için yüksek faize sevinmek komik.

Bu dönemlerde bazı firmalar büyümeyi tercih etmekte, bazıları da küçülmeyi. Yerinde kalanlar için işler gerçekten zor olabilir. Yerinde kalıyor gibi görünseniz de azalıyorsunuz hem de kontrolsüz. O yüzden durmak yok yola devam. Eğer borçsuz bu dönemi karşıladıysanız oda ayrı bir güzel olmuştur tabii.

Tavsiye olarak da personel destekleri, makine ekipman destekleri, yatırım destekleri gibi konularda özellikle devlet desteklerini takip ederek kullanmak sizi biraz rahatlatacaktır. Bunları da Yelda Tüfekçi Danışmanlık instagram sayfasından takip ederek değerlendirmeye alabilirsiniz. Yada randevu alıp görüşebilirsiniz. Azda reklam !

Ekonomide faiz, enflasyon ve para politikaları hepimizi etkileyen bir süreçtir. Bu durumda herkes dişini sıkacak ve en az 2024 sonuna kadar ayağını uzatırken yorganının boyunu ölçecek diyerek yazımı sonlandırmak isterim. Bol kazanç ve bereket bizimle ülkemizle olsun…..