Merhaba değerli okuyucular. Bugün size değişen destekler hakkında bilgi vermek istedim.

Hibeler, destekler, krediler derken KOSGEB kurumuna yeni gelen başkan A. Serdar İbrahimcioğlu ile birlikte yıllardır devam eden desteklerde güncellemeler yapıldı.

KOSGEB olmazsa olmaz kuruluş desteklerine hala devam etmektedir. Fakat bir miktar desteklerini yükseltmiştir. Eskisinden farkı ise genç, kadın, engelli ve birinci derece şehit yakınlarına ilave 10.000 TL daha hibe eklemektedir. Bunun yanında bir asgari ücret işveren maliyeti de her yıl sonunda (3 yıl boyunca ) hibe olarak alınabilecek. Tabi asgari ücret hibenizi almanız için işçi çalıştırma şartınız var . Yani cebinden yapmadığın harcamayı yine talep edemiyorsunuz.

Şimdi geldik tamamen yenilenen destek kısmına …..

Artık kuruluşta yazdığımız projeler sonucu aldığımız 300.000 TL’ye kadar makine ekipman hibeleri kalktı.

KOSGEB 3 yıl içinde faaliyette olan firmalar için iş geliştirme desteği çıkardı . Yani işletmenizin kuruluşu 3 yılı geçtiyse bu desteğe başvuramıyorsunuz. %80’e kadar geri ödemeli ( faizsiz , 3 yıl ödemesiz ) kredi olarak çıkan bu geliştirme desteği imalatçılar , yazılım , donanım vb işi yapan firmalara verilecektir. 1.650.000 TL ‘ye kadar çıkan konu destekte personel, makine ekipman, yazılım ve hizmet alım giderlerini içinde barındırmaktadır.

Ülkeye katma değerli iş yapmak isteyenlerin yanında olacağını hissettiren KOSGEB , destek revizeleri ile hibelerin artık tercih edilmediğini de bize hissettirdi. İşini gerçekten büyütmek isteyenlere faizsiz ve 36 ay ödemesiz destekler sunarak hem şirketin taşın altına elini koymasını hem de devletin faiz hibesi ile arkasında olduğunu belirtti.  

Bence bu revizeler gerçekten iyi oldu. Biliyorsunuz ilk 5 yıl şirketler için çok önemlidir. 5 yıl ayakta kalan şirketlerin devamlılığı dünya genelinde daha fazla olduğu istatistiki olarak ortaya konmuştur. Dolayısı ile firmaları ilk 3 yıl içinde büyütmek için bu desteklerin verilmesi önemlidir.

Zaten işini iyi yapan firmalar ilave makine, ekipman, personel alarak büyümek isteyecektir. Beklide yazılım ile kendini destekleyecektir. 36 ay ödemeyerek konu devlet desteği ile sıçrama da yaşayacaktır.

Bunun yanında mevcutta olan bir çok destek de kapandı …. Fuar desteği , nitelikli eleman desteği , Ar-ge vb …. Bu desteklerinde revize olarak çıkması ya da tamamen kapanması konusunda birçok söylenti olsa da, biz KOSGEB kurumunun açıklamaları dışında bir bilgi kirliliğine kulaklarımızı tıkadık.

Şuan faizlerin 60-70 olduğu bir ortamda faizsiz destekler gerçekten çok kıymetli. Fakat başvuru için belli çağrı dönemleri var artık. Takip ederek başvuru yapmak isterseniz ben de varım bende …..

Yelda Tüfekçi Danışmanlık instagram sayfasından tüm destekleri takip edebilirsiniz.. Randevu alıp gelebilirsiniz …. Destekler önemli kaçırmayın lütfen !

Hoş kalın boş kalmayın, işsiz ,uğraşsız kalmayın  …..