Merhaba değerli okuyucular,

Bu hafta size yatırım teşvik belgesi hakkında bilgi aktarımı yaparak , yanlış bildiklerimizi düzeltmek isterim ..

Yatırım teşvik sistemini önce literatür ile anlatıp sonrada basit tanımını yapacağım. Bir ülkenin veya bölgenin ekonomik büyümesini ve gelişimini desteklemek amacıyla yatırımcılara çeşitli teşviklerin verildiği bir uygulama, bir sistemdir. Tabii bu tanımdan ekonomik büyüme için verilen bir teşvik olduğu anlaşılmakta olsa da detaya inmemiz anlamamızı sağlayacaktır.

Yatırım Teşvik sistemi aslında bir nevi devlet ile mahsuplaşmaktır. Devlet, ülkemize yapacağınız yatırıma karşılık belli oranlarda Kurumlar Vergisi ve SSK’yı sizden almaz, KDV ve Gümrük Vergisi (yatırım ile ilgili alımlarda ) ödetmez, hatta yatırım için alacağınız yabancı kaynağında faizini belli oranlarda düşürür. Yatırım Teşvik belgesinde bölgelere göre minumum yatırım rakamları mevcuttur. Bu minumum rakamlarda yatırımı 3 yıl içinde tamamlayacağınızı taahhüt ederek ( +1 yıl ek süre alınabilir ) belgeyi almak için başvuru yapabilirsiniz. Örneğin bizim bölgede minumum rakam 3.000.000 TL’dir. Bu rakamın altında başvuru yapamayız. 

Sanayi Bakanlığına giden başvurunuz firmanın faaliyet yapısı, yatırım tutarı, yatırım detayı ve bölgesel gereklilikleri göze alarak değerlendirilir. Tabi her yatırım yapacak olan bu belgeyi alamamaktadır. Özellikle imalat sanayi, hizmet, eğitim, sağlık sektörü gibi faaliyet alanları yatırımlarını teşvik belgesi yapmaktadırlar.

Sonuçta kişi ya da kurum, yatırımın belli rakamına kadar Kurumlar Vergisi ödememek (mahsuplaşmak) , alımlarda KDV’den muaf olmak, yatırımın belli rakamı kadar SGK ödememek (mahsuplaşmak ), banka kredi faizini düşük oranda almak gibi birçok avantajı kullanarak hem ülkemizin kalkınmasını sağlamakta hem de yatırım yaparken katlandığı maliyeti düşürmektedir.

Örneğin üretim kapasitesini arttırmak için 10.000.000 TL’lik bir makine alacaksınız. Bunu Yatırım Teşvik Belgesi ile alarak KDV, SGK, Vergi ’den tamamen veya kısmen muaf olabilirsiniz (her makinada geçerli değildir, analiz gerekmektedir).

Firmalar yatırım belgesi talep ederken, yatırım yeri tahsisi ’de talep edebilmektedirler. Yani bir fabrika yapmak istiyorum, inşaatını ve makinalarını alacağım ama arsam yok noktasında Yatırım Teşvik Belgesi ile arsa talebinde bulunabiliyorsunuz. Bakanlığın yatırım yeri tahsisi zorunluluğu olmamasına rağmen, talep ettiğiniz bölgede uygun bir yeri var ise tahsisi de yapmaktadır. Bölgelere baktığımızda Doğuya doğru gidildikçe yatırım yeri tahsisi daha fazladır.

Yatırım teşvik belgesinin içeriğinde belirttiğiniz yatırımları ( mesela makine alımları, mesela ilave bina yapımları vb) belirtilen vadede yapıp bunu hem faturalar ile hem de bakanlığın yerinde kontrol sistemi ile kanıtladığınız takdirde belgenizin kapaması yapılarak bitirilir. Eğer belirttiğiniz makine ve ekipmanları eksik alıp, eksik yapıp bununla bir belgenin faydalarını kullandıysanız, tüm fayda maliyetler hesaplanır ve geriye dönük faizi ile birlikte sizden talep edilir.

Dolayısı ile eğer ülkeye bir fayda sağlayacak yatırım yapacaksanız devlet bu noktada size para vermese de alacaklarından feragat ederek size yol açmaktadır. Bunun için en büyük holdinglerden tutunda en ufak firmalara kadar belli rakamın üstünde yatırımlarda herkes bu belgeyi tercih ederek yola çıkmaktadır.

Ülkemizin kalkınması, devletimizin kalkınması, yatırımlar ile doğru orantılıdır. Bu yüzden Yatırım Teşvik belgesini önemsiyorum ve bu belgenin bölgemizde önemini anlatmak için her seferinde dile getiriyorum. Belge ile ilgili ya da yatırımlarınızın belgeye uygun olup olmadığını konuşmak isterseniz de ofisimizde ya da sizin ofisinizde zevkle detaylı şekilde anlatabilirim.

Hoşça kalın, sağlıkla kalın, bereketle kalın …………..