Merhaba değerli okuyucular,

Bugün özlü sözler ile sizleri motive etmek, hatta tabiri caizse gazlamak istiyorum. Çünkü benimde artık buna ihtiyacım var gibi… Evet, doğru duydunuz benim de tecrübe sahibi insanların sözlerini okuyarak ilham almaya ihtiyacım var. Bu ekonomik kriz dönemlerinde lütfen birbirimizi gazlayalım, maddi olmasa da manevi olarak destek olalım, güzel ve etkileyici sözler söyleyelim. Düşmeye değil, sıçramaya ihtiyacımız olduğunu bilelim. Abartmadım yahu, destek olmalıyız birbirimize, gemiden tüm sevdiklerimizle başarılı olarak inmeliyiz…

Ben kendi motivasyonumu, deneyimli insanların sözlerini kullanarak sağladığıma göre size de bunlardan bazılarını aktarabilirim diye düşünüyorum. Çünkü girişimci ve başarılı insanlar tarih boyu yaşadığı zorlukları anlatırken birkaç söz ekleyerek tecrübelerini aktarmak istemişler. Biz de bu tecrübelerden faydalanarak kararlar vermemizin faydalı olacağı kanısındayım.

Başlıyorum…..

Verdim ilk gazı ….

Henry Ford’u ,Ford markasının kurucusu ve üretim içinde ,montaj hattında yaptığı yeniliklerle bilinen bir Amerikalı. Hatta Amerikan arabanın mucidi olarak da anılır.

Henry Ford  ‘hatalar, sonradan daha akıllı davranmamız için bize sunulan tek fırsattır ‘ demiş. Yani işimizde hata yapmamızın bize tecrübe olarak geri döneceğini belirtmek istemiş. Düşünün neredeyse sanayide bir devrim yaratmış insanın söylediği bu cümle benim için de fırsattır. Yine aynı düşünce ile Ford ‘başarmak için çok yönlü düşünmek gerektiğini’ de özellikle belirtmiş. Bakış açımızı farklı yönlerden ilerletmemizin her zaman faydalı olacağını ortaya koymak istemiş.

Başka bir tarih değiştirene bakalım mı?

Steve Jobs , Apple’ın CEO’su ki hepimiz biliyoruz…. Başarılı ve zarif ürünlerin tasarımcısı olan Jobs zorlu bir çocukluk ve gençlik sonrası çok ciddi başarılara imza atmış tasarımcıdır. Steve Jobs’un başarılarını alkışlıyoruz elbet ama tecrübelerinden edindiği, herkese söylediği kariyer fırsatı olan ‘ risk al  ve sürekli dene ‘ sözünü özellikle değerlendirmemiz gerektiğinin de altını çiziyoruz. Ne diyor …. Sürekli dene , risk al , dene , risk al …. Aslında buradan konu şu noktaya gelir ‘atalet ve rahatlık en büyük düşmandır.’(Bu sonuca ben vardım ama oldu gibi )

Başka bir teknoloji efsanesi girişimciye bakalım mı ?

Jeffrey Preston Bezos, dünya çapında faaliyet gösteren teknoloji şirketi Amazon'un kurucusu, CEO'su ve başkanı olarak bilinen Amerikalı girişimcidir. Bezos’un tek lafı beni çok etkilemiştir. "Beni endişelendiren, yüzde 5 daha az fiyat veren kişi değil. Beni endişelendiren, daha iyi bir deneyim sunabilecek biri.". Burada farklı deneyimlerin ön plana çıktığını anlatmaya çalışan Jeffrey Preston Bezos’un  bir diğer sözü de ’Fikir nedir? Farklı olsa ne yapardık? Nasıl daha iyi olurdu? ‘ sözüdür. Bu sözü ile farklılık adına sürekli çalıştığını anlamaktayız.

Biz de soralım mı kendimize… Fikri farklı olarak nasıl yapabiliriz?  Ya da hizmeti farklı nasıl sunarız? Bir başka soru da konu malı nasıl bir değerle müşteriye daha cazip hale getirebiliriz? Haydi sor sor sor ……

Şimdi birazda Türkiye’den ve kadından bahsedelim. Zira Türkiye’de kadın girişimci olmak gerçekten zor ve meşakkatli.  Ama bu konuda örnek vereceğimiz, şükürler olsun ki, birçok örnek  var.

Sabancı ailesinin üçüncü nesil üyesi olan Güler Sabancı’dan konuşalım mı? Güler Sabancı yalnız Türk iş dünyasının değil, dünyanın da sayılı kadın girişimcilerinden biridir. Boğaziçi mezunu olan Sabancı, Holding’in yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesidir. Güler hanım ‘esas olan neyin öncelikli olduğunu seçebilmektir, başarıda önemli unsur öncelikleri çabuk seçerek karar vermektir" demiş ve gerçekten hem hızın hem de kararların aynı anda önemine vurgu yapmıştır. Yine bir diğer güzel sözü "Kararınızı değiştirmekten korkmayın; yeter ki gerekli şartlar oluşmuş olsun. Yani değişiklik yapmak için şartlar oluşmuşsa sakın saplanıp kalmayın." .diyerek günümüzün konusuna değinmiş. Değişiklik şartları uygunsa neden olmasın ki …..Değişim tek değişmeyen durum ise bize de değişmek , evrilmek , gelişmek gerek.

Son olarak anlatacağımız kişi, benim de özenerek dinlediğim ve takip ettiğim, restoranlarına gidip yemek yediğim çok büyük bir girişimci ruha sahip, riskin fazlasını üzerine alarak yola çıkan  Gamze Cizreli olsun.

2007'de Gamze Cizreli tarafından kurulmuş Ankara merkezli restoran zinciri olan BigChefs şuan yurt dışına da açılarak başarılarına yenilerini eklemeye devam etmektedir. Gamze hanım her konuşmasında kendi hayallerinin peşinden koşan bir kadın olduğunu dile getirmektedir. Bunu söylerken de girişimciliğe başlayacaklara verdiği birkaç nasihati de eklemek isterim; ‘Her zaman kendi hayallerinizin peşinden koşun. Hiçbir zaman pes etmeyin, dibe de vursanız, inanın başaracağınıza. Ayrıca bir işe karar vermeden önce o işi tanıyın, içerisine girerek kötü yanlarını, iyi yanlarını, yapıp yapamayacağınızı, gerçekten sevip, sevmeyeceğinizi düşünün ve ona göre kesin bir adım atın’  . Yani sağa sola bakarak, ona özenip buna iç geçirerek bir iş açmak yerine, hedef işi analiz ederek yola çıkmanın sağlam temellere dayandığını anlatmak istemiş.

Evet, herkes her işi yapamaz ama herkes bir işi yapabilir. Siz hangi işi yapabilirsiniz? Biliyor musunuz? Yoksa çevrenizin gazıyla bilmediğiniz bir işe mi giriyorsunuz?

Düşünelim ve harekete geçelim ya da oturalım ve laf üretelim. Tercih sizin…

Bende en çok sevdiğim sözüm ile son noktayı koymak isterim. ‘Bir insanın kendi kendine yaptığını cümle âlem birleşse yapamaz ‘ …Bu iyilikte olur kötülük de. Siz seçin ….

Hoş cakalın ama boş kafayla kalmayın………