Canınız çok sıkılıyor mu ? Her geçen gün artıyor fiyatlar, her geçen gün artıyor masraflar. Gelirin ise her geçen gün artmıyor. Ay sonu geldiğinde çoğumuzun bütçesine bakalım, hep açık. Tıpkı devletin bütçesi gibi. Basit anlatımla aynı bu şekilde aslında. Gelir az, gider çok. Sonuç bütçe açığı.

Piyasada zenginin kazancıda azaldı, orta gelirlinin kazancı da. Maaşlı olanlardan zaten bahsetmek istemiyorum. Ordaki durum daha vahim. Kazancınız rakamsal olarak azalmasa da alım gücünün düşmesi sebebi ile her kesimde yetmeyen gelir durumu ortaya çıkmaktadır. Tüm Türkiye için geçerli bir durum bu, yani hepimiz aynı gemideyiz. Bugünün geliri bir ay sonrası için aynı gelir değil. Bu ay bir sepet yapın ve sepet için ödeyeceğiniz rakamı yazın .Bir ay sonra aynı sepeti tekrar yapın bakın bakalım aynı rakamı ödeyecekmisiniz . Çok basit bir hesap bu .

Bu durumda insanlar yetemeyince giderlere, farklı gelir kapıları aramaya başladı.

Çevrenize dönüp bir baktığınızda herkes ‘ para yetmiyor, masraflar çok acaba ek olarak ne iş yapsak, nereden para kazansak, işimizi nasıl büyütsek ‘ gibi sorulara cevap aramaktalar. Bu tür dönemlerde bazı insanlar saçma sapan işlere yönelerek kısa sürede çok para kazanma derdine düşerler, kimileri de bilmedikleri bir işe girerek mevcut durumlarını da iyice zora sokarlar.

Arkadaşlar öncelikle kısa sürede çok zengin olmanın tek yolu yanlış işlere yönelmektir. Siz buna ister dolandırıcılık deyin, ister kara para deyin, ister sahtekârlık deyin, ister yalan deyin. Bu devirde hızlı zengin olmak için bu bahsi geçen kötülükleri yapmanız gerekmektedir. Kötülük diyorum çünkü saydığımız şeyler pek de itibarlı işler değil. Bu tür işleri daha çok çoğaltabiliriz ama bu işlerin sonu inanın size zenginlik değil huzursuzluk verecektir. Lütfen bu tür işlerden uzak duralım . Kafamızı sürekliliği olan, farkı olan işleri tercih etmekle başlayalım. Mevcut işimizde farklılığı yaratmakla başlayalım. Başkalarını tabiri caizse ‘kazıklamak’ size kazanç getirmez. Ekonomi zora girdikçe bu tür yollara sapan insanları çok duymaya başladım ve üzülüyorum. Sizlerde lütfen dikkatli olun .

Geçmiş dönemde ev al-sat yapan, araba al-sat yapan, arsa al-sat yapan çok insan oldu ve güzelde paralar kazandı. Şimdi dönüp baktığımızda o kazançlar artık mümkün değil. Öncelikle bu işler için tüketicilerin alacağı ya da al-satçıların kullanacağı banka kredileri uygun değil. Faiz yüksek, vade kısa. Ama normaldir çünkü artık piyasa böyle devam edecek. İkincisi insanlar bir şeyler almaktan yada satmaktan geri duruyorlar çünkü sattıklarının yerine koyacakları daha iyi bir şey yok. Muhtemelen korku ile de mevcudu koruma derdindeler. Üçüncüsü ise nakit parası olanlar yüksek faizlerle riske girmeden bankadan faiz geliri elde etmektedirler. Tüm bunlardan dolayı da al-sat yani rantçılık azaldı. Buradan onca para kazanan insanlarda sanki hiç kazanmamış gibi bu dönemde lütfen ağlamasınlar. Elbet her dönem yüksek kazançlar olmayabilir. Büyük holdingler bile bir yıl sadece giderleri karşılayalım yeter dedikleri ve o yılı sildikleri dönemler çok olmuştur. Süreklilikte bunlar hep olacaktır. Zaten rant ile geçiniyorsan bir zahmet kenarda paranı fazla fazla tut. Çünkü sen rantçısın adı üstünde getiri olan yerde paranı kullanacaksın.

Çok kişi bana soruyor şu evi alayım mı satılır mı? şu arabayı alsam satılır mı? Piyasa hareketlenecek mi? Öncelikle ev, araba gibi borsası olmayan, piyasanın arz ve talebe göre oluştuğu durumlar için benden yada başkasından akıl almak çok da doğru değil . Siz bir riske girecekseniz başkasının kafası ile mümkün değil? Kaldıki al-sat durumları yukardaki sebeplerle durağan duruma geçti.

E ne yapalım bu dönemde korunmak için ?

·         Eğer sektörünüzde sahaya inmiyorsanız, çabalamayıp sadece masa başındaysanız işiniz zor. Her zaman oyunun içinde olmalısınız.

·         Rekabet koşullarında fark yaratmadan gelir arttırmanız zor.

·         İyi bir gözlemci değilseniz, evrilen Dünya sizi siler.

·         Mümkünse ihracat için uğraşın ,çabalayın. Hem destek çok hem de gelir güzel.

·         Para biriktirmek marifet değil bu dönemde. Paranın alım gücü düştüğü için kumbarada değil yatırımda olmanız gerek. Kumbaraları kırın lütfen.

·         Eğer enflasyon oranında borç alıp, enflasyon üzerinde kazanç sağlıyorsanız borçlanmakta mantıklıdır ( faiz yüksek olabilir siz sonucundaki getiriye bakın ).

·         Harcamaları taksitlendirmek, ödemeleri uzun vadelere bölmek çok mantıklı.

·         Mevcut durumu korumak için bir şey yapmamak erimek demektir. Sakın bunu yapmayın.

·         İllaki al-sat yapacaksanız hemen nakde dönemeyebileceğinizide hesaba katarak iş yapın.

·         Bu tür enflasyonist ortamlarda orta vade 6 aydır. Uzun vade 1 yıldır. Yani literatürden farklıdır durum artık . Sizde müşterilerinize vadelerde bunları gözeterek işlem yapın. Gerekirse vade farkı uygulayın ya da peşinde güzel iskontolar yapın. Peşin bu dönem candır.

·         Size kısa sürede güzel paralar vaat eden insanlar var ise kanmayın sakın. Dolandırılmayın.

·         Borsa ,eğer ki teknik analiz bilgisi ile giriyorsanız, mantıklı ( komşu tavsiyesi ile değil).

·         EuroBond, dengeli bir yatırım aracıdır. Denemenizi tavsiye ediyorum.

Çenem açıldı … Bir sonrakinde devam edeceğim yoksa bu maddeler uzar gider …..Her çalışıp , çabalayana kolay ve bereketi olan kazançlar dilerim.