Türküler yaşadığımız olayları, duygu ve düşüncelerimizi neşemizi mutluluğumuzu, sevgi ve özlemimizi anlatır. İnsanlar müzikle yaşarlar. Duygu ve düşüncelerini müzikle ifade ederler. Müzik insanların, kişilerin duygu ve düşüncelerini insan, doğa, aşk, sıla, özlem sevgisini yansıtır.

Müzik mısralarında türkülerdeki duygu ve düşünceler dinleyenleri etkiler. Müziğin Türk halk müziği, Türk sanat müziği, hafif batı müziği, caz, opera müziği gibi birçok çeşitleri var. Müzik ruhun gıdasıdır sözü boşuna söylenmemiş müzik parçasını dinlediğinizde müziğin sözleri, ritmi, notaları, sesi sizi duygulandırır.

Bir duygu ve düşünce aklınıza geldiğinde duygu ve düşüncelerinizi sevdiğiniz bir şarkı veya türkü söyleyerek dile getirirsiniz. Acıklı bir duygunuz varsa türküyü dinlerken veya söylerken gözlerinizden yaşta gelebilir. Neşeliyseniz sevinçten, mutluluktan türküyü söyleyip eşlik edebilir mutlu olabilirsiniz.

Türk halk müziği, Türk sanat müziği birbirinden farklı müziklerdir. Her insanın sevdiği bir müzik türü, sevdiği şarkı, türkü vardır. Kişi o an neşeliyse hareketli neşeli müziği üzüntülüyse hüzünlü şarkı ve türküleri müziği tercih edebilir.

Osmanlı devleti döneminde hastalar müzikle de tedavi ediliyordu. Gerçekten de sevdiğiniz, dinlediğiniz müzik insanların duygu ve düşüncelerine tercüman olabilir stres ve üzentiden uzaklaştırabilir.

İçinde yaşadığımız 21.yüzyıl da insanların mutlu olmaları için her şeyden önce toplumu oluşturan bireylerin birbirlerine saygı ve sevgi göstermeleri gerekir. İnsanlar birbirine saygı göstermezse toplum ve ahlak kurallarına uyulmazsa insanlar ister istemez mutsuz olur.

Bizim toplum geleneğimizde küçükleri sevmek büyüklerimizi saymak var. Bizler konuşmalarımızla, davranışlarımızla, adet ve göreneklerimizle ailemize topluma örnek olmalıyız.

Türküler hayatımızı yaşadığımız aşk, özlem, doğa, insan sevgisini anlatır. Şarkı ve türküleri sevmeyenimiz yoktur. Şarkı ve türküleri müziği çok severiz. Şarkı ve türküler hayatımızın bir parçası şarkı ve türküler bizi anlatır.

Müzik, türkü ve şarkılar hayatımızın her alanında var. Düğün, eğlence, oyun, gösteri, sinema ve dizilerde, yolculukta, davetlerde şarkı ve türkülerle yaşadığımız ortamı hayatımızı renklendirmektedir.

Anne ve babalarımızın, herkesin sevdiği türkü, şarkı ve beğendiği ses ve film sanatçıları mutlaka vardır. Televizyon ve sinemada film izlediğimizde, müzik dinlediğimizde bu türküyü ve şarkıyı, bu sanatçıyı annem veya babam çok severdi diye söyler ve duygulanırız.

Annem küçük yaşta annesini kaybetmiş üvey annesi onu okula göndermemişti. Çocukluğundan beri çok çalıştığı ve yıllarca çile çektiği için sevdiği türküleri dinlediğinde duygulanır ve gözlerinden yaş gelirdi. En çok sevdiği hüzünlendiği türkü “Yüce Dağ Başında Yağan Kar İdim “ türküsüydü. Çocukları için çile çeken bütün anne ve babalar dertlidir onların hakkı hiçbir zaman ödenmez.

YÜCE DAĞ BAŞINA YAĞAN KAR İDİM

Yüce Dağ Başına Yağan Kar İdim
Yağdı Yağmur Güneş Vurdu Eridim
Evvel Yârin Sevdiği de Ben İdim
Şimdi Uzaklardan Bakan Ben Oldum

Yüce Dağ Başında Yatmış Uyumuş
Ela Gözlerini Uyku Bürümüş
Evvel Güçcüğüdü Şimdi Büyümüş
Şimdi Uzaklardan Bakan Ben Oldum

“Yüce Dağ Başına Yağan Kar İdim” türküsü anonim bir türküdür.

Bu türküyü Türk halk müziği sanatçısı Zara’dan dinlediğinizde sizde onun türkü sözlerinin ve sesinin sizi etkilediğini göreceksiniz.

Türküler ve şarkılar hayatımızın bir parçası şarkı ve türkü dinlemek için radyo, internet ve televizyon kanallarında o şarkı ve türküleri dinlediğimizde, izlediğimizde mutlaka türkülerin sözleri, sanatçının sesi, müziği dinleyenleri etkiler ve duygulandırır.