Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları yeni bir yazımla yine sizlerleyim. Geçtiğimiz günlerde yazarlarımızdan Ecem Döner, Salihli’nin trafik sıkıntılarını gündeme getirmişti. Bende ondan esinlenerek gördüğüm bazı kural hatalarını dile getirmeye çalışacağım.

KURAL TANINMIYOR

Daha önceki yazılarımda Malatya’dan geldiğimden bahsetmiştim. 6 Şubat Depremiyle Salihli’ye geldim. Geldiğim ilde de de tabi ki trafik sıkıntıları vardı ama bu kadar değildi inanın. Nedenini anlatmamı isterseniz,  geldiğim ilde motosiklet yaygın değil. Biz haberlere ya toplu taşıma araçlarıyla yada özel araçlarla giderdik. Burada ise işimiz gereği, bölgede yaygın olarak kullanılan motosikletle haberlere ulaşmaya çalışıyorum. Trafikte gördüğüm tek bir şey var gerek araç sürücüleri, gerek yayaların birçoğunda kurala uymadığı. Bunların en başında elektrikli bisikletler geliyor. Üzülüyorum defalarca karşılaştım kendi canlarını hiçe sayan sürücüler var. İlkokula giden çocukların elektrikli bisiklet kullandığına tanık oldum. Tamam bir şekilde okullarına gitmesi gerek ama böyle değil. Hatta kendi ile birlikte 2-3 arkadaşıyla birlikte okullarına gittiğini gördüm. Çok şaşırdım. İçimden ‘ailesi nasıl güvenip çocuğunu bu şekilde okula gönderiyor’ dedim.

DAR SOKAKLAR, OTOPARK SORUNU

 İlçede cadde ve sokaklar yeteri kadar geniş değil. Özellikle mahalle arasındaki yollar daha da dar. Motosiklet kullandığım için söylüyorum, dar olan sokağa bazı sürücüler araçlarını park ediyor. Ben motosiklet ile geçebiliyorum ama oradan başka bir aracın geçmesi imkansız yada zorlukla geçebiliyor. Salihli’de otopark sıkıntısı çok fazla.

TERS ŞERİT İHLALİ

Bir başka konu yine bazı sürücüler ters yön işaretini gördüğü halde ısrarla o yola giriyor. Ters şerit ihlali yaptığını bildiği halde yine de ihlali sürdürmeye devam ediyor. Buda yönünde gelen araç sürücülerini zor durumda bırakıyor. Aşağıya bırakacığım resim aslında anlatmak istediğimi anlatıyor. Tek yön levhası var buna rağmen ısrarla yola giriliyor, sağlı solllu araçlar park edilmiş trafik takanıyor. 

7f6f4b7a-19bb-4a00-b15f-3bbdb4b436a4

 Bakın bir fotoğraf daha bırakıyorum buraya az önce trafikte karşılaştığım bir an. Buda hemen yan tarafında park edebileceği alan olmasına rağmen aracı getirip yolun ortasına park ediyor. 'Dörtlüleri yaktım' işte diyerek yol kendisinin sanıyor. Aslında anlatmak istediğimi bu iki resime bakınca anlamak mümkün. 

1-732

 GÜRÜLTÜ

Ecem arkadaşım yine bahsetmişti Salihli’de egzoz patlatan birçok motosiklet sürücüsü,  son ses müzik dinleyen araç sürücüleri oldukça fazla. Tanık olduğum bir durumu paylaşmak istiyorum. Otobüs terminalinde işim vardı oraya gitmiştim. Asker uğurlamasında otobüs terminaline araçlarla gelindi ve bagaj kapakları açılınca bagaja baştan sona hoparlörler yerleştirildiğini gördüm. Aklıma şu geldi, bu düzeneği sadece asker uygulamasın da mı kullanıyor? Elbette hayır Özellikle Atatürk caddesi (Çınarlı)’da egzoz patlatan ve sos ses müzik dinleyenlere tanık oldum defalarca. Ecem gibi bende anlam veremedim neden böyle bir şey yaptıklarına.

ENGELLİ RAMPALARI

Bir diğer konu yine Ecem arkadaşımda bahsetmişti, engelli rampalarına park edilme sorunu. Bende birçok defa rastladım özellikle kentin işlek caddelerinde bu sıkıntı var.

YAYA İHLALLERİ, TRAFİK IŞIKLARI

Ecem’in yazısının altına yapılan yorumlarda bir Trafik ışıkları konusu birde yayaların yaptığı ihlallerle alakalı yorumlar vardı. İlk olarak ışıklar konusunu ele alacak olursak ışıkların yanmaması komisyon kararı tarafından alınan bir karar olduğunu öğrendim. Bu kararın, kent içerisinde trafik ışıkları devreye girerse ‘Trafikte yoğunlaşma yaşanacağı’ endişesiyle alınan bir karar olduğunu düşünüyorum.

Trafikte Salihli’de yaya önceliği var. Bu çok güzel bir şey. Ama burada kurallara uymayan yayalarda var. Oda şöyle, hemen 5-10 metre ileride bulunan yaya geçidinden karşıya geçmiyor ve olduğu yerden karşıya geçmeye çalışıyor. Buda sürücüleri zor durumda bırakıyor. Sürücü zaten yaya geçidinde yayaya yol veriyor bu anlamda yayalarında Trafik kurallarına uyması önemli.

KURALLARA UYALIM…

Trafik ekipleri ihlal gördüğü yerde müdahale yapıyor ve gerekli yaptırımları uyguluyor. Bu anlamda sıkıntı yok ama onların görmediği noktalarda gerek yaya gerek araç sürücüleri birbirlerine saygılı olursa Salihli trafiğinde birçok sıkıntının önüne geçileceğinin kanaatindeyim.  Tüm ilçe halkını bu anlamda duyarlı olmaya çağırıyor saygılarımı sunuyorum…